Meşale Gazetesi

BU GURUR TÜM HATAY’IN

BU GURUR TÜM HATAY’IN

ATSO ürün tescili konusunda emin adımlarla yürüyor

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Hatay yöresine ait ürünlerin tescili konusunda çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 2020 yılında ülkemizde alınan coğrafi işaretli ürünler sıralamasında ATSO 365 Oda/Borsa arasında tescil sayısı bakımından 5 başvuru sayısı bakımından ise 3 oldu.

ATSO TESCİLLİYOR, COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİMİZ MARKALAŞIYOR

ATSO tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada aşağıdaki bilgilere yer verildi: “Coğrafi işaretlerin yüzde 40’ında oda ve borsaların adı var. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile oda-borsalar coğrafi işaret konusuna sahip çıktı. 2020 yılı itibariyle; Türkiye’de 627 coğrafi işaret koruma altına alındı. Bunların 261’i oda ve borsalar tarafından tescil ettirildi. Tescilde ilk 4 il; Gaziantep, Şanlıurfa, İzmir, Kastamonu oldu. Yine 675 coğrafi işaretli ürün tescili başvurusunun 236’sı oda-borsalarca gerçekleştirildi. Başvuruda ilk 4 il ise; Diyarbakır, Konya, Gaziantep ve Ankara olarak sıralandı.

TOBB, coğrafi işaretlerin AB tescili için oda-borsalara kılavuz hazırladı. TOBB, oda ve borsaların Avrupa Birliği nezdindeki coğrafi işaret başvurularında onlara rehberlik etmesi amacıyla Oda ve Borsalar İçin Coğrafi İşaretler Kılavuzunu hazırlayarak 81 il ile paylaştı.

Kılavuzda; yerel ve özel ürünlerin her geçen gün tüketiciler tarafından daha çok tercih edildiğine işaret edilerek, bu noktada coğrafi işaretlerin, ulusal ve küresel piyasalarda kazanç getiren en değerli araç ve hazine olduğuna dikkat çekildi. Bu yolda oda ve borsaların atacağı her adımın çok kıymetli olduğuna vurgu yapıldı. TOBB yetkilileri, Brüksel Temsilciliği ile birlikte; oda ve borsalara tescil ve sonraki süreçlerde destek olmaya devam edeceklerini dile getirdiler.

AB’DE 5 ÜRÜN TESCİL ALDI

Avrupa Birliği’nde Türkiye’nin 5 coğrafi işareti tescilli durumda. Bunlar; Antep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı, Aydın Kestanesi ve Milas Zeytinyağı.

Bayramiç Beyazı ve Taşköprü Sarımsağı ise tescil öncesi son aşamaya geçmiş durumda.

16 coğrafi işaret içinse Avrupa Birliği’nde değerlendirme süreci devam ediyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.