GÖRME ENGELLİLERE ‘YAPAY GÖZ’

GÖRME ENGELLİLERE ‘YAPAY GÖZ’

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümünde öğrenci olduğu dönemde başladığı çalışmalarını mezun olduğu yıl tamamlayan Serkan Işıklı, Dijital Melek Yatırımcılık Programında görme engelli bireyler için “Yapay Zekâ Tabanlı Akıllı Gözlük (GUİDERVERSE)” girişimi ile desteklenmeye hak kazandı.

Işıklı’nın GUIDERVERSE Projesi, Dijital dünyada yüksek potansiyelli ve sürdürülebilir girişimleri dijital pazarlamanın her alanında destekleyen bir melek yatırım modeli olan Dijital Melek Yatırımcılık 6. Döneminde toplamda 1200 başvurudan 1.880.000 TL’lik ödülü alan 3 girişimden biri oldu

Yapay Zekâ Tabanlı Akıllı Gözlük Projesi; başvuruların fayda, özgünlük ve dijitalde büyüme potansiyeli gibi kriterler üzerinden titizlikle değerlendirildiği iki aşamalı eleme sürecinin sonunda 1 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleşen birebir görüşme ve sunum ile Dijital Melek Yatırımcılık Programına davet edilirken, hiçbir bedel veya hisse talebi olmadan dijital pazarlama yatırımının yapılacağı SEO, UX, Sosyal Medya Yönetimi, Google Ads, teknik donanım gibi alanlarda projelerinin dijitalde daha güçlü konumlanması için hizmet ve mentörlük alma hakkı kazandı.

REKLAM ALANI

Görme engelli bireyler için özel olarak tasarlanmış giyilebilir akıllı bir gözlük olan GUIDERVERSE Akıllı Gözlüğü; nesne tanıma sistemi ile bireyin etrafında bulunan nesneleri (kapı, bardak, dizüstü bilgisayarı, pencere, merdiven, masa, sandalye vb.) bireye bildirecek sistemi kurmakla beraber, yüz tanıma sistemi ile birlikte bireyin kişisel veri tabanına kaydettiği kişileri bireye bildirecek. Tanınmayanları ise bilinmeyen kişiler olarak bildirecek olan GUIDERVERSE, renk tanıma sistemi ile birlikte gözlüğün önüne getirilen rengin ne olduğunu bireye haber verecek. Görme engelli bireylerin alışveriş esnasında kâğıt para tanımakta zorlanmasından dolayı gözlüğün para tanıma sistemi ile bu sorunun ortadan kaldırılması hedefleniyor. Aynı zamanda bireyi alışveriş yaparken desteklemek için barkod okuma sistemi de eklenen girişim, yazı okuma sistemi ile birlikte her insanın temel yaşam hakkı olan bilgiye erişim hakkını bireye sağlamış olacak. Mesafe sensörleri ve görüntü metre ile birlikte bireye tehlike yaratabilecek engelleri bildirerek kazaları da ortadan kaldıracak.

İSTE’DE OKUMA AYRICALIĞI

İSTE’de üniversite eğitimi almanın ayrıcalıklı olduğunu ifade eden Serkan Işıklı, yeni mezun olsa da hâlâ İSTE’deki akademisyenlerin yönlendirmeleri ve destekleriyle çalışmalarına devam ettiğini belirterek, “Teknofest finalistliği döneminde İskenderun Teknik Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümünde 1. Sınıftayken YBS akademisyenlerinden Emine Uçar hocamızın danışmanlığıyla birlikte Teknofest 2021 İnsanlık Yararına Teknoloji Kategorisinde finalist olduğumuz dönemde bu proje fikri oluştu. Ardından bölümümüz Startup ve Girişimcilik dersleri ile birlikte proje fikrimizi olgunlaştırıp sonrasında Mersin Teknoparkta şirketimizi kurduk. Yani bu proje fikrinin oluşmasında, olgunlaşmasında ve pazarlaması konusunda İSTE Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünün bana çok faydası oldu” dedi.

İSTE’DE İNSANLIĞA FAYDA SAĞLAYAN PROJELERE DEVAM

İSTE Ailesi olarak bir destek ödülü daha almanın gururunu yaşadığını belirten İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci, “İnsanlığa fayda sağlayan projelere imza atmaktan, bu projelere imza atan pırıl pırıl gençler yetiştiriyor olmaktan onur duyuyoruz. Dijital Melek Yatırımcılık gibi programlar tarafından desteklenen projelerde İSTE adının yer alması, öğrencilerimizin bu imkânların bilincinde olması çok kıymetli. Görme engelli bireyler için büyük kolaylıklar sağlayacak olan bu proje ile engelleri ortadan kaldırmanın ve eşitliğe hizmet etmenin bir parçası olmaktan dolayı ayrıca mutluyum. Saygıyı fazlasıyla hak eden ve insanlığa önemli bir hizmette bulunan Serkan Işıklı evladımızı tebrik ediyor ve gelecekte daha nice başarılara imza atmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.