ATSO, KÜNEFE PEYNİRİNE COĞRAFİ İŞARET KAZANDIRDI

ATSO, KÜNEFE PEYNİRİNE COĞRAFİ İŞARET KAZANDIRDI

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Antakya’nın dillere destan tatlısı künefeye tat veren peynirin coğrafi işaretinin alındığını açıkladı. Daha önce 9 ürüne daha coğrafi işaret kazandıran ATSO’nun bu adımı kamuoyunun takdirini kazandı. ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, yaptığı açıklamada, “Hatay, ülkemizde eşsiz mutfak kültürü ve ürün çeşitliliği ile müstesna bir yere sahiptir. Doğu ve Batı mutfağının buluşma yeri bu kadim topraklarda geçmişten günümüze bizlere miras kalan lezzetlerimizi korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak için 2005 yılından bu yana Coğrafi İşaret süreçlerini yoğun bir şekilde yürütmekteyiz. Bu kapsamda Antakya mutfağı ile özdeşleşen ve en popüler ürünümüz olan, künefenin yapımında olmazsa olmazı, yol arkadaşı “ANTAKYA KÜNEFELİK PEYNİRİ”nin de Coğrafi İşaret Tescili alınmıştır. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, 2021 yılı içerisinde arka arkaya “Beş” ürünün Coğrafi İşaret Tescili’ni alarak bu alanda kırılması zor bir rekora imza attık.

LEZZETLERİMİZİN MARKALAŞMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

 Lezzetlerimizin markalaşması yolunda attığımız bu adımlar ile ürünlerimizin tanınırlığının artması ve katma değer yaratarak uluslararası pazarlarda yer almalarını hedeflemekteyiz.

ODAMIZ BUGÜNE KADAR;

1) 05.09.2008 Tarihinde ‘’Antakya Künefesi”

2) 26.02.2018 Tarihinde ‘’Antakya Sürkü (Çökeleği)’’

3) 12.06.2018 Tarihinde ‘’Antakya Küflü Sürkü (Çökeleği) ‘’

4) 24.08.2020 Tarihinde “Antakya Kağıt Kebabı”

5) 10.09.2020 Tarihinde “Antakya Tuzlu Yoğurdu”

6) 23.11.2020 Tarihinde “Samandağ Ney-İ”

7) 18.02.2021 Tarihinde “Antakya Carra Peyniri’’

8) 13.09.2021 Tarihinde “Samandağ Biberi’’

9) 05.10.2021 Tarihinde “Hatay Kabak Tatlısı’’

10)08.12.2021 Tarihinde “Hatay Ceviz Reçeli’’

11)22.12.2021 Tarihinde “Antakya Künefelik Peyniri’’

KISACA ANTAKYA KÜNEFELİK PEYNİRİ ÖZELLİKLERİ

Antakya Künefelik Peyniri; geçmişte küçükbaş hayvanların sütünden üretilmesine karşın, koyun popülasyonunun azalmasından ve talebin artmasından dolayı günümüzde tamamıyla inek sütünden üretilen bir peynirdir. Antakya Künefelik Peyniri yöre ile özdeşleşmiş uzun yıllardır bilinen ve yörenin kültürel mirası olan geleneksel bir süt ürünüdür. Antakya Künefelik Peyniri tuzsuz ve tuzlu olarak iki şekilde üretilir. Tuzsuz Antakya Künefelik Peyniri tuz içermemekte olup raf ömrü depolama sıcaklığına bağlı olarak birkaç gün ile sınırlıdır. Kestane tipi olarak da bilinen tuzlu Antakya Künefelik Peyniri ise yüksek oranda tuz içerecek şekilde üretilmekte olup raf ömrü oda sıcaklığında 6 aya ve buzdolabı koşullarında 1 yıla kadar çıkabilir. Coğrafi işaretini aldığımız ürünlerin “Tescil” sürecinde; Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu’na, Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar’a, Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yelda Güzel’e, Mustafa Kemal Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Kadriye Şahin’e, Marka ve Patent şirketi Özener Patent Huriye Özener’e ve emeği geçen odamız çalışanlarına teşekkürlerimizi sunuyoruz.

3 ÜRÜNDE SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Coğrafi işaret sürecinde Türk Patent Enstitüsü’ne teslim edilerek başvurusu yapılmış fakat daha süreci devam eden

1) Hatay Biber Salçası

2) Hatay Nar Ekşisi

3) Hatay Halhalı Zeytini

4) Antakya Künefesi”nin Avrupa Birliği Ülkelerde tescil edilme işlemlerinde sona gelindiğini kamuoyu ile paylaşmak isteriz” ifadelerini kullandı. Haber:Fadime ÇAYLI

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.