Meşale Gazetesi

GÜBRE KRİZİ DEVAM EDİYOR

GÜBRE KRİZİ DEVAM EDİYOR

CHP’DEN GÜBREDEN KDV ve ÖTV’NİN ALINMAMASI İÇİN KANUN TEKLİFİ

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, son bir yılda 16 kez zam yapılarak fiyatı %400 artan ve AKP hükümeti tarafından ihracatı yasaklanan çiftçinin kullandığı gübreden KDV ve ÖTV’nin kaldırılması için kanun teklifi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, son bir yılda 16 kez zam yapılarak %400 artan gübre fiyatlarından KDV ve ÖTV’nin kaldırılması için Özel Tüketim Vergisi Kanunu ile Katma Değer Vergisi Kanununda değişiklik yapılmasını isteyerek konuyu meclis gündemine taşıdı.

Tarımsal girdi maliyetlerinde yaşanan yüksek artışların çiftçilerin tarlalarını ekemez hale getirdiğini ve yem, tohum, mazot, ilaç fiyatlarında tarihte görülmemiş artış yaşarken çiftçilerin tarımsal girdi maliyetlerini karşılayabilmek için daha fazla borçlanmakta olduğunu belirten Suzan Şahin, ‘‘Tarımda yaşanan girdi maliyetleri üreticinin borç yükünü de her geçen gün artırmaktadır. Çiftçilerimizin 2021 yılı Eylül ayı BDDK verilerine göre borçları 161 milyar liraya yükselmiştir, Tarım Kredi Kooperatifleri borçları ise 11,5 milyar Türk lirasına ulaşmıştır. Toplam 172,5 milyar borcu olan çiftçilerimizin özel sektöre borcu da 50 milyarın üzerinde olması nedeniyle 220 milyar TL’yi aşmıştır. Bu borçların yaklaşık 6 milyar TL’si kanuni takip altındadır.’’ dedi.

Çiftçilerin üretim yapabilmeleri için en önemli girdilerden birisi olan gübreye son bir yılda yapılan 16 zam ile gübre fiyatları %400 artması üzerine konuyu meclis gündemine taşıyan CHP’li Şahin yaptığı açıklamada, ‘‘Gübrenin hammaddesi olan doğalgazdaki aşırı fiyat artışı amonyak üretiminde krize neden oldu. Türkiye’nin amonyak ve gübre hammaddelerinin %95’ini ithal ediyor olması yani dışa bağımlı oluşu nedeniyle dünyada yaşanan doğalgaz ve buna bağlı amonyak krizi, ayrıca dövizdeki artışa bağlı olarak gübreye peş peşe zam gelmesi ile sonuçlanmakta. Türkiye gübre sanayisinin hammadde ihtiyacı %95 oranında ithal girdiye bağımlı halde olduğu ve kur istikrarı ortadan kalktığı için çiftçi dünyada yaşanan bu sıkıntıyı katmerli bir şekilde yaşamakta. Çiftçi, yüksek fiyat nedeniyle gübre alamıyor, tarlasını ekememe riskiyle karşı karşıya kalmakta. Gübrenin azalması ve fiyatın aşırı yükselmesi tarım ve gıdanın geleceğini tehdit etmekte, dışa bağımlılığı daha da fazla artırmakta. Bu nedenlerle verdiğim kanun teklifi ile çiftçilerin üretime devam edebilmesi, ithalata dayalı bağımlı tarımsal üretim yerine milli tarımın desteklenebilmesi ve tarımsal girdi maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) kanununda çiftçilerimiz lehine düzenlemeler yapmak istiyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

AKP GÜBRE İHRACATINI YASAKLANDI

Çiftçilerin tarımsal amaçlı kullandıkları mazot ve gübrenin vergiden muaf tutulması ve çiftçilerin tarımsal üretim için kullandıkları girdiler için tespit edilecek KDV oranlarının düzenlenmesi gerektiğini belirten CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, ‘‘Gübreye son 1 yıl içerisinde %400 zam geldi. Tam 16 kez zam yapıldı. Doğalgaz ve buna bağlı amonyak krizi, ayrıca dövizdeki artışa bağlı olarak gübreye peş peşe zam geldi. Çiftçi, yüksek fiyat nedeniyle gübre alamıyor, tarlasını ekememe riskiyle karşı karşıya. Türkiye, amonyak ve gübre hammaddelerinin %95’ini ithal ediyor yani dışa bağımlı. Ancak buna rağmen ithal ettiği hammadde ile gübre üreten ve dünyaya ihraç eder konumdayken, AKP akıl almaz şekilde gübre ihracatını yasakladı. AKP iş bilmezliği bir yandan ‘ihracat yapın, döviz kazandırın’ diyor diğer yandan gübre ihracatını yasaklıyor. Katma değer sağlayan gübre gibi ürünlerin ve ithal edilen hammaddelerin gümrük vergileri belirli bir süreliğine sıfırlamalıdır. Yasak hammaddelerin ihracatına getirilmelidir. Milli ekonomi ancak bu şekilde gelişir. Çiftçinin yıllık gübre ihtiyacının yarısını devlet vermeli ya da gübredeki KDV ve ÖTV’yi kaldırmalı, milli tarım desteklenmelidir. CHP iktidarında yerli ve milli tarımı destekleyecek, dışa bağımlılığa son vereceğiz.’’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.