Meşale Gazetesi

BATAKLIK 50 YIL SONRA KUŞ YUVASINA DÖNDÜ

BATAKLIK 50 YIL SONRA KUŞ YUVASINA DÖNDÜ

AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Amik Gölünün plansız kurutulmasıyla bölgede çok ciddi doğal tahribat oluştuğunu, yaptıkları çalışmalarla göl çanağının 50 yıl sonra su tutarak kuş yuvasına döndüğünü söyledi. Bölgenin bitki örtüsü ve hayvan türleri önemli ölçüde değiştiğini aktaran Yayman,  “Ülkemizin en uzun gövdeli barajı olan Reyhanlı Barajının su tutmasıyla Amik gölünün göl çanağı 50 yıl sonra yeniden oluştu. 9 ay gibi kısa sürede Kuşlar yuvalarına döndü. Kuşların dönüşü Hatay’ın doğası adına mükemmel manzaralar oluşturdu” dedi.

TÜRKİYE’NİN YENİ KUŞ CENNETİ

Amik Ovası’nın yeni görüntüsüyle ilgili konuşan AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, bataklık olan alanın, yapılan çalışmaların neticesinde kuş yuvasına döndüğünü ve turizm potansiyelinin artmasında katkı sağlayacağını belirtti. Yayman, “Reyhanlı Barajı kısa süre içinde göçmen kuşlar için ideal bir dinlenme, beslenme ve üreme alanı oldu. Göç yolları üzerinde bulunan Hatay’ımız göçmen kuşlar için ideal bir sulak alan haline dönüştü. Kuş gözlemcilerine göre Hatay, ülkemizin ve dünyanın sayılı kul göç rotası üzerinde. Her yıl bahar ve sonbahar aylarında sürüler halinde göçmen kuşları görmek mümkün oluyor. Göçmen kuşların gökyüzündeki dansı eşsiz manzaralar oluşturuyor. Hatay’ın Amanos Dağları, Amik Ovası ve su tutmaya başlayan Reyhanlı barajı her yıl çok sayıda göçmen kuşa ev sahipliği yaptığı belirtiliyor. İlkbaharda Afrika’dan gelen, kışı Afrika’da geçiren kuşlar ile üremek ve beslenmek amacıyla yazın kuzeye göç eden kuşların göç sırasında Hatay semalarından geçiyor. Hatay, göçmen kuşlar için dünyanın en önemli 3 kuş rotası üzerinde bulunuyor” dedi.

129 KUŞ TÜRÜ TESPİT EDİLDİ

Başta doğaseverler ve Hatay Tabiatını Koruma Derneği tarafından yapılan gözlemlerde 129 farklı kuş türü gözlendiğini söyleyen Yayman, “Sayının kısa sürede bu rakamlara ulaşması doğaseverlerde büyük bir umut doğurdu.  Önümüzdeki dönemde bu sayının daha da artacağı söyleniyor. Reyhanlı Baraj Gölü önümüzdeki dönemde Türkiye’nin en önemli kuş cennetlerinden olacak. Özellikle kuş gözlemcileri için foto safari sevenler için mükemmel bir destinasyon olacak. Dünyanın sayılı göç yolları üzerinde bulunan Hatay’ımız yeni barajların su tutmasıyla göçmen kuşlar için ideal bir havza haline gelecek” ifadelerini kullandı. Haber : M. Mustafa ÇAYLI

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.