Meşale Gazetesi

ARSUZ VE SAMANDAĞ’A KETEM KURULMASI ŞART

ARSUZ VE SAMANDAĞ’A KETEM KURULMASI ŞART

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin , artan hava kirliliği ve kanser oranları sonrası Hatay’da kanser vakalarının artmasının sebebini ve alınan tedbirleri Meclis gündemine taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, artan hava kirliliği ve kanser oranları sonrası Hatay’da kanser vakalarının artmasının sebebini ve alınan tedbirleri Meclis gündemine taşıdı.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Dairesi Başkanlığı verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 161 bin kişiye kanser tanısı koyulduğunu ve kanserin en önemli nedenler arasında yaş, cinsiyet ve genetik gibi değiştirilemeyen etkenler olarak sayılsa da hava kirliliği, kimyasal maddelere maruz kalma (katran, asbest, benzin vs.) gibi dış etkenlerin de önemli payı olduğunu söyleyen Suzan Şahin, ‘‘Ülkemizde artan hasta sayısı ve bölgesel olarak yaşanan artış kanseri önemli bir toplum sağlığı sorunu haline getirmektedir. Ancak tüm bunlara rağmen ülkemizden kanserden kaynaklı ölümlere ilişkin veriler düzenli tutulmamaktadır. Kanser Daire Başkanlığı tarafından yayımlanan istatistikler en son 2017 yılına ait olmakla birlikte, TÜİK tarafından Ölüm Nedeni İstatistikleri haber bülteninin en son 2019 yılında yayımlanmış olması ve 2020 yılına ait verilerin henüz yayımlanmamış olması kanser sonucunda gerçekleşen ölümler konusunda güncel bir bilgiye sahip olamamamıza neden olmaktadır. Ayrıca ülkemizde 1982 yılında kanser bildirimi zorunlu hastalıklar arasında alınmasına rağmen 2017 Kanser İstatistikleri Belgesinde de belirtildiği üzere ölüm belgelerinin bir kısmının hekim dışı kişiler tarafından düzenlenmesi sebebiyle ölüm nedenlerinin doldurulmaması, hekimler tarafından ölüm nedenleri doldurulmuş olan belgelerde de kontrol mekanizmasının olmayışı nedeniyle doğru nedenlerin toplanamaması ülkemizde kanser nedeniyle ölüm nedenlerini kayıt altına almayı zorlaştırmakta ve gerçekçi bilgilerin kamuoyu ile paylaşılmadığı sonucunu ortaya çıkarmaktadır.’’ dedi.

CHP’li Şahin TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde, ‘‘Kansere bağlı ölümlerden en çok etkilenen iller arasında Hatay da yer alıyor. Hatay’da, organize sanayi bölgeleri, termik santraller, demir çelik fabrikaları, gübre fabrikaları ve diğer sanayi tesislerinin yoğun olarak faaliyet göstermesi hava kirliliğini arttırmakta ve ortaya çıkan hava kirliliği insan ve çevre sağlığını tehdit eder düzeye ulaşmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan il çevre durum raporlarında da Hatay için hava kirliliğinin önemli bir sorun olduğuna dikkat çekilmektedir. Unutulmamalıdır ki kanser Türkiye’de ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alan çok ciddi bir illettir.’’ ifadelerini kullandı.

‘KETEM SAYISI YETERSİZ’

Artan kanser vakalarına ve Hatay’ın en riskli iller arasında olması durumuna karşılık kanser taramalarında önemli bir kuruluş olan Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerinin (KETEM) yeterli sayıda ve yaygınlıkta olmadığını vurgulayan Şahin, ‘‘Hatay’da 4 adet KETEM ve 2 adet Sağlıklı Hayat Merkezi içerisinde KETEM olmak üzere toplamda sadece 6 merkezde (Antakya, İskenderun, Kırıkhan, Reyhanlı, Dörtyol, Defne) hizmet verilmektedir. Nüfus ve yoğunlukları düşünüldüğünde Arsuz ve Samandağ’da da KETEM kurulmalı. Arsuz ve Samandağ’a KETEM kurmak için girişimlerde bulanacak işin peşini bırakmayacağız. Halk sağlığı her şeyden önemlidir.’’ dedi.

CHP’ Hatay Milletvekili Suzan Şahin’in Meclis Başkanlığı’na sunduğu önergesinde Sağlık Bakanın cevaplamasını istediği sorular ise şöyle;

Ülkemizde kanser verilerinin düzenli tutulmamasının nedeni nedir?

Hatay ili ve ilçelerinde 2012-2020 yıllarında kanser teşhisi konulan kişi sayısı nedir? Kanser türlerine göre dağılımı ve en çok artış gösteren kanser türü hangisidir?

Hatay ili ve ilçelerinde kanser vakaları sıklığı ve dağılımı nedir? Kanser kaynaklı ölüm oranı nedir?

Hatay il ve ilçelerinde KETEM olmayan ilçelerde KETEM açılması düşünülüyor mu?

Özellikle Arsuz ve Samandağ ilçelerimizde KETEM açılmamasının nedeni nedir?

KETEM açılması için nüfus yoğunluğu, ulaşım koşulları yanında hasta yükü ve ölüm oranları dikkate alınmakta mıdır? Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.