ÇOCUĞU OTİZM OLAN FEDAKAR ANNELER

ÇOCUĞU OTİZM OLAN FEDAKAR ANNELER

Otizmli çocuğu olan annelerin normal bir çocuğa sahip olan annelere göre çok daha stresli olduğu görülür. Çünkü otizmli bir çocuğa sahip olmak hem yorucu hem de büyük bir sorumluluk ister. Otizmli çocuğun en yakınındaki kişiler olan anne ve babalar zaman-zaman enerjisi sıfırlanmış, stresli ve diğer ebeveynlere nazaran kendilerine yeterince vakit ayıramama ve çocukları ile yaşadığı sorunlar nedeni ile zor durumlar yaşayabilir. Hem otizmli çocuğun tedavisine destek olmak hem de fazla yıpranmadan otizm tedavisinde en etkili kişiler olarak aktif bir şekilde tedavi programında dahil olmak için anne ve babaların bilinçli olması çok önemlidir.

Otizmli Çocuğu Olan Annelerin Özellikleri

Hamilelik ve doğumla başlayan heyecan ve mutluluk sonrası çocuğunun otizmli olduğunu öğrenmek ve bunu kabullenmek bir ebeveynler için oldukça zor bir durumdur. Çocuğun temel bakım veren kişisi (anne, baba, bakıcı) ile göz teması kurmaması, ona seslenildiğinde tepki vermemesi bir anne için ürkütücüdür. İlk belirtilerden olan göz teması kuramama, seslendiğinde cevap vermeme ve tekrarlayan hareketler otizmli çocukta görülen tipik belirtilerdir. Otizmli çocuğu olan anneler ve babanın tüm yaşamını çocuklarının çevresinde planlaması demektir. Özellikle annelere düşen yük çok daha fazladır. Otizmli çocuğu olan anneler sürekli çocuklarının geleceğini düşündüğünden kaygılıdır. Normal bir çocuğa göre çok daha fazla zaman ayırması gerektiğinden hep meşgul ve streslidir. Evine, kendine, eşine ve diğer insanlara fazla zaman ayıramadığından gergindir. Gerek evde gerekse ev dışında sürekli detayları düşünmek zorunda olduğundan beyni çok doludur. Hiçbir zaman tam anlamı ile çocuğuna yardımcı olamadığını düşündüğünden suçluluk duygusu fazladır. Normal çocuklar ve aileleri her zaman bir araya gelemediklerinden yalnızlık duygusu yoğundur.

Otizm Tedavisinde Anne Rolü

Otizmli çocuğun en yakınındaki kişi annedir. Anne desteği, motivasyonu tedavinin başarısında önemli rol oynar. Gerek dünyada gerekse ülkemizde otizmli çocuğa sahip olan annelerin mücadelelerini ve kazandığı başarıları okuyoruz. Öyle anneler var ki otizmli çocuğunun tamamen sağlığına kavuşmasında en büyük rolü oynuyor. Baba ve anne çalışsa da evde en büyük desteği çocuk annesinden görüyor. Beslenmesi, uykusu, günlük temizliği ve aktiviteleri başta olmak üzere otizm tedavisinde uygulanan terapilerin evde devamını daha çok anne sağlıyor. Bu nedenle otizm tedavisinde anne rolü olmazsa olmazlardandır. Annenin mesleğine göre otizmli çocuğu ile ilgilenme eğilimi ve verdiği desteğin farklı olduğu gözlemlenmiştir. Eğitimci bir anne çocuğu ile daha bilimsel ilgilenirken, ev hanımı ya da emekli bir annenin büyük bir özveri ile de olsa tedaviye destek yoğunluğu farklıdır. Eğitim faktörü ve beceri düzeyine göre annenin otizmli çocukla geçirdiği zamanın kalitesi değişkenlik gösterir. Bu nedenle hangi meslekten olursa olsun annelerin araştırmacı ve bir o kadar da bilinçli olması beklenir.

Yahya TURAN

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.