Meşale Gazetesi

GİDİYOR GİTMEKTE OLAN ve GİDER AYAK LİMANLARI PEŞKEŞ ÇEKİYOR

GİDİYOR GİTMEKTE OLAN ve GİDER AYAK LİMANLARI PEŞKEŞ ÇEKİYOR

Meclise getirilerek yasalaşan torba yasada yer alan liman işletme sürelerini ihalesiz uzatma düzenlemesine tepki gösteren CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, AKP hükümetinin giderayak yandaşlarına fırsat sağlamak ve garantiye almak adına bu girişimlerde bulunduğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, TBMM’de görüşülerek yasalaşan torba yasada yer alan liman işletme sürelerini ihalesiz uzatma düzenlemesine tepki gösterdi. İktidarın değişmesi sonrası liman sahiplerini korumak ve rantın devamlılığını sağlamak adına milleti değil bir avuç yandaşı garanti altına almak amacıyla bu yasaların alelacele gündeme getirildiğini söyleyen Şahin düzenlemenin anayasaya, ahlaka, vicdana aykırı olduğunu söyledi.

Liman işletme sürelerinin ihalesiz uzatılmasının, Türkiye’de yoksullukla mücadele eden insanlara karşı, milletin meclisinde zenginlere Türkiye’nin kaynaklarının nasıl peşkeş çekildiğini göstergesi olduğunu ve AKP’nin ilk seçimde gideceğini bildiği için bu hamleleri yaptığını belirten Suzan Şahin, ‘‘Mecliste limanların torba yasayla ihale sürelerinin uzatılması tam bir garabettir. İhalelere girip limanları alanların süre bitince yeniden ihaleye girmesi gerekiyor ancak zamanı geldiğinde ihalelere başkalarının girmesini önlemek için Ali Cengiz oyunlarıyla milletin meclisine hukuksuz, Anayasaya aykırı düzenlemeler getiriliyor. Bu usulsüz uygulama kamu ihale kanunu mevzuatına aykırıdır. Tüyü bitmemiş yetimin hakkı yeniyor, kamu zararı ile birilerine kamu malları peşkeş çekiliyor. AKP giderayak devletin mallarını haraç mezat, yangından mal kaçırır gibi ne götürürsem kar mantığıyla yağmalıyor.” dedi.

Limanların ihale süresinin bitmesine 3-7 yıl olmasına rağmen, AKP’nin seçimlerde kaybetme riskine karşın kaygı duyduğunu ve iktidarın değişmesi durumunda yandaş ve komisyoncularını garanti altına almak istediğini söyleyen CHP’li Şahin, “Daha süreleri bitmeden ve tekrar ihaleye çıkartılmadan limanların süreleri 49 yıllığına tamamlıyorlar. Şu anda Limak’ın işlettiği İskenderun limanı 2048’den 2061’e uzatılıyor. Albayrak Holding’in liman işletmesi 49 yıllığına tamamlanıyor. Neden yandaşlara neden yabancılara, neden CİNER’e, Katarlılar’a, Limak’a hukuksuz fırsat sağlanıyor da ekonomik kriz altında ezim ezim ezilen işçiye, memura, emekliye, çiftçiye, esnafa bir şey verilmiyor? Milletin değil, bir avuç zenginin menfaati için çalışan AKP rejimine bunun hesabını ilk seçimde halkımız soracaktır. Gidiyor gitmekte olan ve limanlar gibi devlet mallarını yağmalıyor.” dedi.

TOSYALI LİMANI’NDA DA OLDU BİTTİ İLE RANT SAĞLANIYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin itirazlarına rağmen, İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Tosyalı Limanı’nda yapılacak 80 dönümlük deniz dolgusuna onay vermesine tepki gösteren Suzan Şahin, ilave liman projesi için Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin görüşü alınmadan dolgu kararının askıya çıkarılmasını eleştirdi.


Deniz dolgu talebinin çevre ve insan sağlığı açısından riskler taşıdığını, eksiklerin giderilmesi için HBB’nin komisyon raporu tamamlanmadan limanın sahibi ve İskenderun Belediye Başkanı olan Tosyalı’nın kendi belediye meclisinden geçirdiği kararın Hatay Büyükşehir Belediyesi’nde görüşülmeden direk bakanlık üzerinden onaylanmasını HBB’yi kanunsuzca by-pass etmek olduğunu ifade eden Suzan Şahin,  ‘‘Bilindiği üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İskenderun İkinci Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Tosyalı Limanı’na ilave, 80 dönüm deniz üstüne yapılacak dolguya alelacele onay verdi. 8 Kasım’da bakanlığın konu ile ilgili görüş talebine, resmi yazı ile Hatay Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’nın yanıt verildi ve “Dolgu istenilen alanlarda hangi faaliyetlerin yapılacağının bilinmediği, depolama hizmeti oluşup oluşmayacağı, ulaşım ilişkileri, tahmini otopark ihtiyacı, araç sayıları ve etkileri” gibi konuların net olmadığı söylendi. İstihdam ve barınma, donatı ihtiyacının nereden ve nasıl karşılanacağı, tesisin etrafında bulunan yerleşim alanları ve tarım alanlarının nasıl etkileneceği, taşıma işlemlerinin nasıl yapılacağı ve karayolu ağına nasıl etki edeceği ve bununla beraber herhangi bir önlem alınıp alınmadığı, deniz dolgu talebinin çevre ve insan sağlığı açısından risklerine karşı dosyada herhangi bir bilgi veya belge yok. Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin giderilmesini istediği eksikler ile ilgili bir düzenleme yapılmadan yangından mal kaçırırcasına bakanlık, konu meclis gündeminde beklerken 17 Aralık’ta plan teklifini resen onayladı ve askıya çıkarılmak üzere İl Müdürlüğüne gönderdi. HBB’nin görüşleri alınmadan oldu bitti ile böyle bir karar almak şehircilik ve planlama ilkeleri ile imar ve kıyı kanunlarına ve ilgili yönetmeliklere aykırıdır.’’ ifadelerini kullandı.


BU ONAY EMSAL OLACAK, HATAY RANTA KURBAN EDİLECEK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin itirazlarına rağmen, İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Tosyalı Limanı’nda yapılacak 80 dönümlük deniz dolgusuna onay vermesinin aynı hizada bulunan Tosyalı Limanı’ndan önce var olan diğer yatırımcıların limanlarını olumsuz etkileyerek rekabet etme şanslarını da ortadan kaldıracağını, bu onay sebebiyle diğer yatırımcılara adalet gereği aynı izinleri vermelerinin de gerekeceği söyleyen CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, ‘‘İddialara göre sunulan projenin 50 metre geriden yapılması halinde diğer liman sahiplerinin de dolguya gereksinim duymayacağı söyleniyor. Bizim yatırım yapılmasına, ülke ekonomisine katkı sağlanacak projelere asla itirazımız olmadı olamaz da, ancak gereksinimlerin doğru düzgün belirlenerek fizibilitelerin mevzuata uygunluk, çevresel, fiziksel değerlendirme de uygunluk açısından enine boyuna yapılarak hayata geçirilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bu tarz çevre talanı projelere ve kararlara itirazımız var. Bir tarafı onduran diğer tarafı öldüren adaletsiz projelere ön açma olmamalı. Doğaya, denizlerimize, insan sağlığına olumsuz etkileyecek faktörler ortadan kaldırılmadan, belediye ve uzman görüşleri alınmadan oldu bittiye getirilen kişiye özel kararlardan, bakanlık onaylarından bıktık. Yeter artık. AKP artık bu ‘ben yaptım oldu’ mantığından vazgeçmelidir. Bu tarz kanunsuz uygulamalara itiraz etmeye ve milletimiz için takipçisi almaya devam edeceğiz Bu adaletsizliklerin tümüne CHP iktidarında son verecek, insanı, doğayı, ormanları, denizleri koruyan projelerle ekonomik kalkınmaya sağlayacağız. Az kaldı. Geliyor gelmekte olan!.’’ dedi.

Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.