ATAKAŞ HATAYSPOR SEZON DEĞERLENDİRMESİ

ATAKAŞ HATAYSPOR SEZON DEĞERLENDİRMESİ

X-Tarihinde ilk defa süper ligde mücadele eden Atakaş Hatayspor bu sezon gösterdiği performansla sadece Hatay’ımızın değil tüm Türkiye’nin dikkatini çekti. Gelin bu başarıyı hep biraz inceleyelim

X Atakaş Hatayspor bu sezonu 40 maçta 17 (G),10 (B) ve 13 (M) aldı,62 gol attı,53 gol yedi,62 puan topladı ve ligi 6.sırada bitirdi.

A.Hatayspor, Süper Lig’e bu sezon yükselmiş olmasına karşın gerek ekonomik, gerekse futbol stratejisi ile ülkemizdeki sayılı takımlardan biri oldu.Bu durum doğal olarak sahada da meyvesini verdi. Yapılan transferlerdeki oyuncu izleme başarısı ve sezon içerisinde cesaretle uygulanan taktik anlayış bu başarıyı getiren en büyük faktörlerden. Sezon başında Fatih Kavlak ile sportif direktörlük için anlaşan A.Hatayspor zorlu pandemi sürecinde akıllı ve sağlam adımlar atarak sezona hazırlandı. Pandemiden dolayı şampiyonluk ile biten 1.lig sezonundan dolayı süper lige yeni çıkmış bir takım için yeterince hazırlık dönemi olmadı. Bu durum biz taraftarları sezon öncesi endişelendirmişti. Mehmet hoca ile yaşanılan sıkıntıdan dolayı Ömer hocaya bir türlü imzayı attıramamıştık. Takım yeni sezona bir yerde hocasız ve transfersiz başladı. Bu sıkıntılı süreci Yönetim ve Fatih Kavlak iyi yöneterek her şeye rağmen takımı lige hazırlamaya çalıştı.

Daha sonra Teknik adam olarak sürekli Süper Lig’de belli döngünün içinde çalışan antrenörler yerine Ömer Erdoğan gibi belki tecrübesiz ama oyun vizyonu ve anlayışı olan bir isimle anlaştı.Ömer Erdoğan teknik ekibinde de gelişime açık özel isimler ile birlikte çalıştı. Ömer hoca, scout ve analist olarak antrenörlüğe başlayan ve uzun yıllardır çok farklı pozisyonlarda kendini geliştirmiş Özhan Pulat, İsmail Serbest, Nihat Yüksel, eski Milli futbolcumuz Gökhan Zan, bireysel performans antrenörü Doç. Dr. Mehmet Kale ve yıllardır Bursaspor’da maç ve performans analisti olarak çalışmış, alanında kendinden çokça söz ettiren Coşkun Özdemir gibi genç, dinamik isimlerle birlikte çalışıyor.

 Sezon başında birçok ülkeden uygun şartlarda isimlerle sözleşme imzalayan Hatayspor, sezon başı transfer döneminde Billong, Boupenza, Munir, Ribeiro, Diouf, Adama Traore, Akintola, Sackey , Katranis ve Pablo Santos gibi 10 oyuncuyu kadrosuna kattı. Ve bu oyuncuların bir çoğunu, önceki kulüplerindeki düşük performansları sayesinde neredeyse hiç para ödemeden transfer etti. Kış transfer döneminde ise Kone ve Muhammed Mert gibi transferler ile kadrolarını genişletti.

Genel olarak baktığımız zaman Süper Lig’e çıktıktan sonra ideal 11’in neredeyse tamamını yenileyen Hatayspor, transfer başarısı konusunda örnek gösterilecek bir sezonu geride bırakıyor.Sezon başlangıcı olarak yeni oyuncuların takıma katılması ve uyum süreçleri nedeniyle farklı bir oyun anlayışı ile lige başlayan Hatayspor, her geçen hafta bu oyuncuları takıma monte edip oyununu geliştirdi.Futbolculuk döneminde Galatasaray ve Bursaspor gibi üst düzey takımlarda savunmacı olarak forma giymiş olan Ömer hoca, ideal 11’ini oluşturana kadar tamamen rakibi karşılamaya ve alan bırakmamaya dayalı bir anlayış sergiledi. Top rakipteyken düzenli şekilde 4-2-3-1 dizilişi ile rakibini karşılayan Hatayspor, daha çok orta alan savunması yapmayı tercih etti. Bu dönemde yeni transfer Ribeiro ve Sackey doğal pozisyonları olan sol kanat ve ön libero pozisyonlarında oynadılar. İlerleyen haftalarda ise transferler tamamlandı ve yeni oyuncular zamanla takıma uyum sağlamaya başladı.

🔷Bu aşamadan sonra takımına istediği oyunu oynatma şansını bulan Ömerhoca kadroda da önemli değişiklikler yaptı. Hareketliliği ve topla dönüşlerini göz önüne alıp Ribeiro’yu ön libero olarak kullanmaya başlayan Ömer Hoca, Sackey’iyse zaman zaman stoper bölgesine aldı. Bu sayede geriden daha hızlı ve isabetli paslarla atak geliştirmeyi hedefledi. Hatayspor atakları olgunlaştırırken genelde

geride stoperlerin önünde Aabid ve Ribeiro ikilisine ekstra opsiyon olarak Traore yaklaşıyor. Bekler ise cesur bir şekilde öne çıktığında hücum gücü inanılmaz hale geliyor. Bekler ile oyunu genişletmeleri Hatayspor’un önemli özelliği. Hatayspor,hücumcu bekler ile sürekli 3. bölgeye bindirme koşuları atıp savunmayı genişletmeyi başarıyor.Hatayspor geriden oyun kurarken, çoğu takımın yaptığı gibi stoperlerin çizgiye doğru açıldığı ve topu yönlendiren savunma önü oyuncusu birisinin onlara yaklaştığı şablonu kullanmıyor. Alışılmışın aksine stoperler merkezde birbirlerine yakın konumlanırken, Ribeiro ve Aabid çizgiye doğru açılıyor. Bu sayede ön liberolar, genelde merkezde kalan rakiplerine karşı markajdan kurtulup kenarlarda pas alabiliyor. Rakip eğer Ribeiro ve Aabid’i takip ederse Traore derine iniyor ve merkezde oluşan boşluğu kullanıyor. %49 topla oynama yüzdesi ile topa sahip olma oyunu oynamadığını net şekilde gösteren Hatayspor,geriden oyun kurma konusunda çok üst düzey bir takım olduğunu söyleyemeyiz. Bu daha çok Ömer hocanın oyun anlayışıyla alakalı. Hızlı geçiş oyunlarını etkin kullanan Hatayspor, zorda kaldıklarında da geriden etkili şekilde pasla oyun kurdu. Hatayspor toplu oyunda genelde rakibin bıraktığı boşluklara riskli ve çabuk paslarla ulaşıp rakibini dengesiz yakalamaya çalıştı. Özellikle topu kazandıktan sonra vakit kaybetmeden 2. ve 3. bölgeye geçmeye çalışıtı. Hatayspor top bende kalsın kaygısından çok, rakip yerleşmeden 3. bölgeye nasıl geçerim anlayışı hakim. Bunu da topsuz oyunda bile hücumcuların pozisyon alıp geçiş oyununa hazır beklemesinden anlayabiliriz.Sezon boyunca Hatayspor bizlere hızlı ve tehlikeli geçiş oyunları izletti. Akintola-Diouf-Boupendza üçlüsünün yüksek seviyedeki atletik özellikleri sayesinde rakip stoperler, orta saha hattıyla mesafe bırakarak beklemek zorunda kaldı. Buda rakibin boyunu uzatıp, bloklar arasında boşlukların oluşmasına sebep oldu. Hatayspor’da kazandığı toplarla bu boşlukları organize şekilde işleyip tehlikeli ataklar gerçekleştirdi.Hatayspor savunma geçişlerinde de oldukça başarılı bir takım. 2,3 kişiyle başlayan atak bir anda Hataysporlu futbolcuların yüksek atletizm ve özverisi ile sayısal üstünlüğe dönüştü

. 🔷A.Hatayspor’u hücum aksiyonlarında çok tehlikeli yapan bir başka özellik ise hareketlilik ve pas temposu. Rakip yarı sahaya geçtikten sonra Ribeiro ve Aabid’e pas opsiyonu olan Traore; dar alan becerisi, topla birlikte yüzünü kaleye dönebilmesi ve oyun zekasıyla fark yaratıyor. Öndeki hareketliliği yüksek üçlü hücum hattı ise sürekli rotasyon ile savunmanın dengesini bozabiliyor.Bu hareketliliğe arkada yapılan pas temposu da eklenince orta saha ve savunma hatları arasında sürekli boş alan yaratılıyor. Kanat pozisyonundaki oyuncular da bu alanlara gelerek topla buluşabiliyorlar. Kadroda Ribeiro, Boupenza, Traore, Aabid gibi iyi şutörlerin olması da bu boş alanlarda Hatayspor’u çok tehlikeli bir takım yapıyor. Daha önce de bahsettiğimiz ön alan oyuncularının yüksek atletizmi, Ömer Erdoğan’ın ön alan baskısını etkili şekilde yapmasına olanak sağlıyor ve rakiplerine rahat şekilde oyun kurma fırsatı tanımıyor.Baskıya çıkarken savunma hattıyla birlikte takımca hareket edip rakiplerini geriye pas atmak yada uzun pas kullanmaya mecbur bırakıyorlar.Rakip ilk hattı pasla geçmeyi başardığında ise orta sahada Aabid ve Ribeiro, zaman zaman ise bekler agresif şekilde baskı uygulayıp rakibin topla birlikte yüzünü kaleye dönmesini engelledi. Bu sayede hem ileride kalan hücumcuların pozisyonlarına geri dönmesine zaman kazandırırken, hem de rakibin hızlı atak geliştirmesinin önüne geçmiş oldular. Bunu da organize bir şekilde yapınca ortaya çok etkili bir baskı oyunu çıkıyor.

🔷A.Hatayspor, Süper Lig’deki net futbol anlayışı olan takımlardan birisi olduğu kadar, eksikleri de olan bir takım.Özellikle kanat organizasyonlarında bek ve stoper arasında çok derin mesafeler oluşuyor.Maç içinde çok geniş alanda görev alan bu oyuncular, haliyle bu bölgelere girmekte geç kalma durumlarını zaman zaman yaşamadı değil. Koridorlarda oluşan bu boşluklara rakibini kolayca kaçıran Hatayspor,bu anlamda zaman zaman hata yaptı.Buna ek olarak her ne kadar ön alan baskısını üst seviye yapsa da, rakiplerin önde baskı yaptığı anlarda zorlandı. Billong geriden oyun kurmak konusunda takımın zayıf karnını oluşturdu ve yaptığı bireysel hatalarla takımın canını yaktı. Bu konu için Ribeiro’yu, Billong’a yakın oynatan Ömer hoca az da olsa da çözüm buldu. Açıkçası Billiong bu

takım yapısında bizim en zayıf halkamızdı diyebiliriz.Sezon boyunca ön alan baskısı yapan etkin takımlara karşı oyun kurmakta hep zorlandık. Özellikle tempolu oynayan takımlara karşı hiç etkili olamadık. ( Alanyaspor ve Beşiktaş maçları en iyi örnek.) Takımın en büyük eksiklerinden bir tanesi de bir çok maçta ilk golü yedikten sona demoroilize olup maçtan çabuk kopuyorduk. Ve tabi ki sezon boyunca kartlardan baya başımız ağrıdı. Bir çok maçta mücadele anlamında iyi oynarken eksik kalmamız sonucu baya puan kaybettik.

🔷Genel olarak,Hatayspor saha içinde başarılı şekilde yönetilen bir takımdı. Ömer hoca dar kadroya rağmen takımdan en iyi şekilde verim almasını bildi. Çoğu zaman kulübede oyuna müdahale edecek oyuncunun olmayışı onu çok zorladı. Zaten en sık yaptığı Kamara ve Muhammet Mert hamleleriydi, Özellikle takımın omurgasını oluşturan oyuncular sakat ve ya cezalı olduğunda takımın işleyişinin sekteye uğradığını bir çok maçta gördük. Eksiklerini iyi analiz edip her geçen gün bunu kapatmaya çalışan Ömer Hoca; takımına oturttuğu hızlı geçiş oyunu, ön alan baskısı ve pozisyon rotasyonları ile süper ligde fark yarattığını net bir şekilde söyleyebiliriz.

X Takım olarak başarılı bir sezon geçirdiğimizi tüm futbol otoriteleri söylüyor. Bireysel performans olarak görev alan tüm oyuncular elinden geldiğince belli bir seviyede oynamaya çalıştı. Ancak azda olsa belli bir kesimin neden beğenmediğini anlayamadığım Kaleci Munir hataları olsada sezon boyunca çok önemli işler yaptı. Bir çok maçta çok kritik kurtarışlar yaparak takımın puan veya puanlar kazanmasında önemli rol oynadı. Performansıyla ön plana çıkan bir diğer oyuncu Pablo Santos. Oynadığı maçlarda adeta savunmamın sigortasıydı. Soğukkanlılığı,pozisyon bilgisi ve hava toplarındaki başarısı ile takıma çok şey kattı. Performansı ön plana çıkan oyunculardan Aabid ise bu sezon takımın ortasahadaki beyniydi. Kritik goller attı. Hem savunma hem hücümda takıma çok şey verdi. Gol kralımız Boupenzda ise sezon başında hazır olmadığından fazla forma şansı bulamamıştı. Özellikle Antalyaspor maçından sonra kendini buldu ve attığı fantastik gollerle takıma çok önemli katkı sağladı. Böyle olunca transfer dedikoduları kaçınılmaz oldu ve ister istemez son haftalarda gereksiz stres yaşadı ve performansı düştü. Yine de bu yıl Hatayspor’a fazlasıyla katkı sağladı ve büyük bir ihtimalle Hatayspora iyi para kazandırıp takımdan ayrılacak. Gelelim takımın sahadaki abisi Diof’a. Diouf takımdaki en kariyerli oyuncu ama son yıllarda performansı düşmeye başlamıştı. Hatayspor onun için tekrar çıkış yakaladığı yer oldu. Tecrübesiyle tüm takıma örnek oldu. 19 gol ve 5 asistlik muazzam bir performans gösterdi. Ayrıca rakamlara yansımayan bir çok görünmeyen işlere imza attı. Akintola ve Özellikle Boupendza’nın performansını yukarı çekti. 90 dakika canla başla oynadı. Takım savunması onunla başladı. Hava toplarına çoğu zaman sahip oldu. Rakip stoperlere yaptığı baskı ile onları bunalttı. Açık söylemek gerekirse bana göre bu sezon takımın en iyi oyuncuydu.

🔷Evet sezon bitti. Her ne kadar Son haftalarda gerek yoğun maç temposu gerekse transfer dedikoduları nedeniyle performansımız düşse de kısıtlı kadroya ve ilk defa mücadele ettiğimizden dolayı tecrübe eksikliğine rağmen bana göre ligin en flaş takımı olduk. Oyuncular oynadıkları futbol ile değerlerini çok yukarıya çıkardılar. Özellikle Boupendza,Diof ve Rayane Aabid Süper ligin gözdesi oldular. İlk sezonda beklentilerin çok üstüne çıkıp bizlere bu başarıyı tattıran başta Onursal Başkanımız Sayın Lütfü SAVAŞ,Hatayapor Yönetim kurulumuza ve bu kısıtlı kadrodan çok iyi verim alan Ömer ERDOĞAN hocamıza yürekten teşekkür ederim. Bu başarı bir başlangıç olsun diyor ve daha büyük başarıların gelmesini temenni ediyorum. Yeni Stadyumumuz ile birlikte taraftarında tribünlere dönmesiyle bence başarı daha da artacaktır.YOLUN AÇIK OLSUN ATAKAŞ HATAYSPOR, HER ZAMAN YANINDAYIZ.  İrfan KALIN  

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.