ALTINÖZÜ ZEYTİNİ BİR BAŞKA LEZZETLİ

ALTINÖZÜ ZEYTİNİ BİR BAŞKA LEZZETLİ

Altınözü’nde zeytinler kırılıyor,Kışa hazırlık yapılıyor

Doğu Akdeniz’deki önemli tarım merkezlerinden olan zeytin diyarı Altınözü’nde zeytin hasadı devam ediyor. Hasadın başlamasıyla beraber toplanan zeytinler kahvaltı sofraları için hazırlanıyor.

Geçtiğimiz günlerde 6’ncısı düzenlenen Altınözü Zeytin, Zeytinyağı ve Gastronomi Festivali ile Altınözü’nde zeytin hasadı tam anlamıyla başladı. Hasat sezonunun gelmesiyle birlikte Altınözü’nde dört bir yanı tatlı bir telaş kapladı. Bu sene Altınözü’nde zeytinin yok senesi olmasına rağmen zeytin ağaçlarından verim bekleyen çiftçiler hasat sonunda mahsullerinden çıkan zeytinyağılarla yüzlerinin gülmesini bekliyor.

Günün ilk saatleri tarlalarında soluğu alan çiftçiler tarla dönüşü zeytinleri bir taraftan kırarak kış için hazırlıyor. Toplanan zeytinler önce eski usulle kırılıyor, daha sonra ise kararmaması için belirli aralıklarla suyu değiştiriliyor. Kış için kırık zeytin hazırlığı yapan ve kırık zeytin yapımından bahseden Songül Kılıç, “Zeytinin acısının çıkması için mutlaka ya çizme ya kırma işlemi yapılmalı. Biz kırıyoruz. Açıklık olmazsa zeytin acısını salmaz. Kırma işlemini çekiç, taş veya bardakaltıyla yapabilirsiniz. Kıracağım diye zeytinleri öyle çok örselemeye de gerek yok. Açıklık oluşması yeterli. Zeytin kırılırken etrafa sıçrama olur. Bunun için tedbir almak gerek.Zeytinlerin en az 10 gün boyunca günde bir defa olmak suretiyle suyunu değiştirin. Zeytinlerin acısı gidene kadar suyunu değiştirmek gerek. Bu işlemin sayısı zeytinin türüne göre farklılık gösterir tabi, bu amaçla ben yaparken acısını kontrol ediyorum. Kendi zeytinimiz diye demiyorum ama Altınözü zeytini bir başka lezzetli. Emek ediyoruz, toprağımız bereketli, çok şükür karşılığında lezzetiyle alıyoruz” diye konuştu. Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.