BAŞKAN TEKSÖZ’DEN HATAY’IN LEZZETİNE ÖVGÜ

BAŞKAN TEKSÖZ’DEN HATAY’IN LEZZETİNE ÖVGÜ

Hatay Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Abdülkadir Teksöz, coğrafi işaret kazanan Hatay’ın damak çatlatan lezzeti kömbeye övgü dolu sözler kullandı.

Her Hataylının vazgeçemediği tatlar arasında yer alan ve sofraları süsleyen bu lezzetin coğrafi işaret almasının Hatay’a katma değer kazandıracağını ifade eden Teksöz yaptığı açıklamada; Hatay Kömbesinin geçmişi eskiye dayanır. Eskiden sadece Bayramlarda ve özel günlerde üretilirken yoğun talep üzerine her gün üretilmeye başlanmış ve coğrafi sınırın mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olmuştur. Üretim metodu, coğrafi sınıra özgü bileşen seçimi ve ürün şekillendirme usulü içerir ve hamura kıvamının kazandırılması ustalık becerisi gerektirir. Hatay İlimiz ile özdeşleşen Hatay Kömbesi için mahreç işareti ile korunmasının sağlanması adına Hatay Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği adına 15.07.2021 tarihinde ve C2021/000284 başvuru numarasıyla Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurusu yapılmıştır. Söz konusu bu önemli ürünümüz Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 15.04.2022 tarih ve  123 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni ‘nde yayım üç ay askıda kalmış olup 01.08.2022 tarihli ve 2022/130 Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni ‘nde 1173 tescil numarasıyla  6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 41 inci Maddesi kapsamında 15.07.2021 tarihinden itibaren korunmak üzere 23.07.2022 tarihinde tescil edildiği kesinlik kazanmıştır.

PROJEDE EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDERİM

Birliğimiz adına başvurusu yapılan  coğrafi işaretli ürünümüz Hatay Kömbesi’dir. Hatay Kömbesi; kendine özgü baharatlı hamur bileşimi ile sade ve içine hurma ezmesi veya ceviz konulduktan sonra geleneksel olarak üretilen tahta kalıplarda şekil verildikten sonra fırınlanan tatlı bir kurabiye çeşididir. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından gastronomi alanında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edilen Hatay İli yöresel lezzetleri ile dünya mutfağına dahil olmuş ve bu bağlamda birbirinden farklı yemekleri, tatlıları ve mezeleri ile adından söz ettirerek ülkemizde gastronomi turizminin merkezlerinden biri haline gelmiştir. Dolayısıyla coğrafi işarete konu olan Hatay Kömbesi’de Hatay İlimiz mutfak kültürünün bir parçası olarak bölge için ehemmiyet arz etmektedir. Hatay Kömbesi’nin coğrafi işaret olarak korunması için başvuru öncesinden ve tescile kadar uzanan süreçte Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansına (DOĞAKA),ATSO’ya Coğrafi işaret danışmanımız Huriye ÖZENER’e ve ekibimize emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Haber:Kader ŞAHUTOĞLU

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.