ERZİN’DE ‘İLK ZEYTİN HASADI’ MOZAİĞİNE KADIN ELİ DEĞDİ

ERZİN’DE ‘İLK ZEYTİN HASADI’ MOZAİĞİNE KADIN ELİ DEĞDİ

Hatay’ın Erzin ilçesinde gün yüzüne çıkarılan ilk zeytin hasadı mozaiği replikası Belediyenin sponsorluğunda Kadın Eli Kooperatif üyeleri tarafından tamamlandı.Erzin Kadın Eli Kooperatifi Başkanı Nagihan Ucel, doğadan çıkartılmış, doğal renkleriyle mermerden küçük taşlarla mozaik sanatını icra ettiklerini belirterek “Mozaik kerpetenle doğal taşın buluştuğu kadim sanat. Erzin’de gün yüzüne çıkarılmış olan Türkiye’de ilk zeytin mozaiğinin replikasını çalıştık. Bir buçuk aylık çalışma sonucunda, son taşlarımızı yerine koyuyoruz. Bittiğinde yaptığımız mozaiğimiz Cumhuriyet Meydanında yerini alacak” dedi.

Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu’nun isteği, belediyenin sponsorluğunda bu çalışmayı yaptıklarını ifade eden Nagihan Ucel, “Mozaik çalışmalarımıza devam edeceğiz. Üç parçada oluşuyor, zeytin hasadı mozaiğimiz diğer ikisi parça da Erzin’in farklı noktalarına konacak. Tamamlanan bu parçanın çapı beş metrekareden oluşuyor, yaklaşık 70 kilo taş kullandık. Mozaik çıkartılırken, bazı yerlerindeki boşlukları toprak görüntüsüyle kapattık. Antik mozaik olduğu için de boşlukları dolduramayız. Bu alanda yapılan çalışmalar, üretilen ve üretilecek yeni mozaiklere Kültür Bakanlığı desteği verilirse bizim Erzin’in tanıtımı için çok güzel olur” diye konuştu. Ayrıca Erzin’de çıkartılmış mozaiklerin bulunduğunu, bunların sergilenebileceği bir müze kurulmasını isteyen Nagihan Ucel “Bu sanat çok özel ve değerli bir sanat, beş bin yıllık geçmişe sahip, o yüzden bu sanatın gelişmesi, sergilenmesiyle Erzin’in kalkınacağını da düşünüyorum. Kadınlar, gençler mozaik sanatını öğrensinler. Kültür Bakanlığının desteğiyle daha güzel hem gelir elde edilir, hem de sanatımızı gerçekten icra etiğimize inanırız. El beceresi, sanatsal yeteneği olan tüm kadınları ve gençleri bekliyoruz” şeklinde konuştu.

GÜZEL BİR ÇALIŞMAYA İMZA ATILDI

Çalışmaları yerinde görmeye gelen Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu da, Türkiye’de ilk zeytin hasadı mozaiğini yaptırmak üzere Kadın Eli Kooperatifinden yardım istediklerini belirterek şunları söyledi: “Sağ olsunlar onlar da bizleri kırmadılar, çok güzel bir çalışma ortaya çıkardık. Bu çalışmayı Erzin’imizin ana cadde üzerindeki meydanımızda sergileyeceğiz. Erzin narenciye olduğu kadar, zeytinin de anavatanı diye düşünüyoruz. Çünkü Türkiye’deki ilk zeytin hasadı mozaiği Erzin’imizde İSOS Antik kentimizde çıktı. Bu bizim için çok değerli, İsos markasıyla Erzin’de zeytinyağını da insanlara ulaştırabiliyoruz. Bu çalışmalarından dolayı Kadın Eli Kooperatif Başkanı ve kadın üyelerine teşekkür ediyorum.” Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.