Meşale Gazetesi

DR.HAMBOLAT, 31 MAYIS DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ MÜNASEBETİYLE HALKIMIZI BU KÜRESEL İLLETTEN KURTULMAYA DAVET EDİYORUM

DR.HAMBOLAT, 31 MAYIS DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ MÜNASEBETİYLE HALKIMIZI BU KÜRESEL İLLETTEN KURTULMAYA DAVET EDİYORUM

Hattay İl Sağlık Müdürü Dr.Mustafa Hambolat, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Yayımladığı mesajda;

Dünyada ve ülkemizde tütün ürünleri kullanımı önlenebilir hastalıkların ve ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Tütün kullanımı başta kalp ve damar hastalıkları, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), akciğer kanseri, vücuttaki diğer kanserler (gırtlak kanseri, mesane kanseri, yemek borusu kanseri, rahim kanseri v.b.) olmak üzere gebelik ile ilgili sorunlara ve diğer birçok ciddi sağlık problemlerine neden olmaktadır.

Bu sebeple 31 Mayıs, tütün ürünü kullanımının sağlık ve diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edilmiştir. Ülkemizde ve dünyada çeşitli etkinliklerle her yıl kutlanmaktadır.

Bilindiği üzere içinde bulunduğumuz Dünya ölçeğinde pandemi olarak nitelendirilen koronavirüs (Covid-19) salgınında, tütün ürünleri kullananların 14 kat daha fazla risk altında olduğu araştırmacılar tarafından belirtilmektedir. Akciğerleri hedef alan koronavirüs, tütün ve tütün ürünlerini kullanan kişilerin akciğerlerinde daha fazla tahribat yaratarak, bağışıklığı zayıflatmaktadır. Sigara ve nargile dumanı akciğerde öksürük refleksini bloke ederek, virüs ve bakterilerin solunum yollarına tutunmasını kolaylaştırmakta ve ciddi enfeksiyonlara yol açmasına sebep olmaktadır. Sigara içmeyi bıraktığınızda ise akciğerleriniz sigara içmenin yol açtığı sağlığa zararlı etkileri tersine çevirebilmektedir.

Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza hizmet vermek üzere İlimizde Antakya, Arsuz, Dörtyol, İskenderun ve Kırıkhan ilçelerimizde faaliyet gösteren toplam 7 birimde sigara bırakma polikliniği bulunmaktadır. Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattına başvuru yapan vatandaşlarımıza, başvuruları sonrasında eğitim almış sağlık çalışanları tarafından danışmanlık hizmeti verilmekte, hekimlerin gerekli gördüğü durumlarda farmakolojik tedavi uygulanmaktadır.

Ülkemizin salgın ile mücadele ettiği bu dönemde Sağlık Bakanlığı yönetiminde doktorlarımız, hemşirelerimiz, sağlık çalışanları canla başla çalışmaktadır. Bu zor günlerde çalışanlarımızın canlarını ortaya koyarak verdikleri özverili mücadelesine vatandaşlarımızın da sigarayı bırakarak, tüm tütün ürünlerinden (nargile, puro, pipo vs.) uzak durarak destek vermelerini beklemekteyiz.

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü münasebetiyle halkımızı bir kez daha bu küresel illetten uzak durmaya ve en kısa zamanda kurtulmaya davet ediyor, sigarasız, sağlıklı günler diliyorum, ifadelerine yer verdi. Haber Merkezi

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.