Meşale Gazetesi

BABACAN’DAN GERİ DÖNÜŞÜM ATIK TOPLAYICILARINA: ‘MESELEYİ İYİ ANLADIK, DERSİMİZİ İYİ ÇALIŞACAĞIZ’

BABACAN’DAN GERİ DÖNÜŞÜM ATIK TOPLAYICILARINA: ‘MESELEYİ İYİ ANLADIK, DERSİMİZİ İYİ ÇALIŞACAĞIZ’

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, İstanbul’da partisinin Sancaktepe İlçe Başkanlık binası açılışının öncesinde geri dönüşüm atık toplayıcılarını ziyaret etti. İşçilerin sıkıntılarını dinleyen Babacan, “Atık yönetimi önemli. Çok kişinin ekmek yediği bir alan. Meseleyi iyi anladık, dersimizi iyi çalışmamız lazım” dedi.

‘BİZİM HAKLARIMIZI DÜZELTEN KİŞİYE OYUMUZU VERECEĞİZ’

Babacan’ın ziyareti esnasında konuşan geri dönüşüm atık toplayıcısı işçilerden biri, “AK Parti bizi sadece büyükşehir seçiminde çağırdı.” diyerek dert yandı. İşçi, “İç Anadolu’dan bir tane milletvekilini aradım, benim bir sorunum var diye. Urfa’daki milletvekilini arayın dedi. Ben A şehrinden B şehrine gitmeden talebimi sana veriyorsam, oyumu sana veriyorsam vekil olarak beni temsil ediyorsun. Ama ben notere yazılı imza sirküsü vermedim. Sadece bir pusulanın altına mühür bastım. Beni temsil ediyorsan, ben seni arıyorsam değil İç Anadolu; İstanbul, Erzurum; nerenin milletvekili olursan ol benim telefonuma cevap vereceksin. Beş dakikada olsa benimle konuşacaksın. Milletvekillerimizi aradık kimse sesimize cevap vermedi. Valilik’ten randevu talep ettik kabul etmedi. Ümraniye Belediye Başkanından randevu talep ettik kabul etmedi. Bizi en iyi yöneten, bizim haklarımızı en iyi düzelten kişiye biz oyumuzu vereceğiz. Her daim biz buna razıyız.” diye konuştu.

‘ATIK YÖNETİMİ DÜZENLİ BİR ŞEKİLDE ELE ALINMALI’

Atık yönetiminin önemini vurgulayan Babacan, “Atık yönetimi önemli bir iş ve dünyada da gittikçe önemi büyüyor. Hem çevre kirliliği açısından hem küresel ısınma açısından genel olarak ekonomik değerlerin iyi değerlendirilmesi açısından çok önemli bir konu. Bu konunun Türkiye’de de düzenli bir şekilde ele alınması lazım. Çok kişinin ekmek yediği bir alan. Bunların hepsi milli servet, hepsi döviz. Bunları işlemezseniz, ekonomiye kazandırmazsanız bunun ağırlığı kadar Türkiye ithalat yapacak ve döviz gidecek. Siz aslında çöplerden dolar ve euro topluyorsunuz.” dedi.

‘SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR YAŞAM İÇİN ÇÖPLER TOPLANMALI VE GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMELİ’

Üniversite mezunu olduğunu söyleyen bir işçi, “Bu da sizin alanınız, eski Ekonomi Bakanı olarak bu işlerden anlıyorsunuz. Ben Biyolojiciyim, üniversite mezunuyum. Sayın Genel Başkanım bir ton kâğıdın elde edilmesi için 26 tane ağacın kesilmesi lazım. Bir iki yıllık ağaç değil. 6,7,8 yıllık ağaç. 2 buçuk ton yakıt kullanılması lazım. 25 ton suyun gitmesi lazım. Halbuki sokakta topladığımız bir ton kâğıt bu kadar ağacın, bu kadar yakıt ve suyun harcanmasının önüne geçmiş oluyor. Sürdürülebilir bir yaşam için çöpler toplanmalı ve geri dönüştürülmeli.” dedi.

‘BU SEKTÖRDE ÇALIŞANLARLA OTURUP ÇALIŞMAK LAZIM’

İşçilerin “Bu işin bir muhatabı var mıdır?” sorusu üzerine Babacan, “Vardır da iyi çalışmak lazım. Bu sektörde çalışan arkadaşlarla oturup iyi çalışmak lazım Hangi iş olursa olsun, dersini iyi çalışmak lazım. İşin içindekilerle istişare etmek, o işi bizzat yaşayanlarla konuşmak ve ona göre karar vermek lazım. Başka türlü uzaktan oturduğun yerden karar verince bu işler olmuyor.” diye karşılık verdi.

‘KAYI DIŞI OLUNCA İSTİSMAR OLUYOR’

Babacan işçilere, “Biz düzenden yanayız. Hangi iş hangi meslek olursa olsun önce onun gerçeğini iyi anlamak lazım. Biz kayıt dışılığı sevmiyoruz. Kayıt dışı olunca istismar oluyor. İnsanlar sigortalı olamıyor. Sigortasız olmanın bir sürü sorunları var. Belki şimdi siz de düşünürsünüz bir araya gelirsiniz, konuşursunuz, biz bu işi daha düzgün nasıl yaparız diye. Mesela Belediyenin, Valinin şikâyeti ne? Bunlar neden şikâyet ediyor.” diyerek sordu. İşçiler ise, “Şu an en çok yakındıkları şey: haksız kazanç, kamu zararı ve çevre kirliliği.” dedi. Babacan’ın “Siz bunları toplayıp belediyenin imkanlarını mı elinden alıyorsunuz?” sorusu üzerine bir işçi, “Belediyenin ceplerinin boşalmasına neden oluyormuşuz.” diyerek karşılık verdi.

‘ÇEKÇEKLERİMİZİ ALIP EKMEĞİMİZDEN EDİYORLAR’

İşçilerin elinden çekçeklerini alarak ekmeğini elinden alıyorlar diyerek isyan eden bir işçi ise şunları söyledi: “Bu insanların işe çıktıkları zaman yükleri 40 kilodan başlar. Bu insanlar kilometrelerce sokak sokak dolaşıyor. Bazı insanlar sabah saat 6’dan 12’ye kadar aç susuz bu işi yapıyor. Demek ki bu adamın bir sıkıntısı, geçim zorluğu var onun için bu işi yapıyor. Bir insan eğer ilk attığı adımda 40 kiloyu sırtında taşıyorsa mecburiyeti vardır. Büyük bir sıkıntısı vardır. Bu insanı, bu sıkıntıları dinlemek lazım. O insanlarla konuşmak lazım. O insanın ilk attığı adımda çekçeklerini, ekmeğini elinden almak değil. Sen insanı hem ekmeğinden ediyorsun hem de o insanı gasp ediyorsun. İstanbul’un çoğu yerinde böyle yapıyorlar.”‘Bir doktorun, hâkimin, savcının çocuğuyla çekçekçilik yapan bir babanın çocuğu aynı standartta okumalı’ Biyoloji mezunu işçi, “Ben okul okumuşum, diğer arkadaşların çocukları da okuyor. Bu işte çalışarak okul okuyan çocuğunu bir avukatın, doktorun, hâkimin, savcının çocuğuyla aynı standartta okutmaya çalışıyor. Öğretmen bir proje ödevini verdiğinde belki 100-200 TL’lik maliyeti var ama bu babası çöpte çalışan çocuk için çok büyük bir para. Avukat, hâkim, doktorun çocuğu da o projeyi yapacak, babası çekçekçi olanın çocuğu da yapacak.” diyerek fırsat eşitsizliğine dikkat çekti. Babacan, “Meseleyi büyük ölçüde anladık, iyi oldu. Sizin sıkıntı çektiğinizi öğrenince arkadaşlarla gidelim bizzat sizlerden dinleyelim dedik. Ne yapılabilir diye bizim de dersimizi çalışmamız gerekiyor. Dersimizi çalışmadan pat diye bir şey söylememiz gerçekçi değil. Kolay değil, İstanbul’da hayat zor ve çok pahalı. Helalinden temiz kazanç en önemlisi.” dedi. Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.