DERİCİLERE DEV PROJE GELİYOR

DERİCİLERE DEV PROJE GELİYOR

Hatay’da 7 deri üreticisi ile 550 ayakkabı imalatçısına yönelik “Kireçlik Yarma Sistemi Ortak Üretim Tesisi” kuruluyor. Valilik ile ATSO arasındaki protokolün imzaları atıldı.Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) adına Vali Rahmi Doğan ile Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, önceki gün ortak bir protokole imza atarak, ilimizdeki 8 deri imalatçısı ile 550 ayakkabı üreticisinin hizmetine sunulmak üzere, “Kireçlik Yarma Sistemi Ortak Üretim Tesisi” kurulması yönündeki ilk adımı attılar. İmzaları atılan projenin bedeli 6 milyon 982 bin 106 TL olarak açıklandı.Bölgede, dericilik sektöründe faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabet gücünü artırma amacına yönelik olarak hayata geçirilmesi planlanan Kireçlik Yarma Sistemi Ortak Üretim Tesisi girişiminin amaçları ise şöyle sıralandı:

-Hatay-Antakya’da deri sektöründe teknolojik altyapının güçlendirilmesi, kalite imajının oluşturulması,

-KOBİ’lerin rekabet güçlerini arttırmaya yönelik çalışmalar yapılması alanında hizmetler verecek, Kireçlik Yarma Sistemi Ortak Üretim Tesisi yatırımının yapılması ve ortak üretim çatısı altında sektöre katma değer kazandıracak kümelenme altyapısının oluşturulması…

Projeye, Hatayş Valisi Rahmi Doğan ile ATSO Başkanı Hikmet Çinçin imza atarken, proje süresi 18 ay olarak belirtildi ve bedeli de 6 milyon 982 bin 106 TL olarak açıklandı.

-YATIRIMIN HEDEF KİTLESİ-

SS Antakya Dericiler Temin Tevzi Kooperatifi’nin proje ortağı olduğu girişimde, Hatay’daki 8 deri imalatçısı, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Malatya da bulunan deri üreticileri, Hatay’daki 550 ayakkabı üreticisi, Gaziantep ve Adana da bulunan ayakkabı imalatçıları hedef grubunu oluşturuyorProjenin nihai yararlanıcıları ile ilgili olarak da şöyle denildi:“Nihai Yararlanıcılar: Sektörde çalışan bireylerin aile ve çevreleri, ayakkabı üreticileri, taban ve aksesuar üreticileri, kimyasal madde üreticileri, yurt içi ayakkabı, saraciye nihai tüketicileri, yurt dışında ticari ilişki içinde olunan tedarikçiler, müşteriler ve diğer hizmet sağlayıcılar, nakliye firmaları.”

-PROJE NE KAZANDIRACAK?-

DOĞAKA ile ATSO arasındaki işbirliği sonucu oluşan projenin kazanımları da ana başlıklar halinde şöyle sıralandı.

-Teknolojik Kireçlik Yarma Sistemi, sektörde, hız, kalite, birim kilogramdaki alan artışı ile Antakya dericilerine büyük avantajlar sağlayacaktır.

-24 ton ham derinin işlenmesi, özel işletmelerde 40 veya 45gün sürerken, ortak kullanım tesisinde bu süre 4 güne düşerek zaman kaybı engellenecektir.

-2 yıl içerisinde, Antakya’daki deri üretim hacmi ortalama 1400 tondan 2400 tona çıkacaktır.

-Bu projede yer alan ortak üretim tesisi ile sürekli üretime geçilerek, alanlarından gelen deriler, kolektif üretim ile daha az maliyetli olarak işlenecektir. Kireçlik yarma kullanılarak, kroma çekme işlemiyle kaliteli deri elde etmek için ton başına ödenen 420$ ile ton başına ödenen 21 Dolar maliyet de minimuma düşecektir.

-Bu sistem, Antakya dericilerine rekabet gücü verecektir. Aynı zamanda teknolojik gelişimin birinci basamağını oluşturacaktır. Bu gelişmeler, 2-3 yıl içerisinde Antakya dericilik sektörüne yeni işletmelerin kazandırılmasına, eski işletmelerin de tekrar üretime dönmesine ön ayak olacaktır.

-Sektördeki üretici firma sayısının artması, istihdamın da canlanmasını sağlayacaktır.

-Ortak kullanım tesisiyle, kümelenme konusunda farkındalık oluşturulacaktır. Bu anlayışla, markalaşmanın da adımları atılacaktır.

-Bu üretim merkezi, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Malatya Dericiler Sitelerinden gelen hizmet talebini de karşılayacaktır. Haber:Ferit LİF

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.