ASİ’DE TOPLU BALIK ÖLÜMLERİ

ASİ’DE TOPLU BALIK ÖLÜMLERİ

Pamuk sulaması için Ova’da kurulan BENT’ler Asi Nehri’ndeki doğal akışı durdurunca, kent merkezindeki su, oksijensizlik ve lağım nedeniyle zehirli konuma dönüştü, Asi Nehri’nde toplu balık ölümleri yaşanmaya başlandı.Toplu balık ölümlerini gündeme taşıyan Defne Belediyesi Meclis üyeleri; Semir Baklacı, Ahmet Bilgin, Ahmet Kabaali ile Engelliler Dernek Başkanı Sabit Köse, soruna, Hatay Valiliği ile Tarım ve Orman

Müdürlüğü’nün dikkatini çekerken, uzmanlar, bentlerin belirli bir seviyeden sonra açılması, Asi Nehri’ne temiz su takviye edilmesi ve akışkanlığın zorunlu olduğuna işaret ediyor Lübnan’daki Bekaa Vadisi’nin doğu kısmından doğan ve Türkiye’ye uzanarak Hatay’dan Akdeniz’e dökülen Asi Nehrindeki balıklar su yüzüne çıktı.

Nehrin Antakya merkezinden geçen kısmında balık ölüleri görüldü

Tedirginlik duyan vatandaşlar, balık ölümlerinin nedenlerinin belirlenmesini ve önlem alınmasını istedi. Nehre balık tutmaya gelenler  “Burada 5,10 çeşit balık var. Hakiki kefal, sazan, sarı benekli gibi çok çeşit balığımız var. Buna bir önlem alınsın dedi.  Asi Nehri’nde bazı balıkların suyun üzerine çıktığı bazı balıkların ise öldüğü görüldü. Yoldan geçen vatandaşlar, suyun üzerine çıkan balıkları görünce şaşkınlıklarını gizleyemediler. Balıkların suyun üzerine çıkmasının sudaki oksijen seviyesinin düşmesi olabileceğini belirten vatandaşlar, bu konuda yetkililerden yardım istediler.

Vatandaşlar  ise balıkların oksijensizlikten öldüğünü belirterek, “Sebze ve meyve sulaması yapıldığı için setler yapılıyor. İçerisinde sürekli aynı su olduğu için devir daim yapmadığı için suda oksijen seviyesi düşüyor. Burada yaklaşık 10 çeşit balık var ama hepsi oksijensizlikten ölüyor buna bir önlem alınsın artık,İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, sudan ve ölü  balıklardan numune alarak inceleme başlattı.Haber:Ferit LİF

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.