ENERJİ GÜVENLİĞİ AYNI ZAMANDA ULUSAL GÜVENLİĞİN DE TEMİNATIDIR

ENERJİ GÜVENLİĞİ AYNI ZAMANDA ULUSAL GÜVENLİĞİN DE TEMİNATIDIR

MHP Hatay Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Lütfi Kaşıkçı; “Enerji Güvenliği Aynı Zamanda Ulusal Güvenliğin de Teminatıdır”İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Akdeniz Enerji Kaynakları İnovatif Teknolojileri (AK-INOTEK) Öğrenci Topluluğunun daveti üzerine İSTE’de bir sunum yapan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Hatay Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi Lütfi Kaşıkçı, enerji kaynaklarının önemini anlattı.İSTE Merkez Kampus Turkuaz Salonda gerçekleştirilen ‘Milli Enerji Politikaları’ konulu konferansın moderatörlüğünü, AK-INOTEK Akademik Danışmanı, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Vahit Çalışır yaptı.

Milletvekili Kaşıkçı’nın yanı sıra Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Taygun Cantürk, İskenderun Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Keskin, MHP İskenderun İlçe Başkanı Turan Bozkurt, İSTE Rektörü Tolga Depçi, öğrenci ve akademisyenlerin katılım gösterdiği konferansın açılış konuşmasını yapan Rektör Depçi, geçmişi eleştirmek, geçmişe takılı kalmak yerine yarına odaklanarak çalışmanın önemine vurgu yaparak; “Enerjinizi geçmişle savaşmakla harcamayın” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen MHP Hatay Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Lütfi Kaşıkçı, mezun olduğu okulda sunum yapmanın kendisi için büyük anlam taşıdığını vurguladı. Milli Enerji Politikaları ve Yansımaları hakkında konuşan Kaşıkçı, grafiklerle istatistiki bilgiler vererek enerjinin önemini anlattı.

2020 yılı küresel birincil enerji tüketim oranları, 1990-2040 yılları kaynak bazında dünya enerji talebi, 2020 yılı bölgelere göre dünya ispatlanmış petrol rezervi, 2011-2020 yılları bölgelere göre küresel petrol üretimi ve tüketimi hakkında ayrıntılı bilgiler aktaran Vekil Kaşıkçı; “Milli enerji hamlesi ile Türkiye çok değerli ve kıymetli bir noktaya geldi. Size anlatmak istediğim Türkiye’nin milli enerjide geldiği nokta. Enerji neden önemlidir? Enerji güvenliği aynı zamanda ekonomik ve ulusal güvenliğin de teminatıdır. Enerjide dışa bağımlı iseniz bizim gibi şu anda, dış politikada da sürekli enerjide dışarıda bağımlı olmanızın yansımalarını görürsünüz. Bağımsız hareket edemezsiniz enerjide dışarı bağımlı iseniz.

Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletinin bu problemini çözmek için aslında çok büyük bir hamle yapmış. O hamlede Musul ve Kerkük’ün ait olduğu yere yani Türkiye’ye bağlanması için orduya hazırlık emirleri vermiş. Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin önümüzdeki yüzyılda hiç kimseye ekonomik olarak bağımlı olmadan ayakta kalması için enerji kaynakları lazım diye düşünerek ‘Musul ve Kerkük’ü almamız lazım’ demiştir. Musul ve Kerkük’teki petrol kaynakları bugün bizde olsaydı Türkiye’nin günlük petrol ihtiyacının yaklaşık %60’ı oradan karşılanacaktı. Bizim geçen yıl enerjiye ayırdığımız para 55 milyar dolar. Karadeniz’de 540 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulduk, bunun ekonomik karşılığı 71 milyar dolar. Bir asır önce kara parçası olan Musul ve Kerkük’te kaybettiğimizi Cenab-ı Allah bugün bize deniz tabanında sunuyor, bunu kaybetmemeliyiz” diye konuştu. Milletvekili Kaşıkçı, sunumunun ardından öğrencilerin sorularını da yanıtladı. Haber:Fadime ÇAYLI

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.