BİBER HASADINDA SONA GELİNDİ!

BİBER HASADINDA SONA GELİNDİ!

Kapya biber en fazla Antakya, Arsuz, Altınözü ve Reyhanlı’da üretiliyor. Hatay’da 2021 yılında 26 bin dekar alanda 60 bin ton civarında bir üretim vardı, 2022 yılında da 27 bin dekar alanda 61 bin ton civarında üretim oldu. Dekara verim miktarı 2-3 ton arasında değişiyor. İlimizde üretilen kapya biberin yüzde 90’ı salçalık olarak değerlendiriliyor, kalan kısmı da kurutmalık veya pul biber yapımında kullanılıyor.

İlimiz Hatay’da Antakya, Arsuz, Altınözü ve Reyhanlı ilçelerin de yaklaşık 30 bin dekar arazide üretimi yapılan kırmızı biberde hasat sürüyor. Geçtiğimiz yıl 60 bin ton civarında elde edilen rekoltenin bu yıl 65 bin ton civarında olması bekleniyor.

Kendine özgü aroması ve kalitesiyle özellikle salça, baharat ve kurutmalık olarak kullanılan kapya biberde hasadın eylül ayı sonuna kadar sürmesi bekleniyor.

REKLAM ALANI

Özellikle Amik ovasının verimli topraklarında üretimi yapılan biberin yıl boyunca yapılabildiğine dikkat çeken çiftçiler, “12 ay boyunca üretim yapabiliyoruz. Ancak bu yıl susuzluk nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşadık. Deprem bölgesi olması ve derdimizi anlatabilecek merci bulamayışımız biraz bizi geride bıraktı” dediler.

Bu yıl rekoltede ciddi bir artış yanmasını beklediklerini söyleyen çiftçiler, “çok zor günler geçirdik ve geçirmeye devam ediyoruz. Ancak her şeye rağmen rekolte artacak” dediler.

Bu artışın en önemli etkenlerden birinin, fiyatlardaki istikrar olduğunu belirten çiftçiler “Kapya biberin alıcısı çok. Arz talep meselesi. Rekotlede artışın en önemli nedeni ise son 5 yılına baktığımızda her yıl üreticiyi memnun eden istikrarlı bir fiyat olmasıdır. Üretim miktarlarına baktığımızda istikrar var” dediler.

Dönüm başına ortalama olarak 4 ton ürün aldıklarını kaydeden Amik ovası çiftçileri “Biber ekiminden memnunuz. Tuta denilen haşere bu bibere pek sarmıyor. Verimli bir biber. Dönümüne iyi baktıktan sonra toprağı da iyi olduktan sonra bakımını iyi yaptıktan sonra tonajlar iyi geliyor tabii. Son 3 yıldan beri bu kapya biberin fiyatları iyi. Çok abartılı değil ama üreticiyi memnun edecek şekilde gerçekleşti” ifadesinde bulundular.


ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.