BİBER SALÇASI YAPIMI İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

BİBER SALÇASI YAPIMI İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Hatay yemeklerin vazgeçilmezi olan biber salçası yapımı için çalışmalar başladı. Nisan ayında tarlalara dikilen biber fideleri büyüyüp ürün vermeye başladı. Özellikle Hatay’ın en sıcak ve sınıra yakın noktada bulunan Altınözü ile Reyhanlı ilçelerindeki tarım alanlarında yetişen kırmızı biberleri bugünlerde tarlaları tamamen kırmızıya bürümüş durumda. Antakya’ya bağlı Bohşin, Apaydın ve Hacıpaşa mahallelerindeki tarlalarda bugünlerde hummalı bir çalışma var.

Baştan sona kırmızıya dönen tarlalardaki biberler çiftçiler tarafından toplanmaya başladı. Önce kovalara doldurulan biberler ardından kasalara yerleştirilip salça haline gelecekleri evlere götürülüyor.

SALÇA HALİNE GELEN BİBERLER SON OLARAK ZEYTİNYAĞI VE HAFİF TUZLA BULUŞUYOR

Traktör römorklarına kasalarla yüklenen biberler, ya salça fabrikalarının yada salçaya dönüştürülecekleri evlerin yolunu tutuyor. Evlerde kadınlar tarafından teslim alınan salçalık biberler, önce yıkanıyor, ardından da kıyma makinelerinde kıyılması için küçük parçalara bölünüyor. Kadınlar biberin acısından ellerini korumak için mutlaka eldiven kullanıyor.

Küçük parçalara ayrılan biberler bir gün boyunca suyunu salmaları için bekletiliyor. Bir günlük beklemenin ardından parçalara ayrılmış olan biberler kıyma makinelerine konulup iyice eziliyor. Salça haline gelen biberler son olarak zeytinyağı ve hafif tuzla  buluşup güneşlendikten sonra Hatay’ın yemeklerine lezzet katan biber salçası haline geliyor. Haber: M.Mustafa ÇAYLI

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.