ÇİNÇİN: BU KADAR RAHAT VATANDAŞ YAPILMAMALI

ÇİNÇİN: BU KADAR RAHAT VATANDAŞ YAPILMAMALI

ATSO Başkanı Hikmet Çinçin Suriyelilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapılmasının zorlaştırılmasını istedi. Bugün itibariyle izlenen politikanın nüfus dengesini bozabilecek cinsten olduğunu hatırlatan Çinçin, “Daha önceleri defalarca kez söyledik, tekrar altını çizerek ifade etmek isteriz. Vatandaş olabilme şartları Suriyeli ve diğer göçmenler için kesinlikle zorlaştırılmalı, Nüfus dengesini bozabilecek vatandaşlık politikalarına izin verilmemelidir. Bu anlamda Suriyelilerin göç ve entegrasyonu konusunda iktidardan muhalefete, üniversitelerden sivil toplum kuruluşlarına kadar hiçbir kurumun şu ana kadar uygulanabilir bir yol haritası bulunmamaktadır. Bu açıdan bakıldığında acil bir uyum programına ihtiyaç duyulmaktadır. Makul, uluslararası hukuka uyarlı yerel toplumun sosyal ve kültürel değerlerini dikkate alarak yapılacak bir planlama elzemdir” dedi.

GERİ DÖNÜŞ EĞİLİMİ GÖRÜLMEMEKTEDİR

Çinçin açıklamasının devamında şunları söyledi: “Krizin 11.yılında olmamıza rağmen Suriyeli vatandaşların ülkelerine dönme konusunda ciddi bir eğilim görülmemektedir. Yani ülkemize 10 yaşında sığınmış çocuk şuan 21 yaşına basmıştır. Sığınmacıların yaklaşık %50’si eğitim imkânından yoksun kalmıştır. Maalesef kendi anadilini de Türkçeyi de tam kavrayamayan ve konuşamayan bir nesil mevcuttur. Suriyeli nüfusun büyük çoğunluğunun çocuk olduğu göz önünde bulundurulduğunda Savaştan ve karışıklıktan en fazla mağduriyet yaşayan masum çocukların şartlar yeniden normale dönüp ülkelerine döndüklerinde ülkelerini yeniden yapılandırabilmesi için eğitim şarttır. Suriyeli vatandaşların entegrasyonun da sadece ekonomi olarak görmek bunun sosyal ve kültürel yönünü ihmal etmemek gerekiyor. Ekonomik entegrasyona ek olarak dil kültür ve eğitim olmadan entegrasyondan söz etmek maalesef imkânsızdır.”Haber:Fadime ÇAYLI

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.