BAŞKAN EKER, ATATÜRK’Ü ANDI

BAŞKAN EKER, ATATÜRK’Ü ANDI

İYİ Parti Dörtyol İlçe Başkanı Gürcan Eker, Dörtyol’un düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü vesilesiyle bir kutlama mesajı yayınlayarak hem Dörtyol’un halk kahramanlarını, hem de Atatürk’ü andı.

Başkan Eker, anma mesajında; “Dörtyol Türkiye’mizin en güneyinde Adana Osmaniye ve Hatay illerinin orta kısmında yer alan, Hatay iline bağlı portakal kokulu şirin bir ilçesidir. Çukurova ile Hatay’ı birbirine bağlayan dört ana geçiş yolunun kesiştiği yerde bulunduğu için “Dörtyol” adı verilmiştir. 1914 -1918 Birinci Dünya savaşından sonra düşmanlar tarafından işgal edilen Anadolu topraklarının kurtarılması için Mustafa Kemal Paşa’nın “Silahlanın ve düşmana karşı koyun” emrini uygulayan ilk Dörtyol olmuştur. 11 Aralık 1918’de Dörtyol’u işgal eden Fransızlara karşı 19 Aralık 1918’de ilk kurşun sıkılarak milli mücadele resmen Dörtyol’dan başlatılmıştır. Dörtyol’a ilk ziyaretinde (14-16 Ocak 1925)  Atatürk’ü getiren tren, Erzin’den sonra Dörtyol’da durdu. Dörtyol’daki karşılama töreni çok samimi olmuş, halkın coşkulu karşılaması paşamızı duygulandırmıştı. Hatay meselesini buradan incelemiş ve çalışmalarını burada yapmıştır. Tarıma verdiği önemle bilinen Ulu Önder Dörtyol’daki bataklık arazileri incelemiş çiftlik kurulmasına karar vermişti.

BENİM EN SADIK DOSTLARIM DÖRTYOL’DADIR

İlk ziyaretinde Dörtyol’da 3 gün geçirmiştir. Deliağanın evine giden Atatürk orda misafirlerle sohbet etmiş, bu esnada misafirlere portakal suyu ikram edilmiştir. Latife hanım Atatürk’e ” İçme zehirli olabilir!” deyince, Atatürk “Korkma burası sağlamdır” der ve portakal suyunu içer. Dörtyolu ve halkını seven Atatürk “emekli olunca buraya yerleşeceğim” der. Dörtyollu için tarihi sözü olan, büyük önem arz eden “Benim en sadık dostlarım Dörtyol’dadır” cümlesini Dörtyol’dan Osmaniye’ye giderken söylemiştir. Atatürk’ün (16-17 Mayıs 1926) pazar günü gece trenle Adana’dan Dörtyol a ikinci defa geldi. Atatürk çiftliğine giderek gece yarısı fener ışığında sabaha kadar bazı çalışmalar yaptı. Sabah Atatürk çiftliğinde Kara Hasan Paşa, Deli Ağa, Emin Hoca ve Dörtyol’un ileri gelenleriyle sohbet etti. Atatürk Dörtyol’dan gittikten sonra en sadık dostlarından biri olan soy ismini kendi verdiği Mustafa Deliağa, kendisiyle olan samimiyetinden dolayı 12 Eylül 1926 tarihinde bir suikast sonucu öldürüldü. Olayı duyan Atatürk çok üzüldü. Çok sevdiği Dörtyol’a 5 yıl süreyle gelmedi. Atatürk’ün Dörtyol’a 3. gelişinde (14-15 Şubat 1931) O’nu karşılamaya gelen halkın elindeki bir pankartta “Paşam sizi uzun seneler çok bekledik.” yazısı Atatürk’ü çok duygulandırdı. Ertesi gün hastalık bulaşan portakal bahçelerini ve değer verdiği verem hastası olan Karahasanpaşayı ziyaret etti. Çarşıda Deliağa’nın 11 yaşındaki erkek ve 9 yaşındaki kız çocuğuyla sohbet etti. Atatürk’ün Dörtyol’a ilk gelişi (14-15-16 Ocak 1925) günleri olan bu haftada Dörtyol üzerindeki çalışmaları, hassasiyetle ilgilenmesini Dörtyollu şairimiz Nursel Cengiz Seçer hanım ne güzel dile getirmiş:

Takvim yaprakları onu yazıyor,

Dörtyola üç defa geldi Atatürk.

İlk kurşun düşmana mezar kazıyor,

Dörtyolun farkını bildi Atatürk” ifadelerini kullandı.

Haber: Fadime ÇAYLI

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.