ÇİNÇİN, AKARYAKIT SEKTÖRÜNÜN SORUNLARINI ANLATTI

ÇİNÇİN, AKARYAKIT SEKTÖRÜNÜN SORUNLARINI ANLATTI

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, akaryakıt sektör temsilcilerinin de katıldığı programda sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini anlattı. ATSO’ya kayıtlı birçok Akaryakıt İstasyonu sahibinin katlımı ile yapılan toplantı 9.Meslek Komitesi Meclis Üyesi Adnan Korkmaz’ın katkıları ve ATSO Başkanı Hikmet Çinçin moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

TOPLANTININ ARDINDAN SONUÇ BİLDİRGESİ KAMUOYUYLA PAYLAŞILDI

ATSO’da gerçekleşen toplantının ardından kamuoyuna sonuç bildirgesi yayınlandı. Başkan Çinçin, yayınladığı toplantı sonuç bildirgesinde; “84 milyon vatandaşa 24 saat hizmet eden, yaz kış demeden, bayram seyran dinlemeden ülkenin dört bir yanına dağılmış yaklaşık 14.000 akaryakıt bayisi ağından oluşan sektör 250-300 milyar TL yıllık cirosu olan ve 200-250 bin kişi civarında insanımızı istihdam eden dev bir sektördür. Maalesef toplumumuzda “Akaryakıt İstasyonları”nın tabiri caizse darphane gibi para bastığı, günlük cirolarının tamamının işletme sahibine kaldığı yönünde bir algı bulunmaktadır. Oysaki gerçek öyle olmamakla beraber son dönemlerde artan maliyetler ve düşük kar marjı nedeniyle zarar etmektedir. Elektrik faturasını ve personel giderlerini ödemede zorlanan binlerce istasyon kapanma riski ile karşı karşıya kalmış, yeni yılla birlikte gelen zamlardan sonra akaryakıt sermaye ihtiyacı 2 katına çıkmıştır. Buna en çarpıcı örnekte bazı meslektaşlarımızın sermayeleri yetmediği için iki veya üç akaryakıt istasyonu birleşerek 1 tanker yakıtı ortak olarak almaktadır.

ÇİNÇİN: SEKTÖRDEKİ İŞLETMELER YARDIM BEKLİYOR

Düşük kar marjlarıyla faaliyet gösteren akaryakıt bayilerinin son dönemde elektrik %127, personel maliyeti %50, 60, işletme giderleri %95, TTS giderleri %105, diğer giderler %50 oranında artmış, ancak buna mukabil gelirlerde bir artış yaşanmamıştır. Sektörde nakliye maliyetlerinin artması, kredi kartına ödenen korkunç komisyonlar, kanun ve yönetmeliklere getirilen yaptırımlar ile mali yüklerin enflasyon oranında artması birçok firmayı kapanma tehlikesi ile karşı karşıya bırakmıştır.  Tüm bu olumsuzlukların yanı sıra yıllık cirosu 10 milyon TL olan istasyonda da 100 milyon TL olan istasyondan da “1 milyon TL ile 1.5 milyon TL” arasında vergi dairesine teminat mektubu istenmekte ve bundan dolayı büyük mağduriyetler yaşanmaktadır. Akaryakıt İstasyonları sahipleri olarak sektörün üzerindeki vergi yükünün azaltılması, kar marjı oranı düzenlemesi, zor günler geçiren firmalara kredi ve hibe imkanı sunulması ile enerji maliyetlerini düşürmek için sektöre özel yenilenebilir enerji üretimi için destek sağlanması acil olarak gerekmektedir” ifadelerini kullanarak sektör işletmecilerinin sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaşarak yetkililere yardım çağrısında bulundu. Haber:Fadime ÇAYLI

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.