ANTAKYA EVLERİ ÇÜRÜYOR

Antakya’nın tarihi taş sokakları şimdilerde betonların altında kalıyor.

ANTAKYA EVLERİ ÇÜRÜYOR

Antakya’nın tarihi taş sokakları şimdilerde betonların altında kalıyor. Kafelerle dolup taşan tarihi Antakya evlerinde yenileme adı altında yapılan çalışmalar ile evler tarihi özelliklerini kaybediyor. Bugüne kadar dünyada bulunan 23 medeniyetin 13’üne ev sahipliği yapan Antakya’da 3 semavi dinden insanın, gelenekleri, kültürü ve sosyal boyutlarıyla yıllarca barış ve hoşgörü içinde yaşayarak Antakya’nın tarihi yapıları içinde yaşam mücadelesi verdiği şanlı Antakya tarihinin sokakları kaderine tek edilmiş durumda. Çoğu eski evin kafelere ticari gelir kapısı oluşturduğu Antakya evlerinden sorumlu olan ilgili kurumların ve belediyelerin bu yerleri cadde cadde ev ev gezerek kontrol edilmesi gerektiğini söyleyen vatandaşların tarihin adım adım yok olduğunu vurguluyor.
Bugüne kadar Kurtuluş Caddesi’nde özellikle eski vali Celaleddin Lekesiz döneminde 686’sı tescilli 1230 nitelikli evin restore edilmesiyle kente kazandırılmasının önünü açan Lekesiz döneminden sonra şimdi Saray Caddesinin üst tarafında kalan tarihi binalar ise kaderine terk edilmiş durumda bekliyor.
Vatandaşlar tarihi yapının kaderine terk edildiğinden ve ilgili kişilerin bugüne dek çeşitli olarak tarihi yerleri ziyaret etmesine rağmen çözüm üretmediğinden dert yandı. 2015 yılında Hatay Büyükşehir Belediyesinin incelemelerde bulunduğu Antakya evlerinde sokak aralarında zengin bir tarihi dokuya sahip yapıların gerek restorasyon çalışmalarıyla gerekse de ticari anlamda yapılacak girişimlerle geleceğe tahrip edilmeden taşınabileceğini ifade edilmesine rağmen herhangi bir çalışma gerçekleşmemesi dikkat çekti.Vatandaşlar Antakya evleri konusunda Tüm Hatay halkının sorumluluk alması gerektiğini belirtirken, tarihi yapıların yine tarihi bilinçle revize edilerek kullanıma açılması ve Antakya’nın tarihine yakışır bir sokağa dönüşmesi konusunda fikirlerini sundular. Çoğu halen kullanımda olan ve bakımsızlık nedeniyle neredeyse yıkılma noktasına gelen Antakya Evleri konusunda vatandaşlar tüm yetkilileri göreve davet ederken Antakya’nın yarayan kanası olan Antakya Evleri’nin yenilmesini istiyorlar.
HABER: FADİME ÇAYLI

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.