DOĞASEVERLER GÖLBAŞI GÖLÜNE HAYAT VERDİ

DOĞASEVERLER GÖLBAŞI GÖLÜNE HAYAT VERDİ

Hatay Tabiatı Koruma Derneği’nin düzenlediği Kırıkhan Gölbaşı Gölü, Dağ Ceylanı gezi gözlem etkinliği doğaseveri bir araya getirdi.

Katılımcılar gölbaşı gölünde farkındalık temizliğiyle de doğa hassasiyetini gösterdiler. Doğaseverler otobüslerle Kırıkhan Gölbaşı Gölüne geldi. Amik Gölü’nün en önemli kaynaklarından biri olması yanında Amik Gölü kurutulmadan önce, adeta Amik Gölü ekosisteminin küçük bir modeli görünümünde olan Gölbaşı Gölü, Flora ve fauna özellikleri Amik Gölü’yle büyük benzerlik gösteriyor. Etkinliğe katılanlar tam bir doğa harikası görünümüyle eşsiz bir güzellik sunan Kırıkhan Gölbaşı gölü ‘Balıklı Göl’ olarak da biliniyor. Geçmişte Amik Gölü’nde bulunan karabalık, yılan balığı ve sazanların burada da bolca bulunuyor. Amik Ovası’nın kuzeydoğusunda, Kurt Dağları eteğindeki Gölbaşı Gölü, Reyhanlı’ya 29 km, Kırıkhan’a ise 11 km uzaklıkta, bugünlerde nilüfer bitkisinin oluşturduğu seyrine doyumsuz bir manzaraya sahip. Bugün 79 ha göl ve 462 ha bataklıktan oluşan Gölbaşı sulak alanı içinde iki adet ada bulunan Gölbaşı Gölü’nün derinliği büyük ada çevresinde 2–3 m’yi buluyor, bu alanlarda saz ve kamış yetişmediği, büyük adanın batısına doğru gidildikçe derinlik azalıp yüzeyi sazlarla kaplı bataklık görünümü ortaya çıkıyor.

GÖLDE 194 TÜR KUŞ BULUNUYOR

Gölü yaşam alanı olarak kullanan 194 kuş tür bulunurken, sulak alanların işlev ve önemine dair bilgilerin aktarıldığı doğaseverler, bu güzel gölün kıyılarında bulunan plastik atık temizliği de yaptı. Toplanan atıklar büyük poşetlere ve çöp konteynerlerine konularak Gölbaşı gölü çevresinde temizlik farkındalığı oluşturdu. Konuklarına nefis bir manzara, fotosafari imkanı sunan gölbaşı gölü doğaseverlere keyifli bir vakit geçirme ve birbirinden güzel görüntüler kaydetme imkanı sundu. Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ile Dağ Ceylanı Üretim Merkezine geçen her yaştan katılımcıya bölgenin biyoçeşitliliğine dair bilgiler aktarılırken şunları paylaşıldı: “Ülkemizde nesli tükendi olarak bilinen bir canlı türüyken yeniden tespit tarihleri 2010. Sonrasın da yaşam alanlarında yürütülen koruma projeleri sonucu sayıları 100 den 1281 e ulaştı. 2017 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Hatay Dağ Ceylanı Tür Eylem Planı hazırlatılmıştır. Bu çalışmada türün yayılış alanının yaklaşık 135 km2 kadar olduğu belirlenmiştir. Gazella gazella türü dağ ceylanı Türkiye’de yaşayan iki ceylan türünden biridir. Tür tüm dünya da İsrail dışında sadece Hatay ili Kırıkhan ve Kumlu ilçeleri sınır boyunca yayılış göstermektedir. Nadir ve üst düzeyde korunmaktadır.”

DOĞASEVERLER GAZELLA GAZELLALARI ELLERİYLE BESLEDİ

Katılımcılar, dağ ceylanlarıyla bol bol fotoğraflar çektirdi, dağ ceylanları ile insanlar arasındaki yakınlaşma ise görülmeye değer fotoğraflar verdi. Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç düzenledikleri etkinliğin çok harika geçtiğini belirterek “Gezi, gözlem, temizlik ve fotosafari çok güzel geçti. Katılımcılarımız büyük keyif aldı. Doğayı, doğal yaşamı tanıtmak lazım, tanırsa sever, severse korur bizim insanlar ve öyle de oldu. Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.