ÇARŞIDA AŞÜRE BEREKETİ

Hicri Takvimin 10.gününde yani 9 Eylül’de Tüm Türkiye başlayan Aşure etkinliği Antakya’da çarşıya kadar uzandı

ÇARŞIDA AŞÜRE BEREKETİ

Hicri Takvimin 10.gününde yani 9 Eylül’de Tüm Türkiye başlayan Aşure etkinliği Antakya’da çarşıya kadar uzandı. Tarihi Çarşılarda Aşure yapmak isteyen birçok vatandaşlar aktarlardan, tahılcılardan ve esnaftan ihtiyaçlarını karşılayarak Aşure yapmaya başladı.Çarşı’yı saran Aşure Bereketinde vatandaşlar özellikle buğdayın kalitesini seçerken, yıllardır süren geleneği zenginleştirmek için birbirinden farklı ürünleri bir araya getiriyor. Tarihi Aşure geleneğinde Aşure’nin iç malzemeleri isteğe göre 15-20 çeşit ürüne kadar çıkabilirken, vatandaşların genel tercihi kuru yemiş ağırlıklı aşure malzemesi almak oluyor.

Aşure yapmak için, Buğday, kuru fasulye, nohut, Kuru üzüm, kayısı, incir, fındık, badem, ceviz ve Antep fıstığı alan vatandaşlar çarşı da durgun dönemler geçiren esnafında yüzünü güldürürken, bunun dışında tarçın, süt, karanfil gibi ürünlerde alınıyor. Aşureyi çeşitlendirmek isteyenler ise Nar da alarak görüntüyü zenginleştirebiliyor.

MALİYETİ 100-150 LİRA ARASINDA

Aşure yapmak isteyenler için çeşitlerine göre Kuru fasulyenin kilosu 15-20 lira arasında, Buğdayın kilosu 13-18 lira arasında satılırken, gramajlarına göre 8-10 kişilik bir Aşurenin maliyeti 100-150 lira arasında fiyatı bulabiliyor. Vatandaşlar ise genel fiyat aralığının geçtiğimiz yıla göre 20-30 lira daha yükseldiğini söylerken, aktarlar ise zamların kendilerinden kaynaklı olmadığını savunuyor.Tarihi Aşure geleneği evlerde 1 hafta kadar sürmesi beklenirken, 9 Eylül’de başlayan Aşure Günlerinde vatandaşların tarihi geleneğe sahip çıkması büyük bir saygı olarak görülüyor. Aşure aynı zamanda Antakya’da Hıristiyanlar ve Yahudiler tarafından da yapılıyor. HABER: CANSU DİLEK

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.