HATAY ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİNDE İLK 5 İL ARASINDA

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜ ENİNE BOYUNA MASAYA YATIRILDI.

HATAY ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİNDE İLK 5 İL ARASINDA

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği tarafından, Altınözü’nde dün Kaymakamlık, Belediye, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde,  Zeytin ve Zeytinyağı istişare toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda zeytin ve zeytinyağı sektörü enine boyuna masaya yatırıldı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Altınözü Kaymakamlığı, belediyesi, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) ev sahipliğinde  Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü İstişare toplantısı düzenlendi. Altınözü Belediye Konferans Salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Altınözü Kaymakamı Bülent Uygur, ilçenin çiftçi kayıt sisteminde kayıtlı 3 bin 750 çiftçinin bulunduğunu, 3 bin 750 çiftçiden 3 bin 550 tanesinin zeytinli ilgili beyanı olduğunu söyledi. 

Göreve başladığında ekili tarım arazilerinin yüzde 50’sindan fazlasının zeytinle kaplı olduğunu gördüğünü belirten Uygur, “İlçemizin tanımının yanı sıra insanların evlerine aş götürmelerini sağlayan zeytin ile ilgili çalışmalar içerisine girdik.” dedi.Öncelikle farkındalık yaratmak adına festival düzenlediklerini belirten Uygur, “Bunun yanında Altınözü’ne yapılan projelerin hepsinde Zeytin adı geçti. Hatay’ın zeytin çalıştayını burada yaptık. Yerel zeytinlerin korunması ve fide üretimi ile alakalı projemiz devam ediyor. 100 binin üzerinde yerel fide ürettik. İnşallah bu fideler toprakla buluşacak. Altınözü’nün zeytin ve zeytinyağına coğrafi işaret kazandırma çalışmamız sona geldi. Bu yolda hızlı bir şekilde ilerliyoruz.” “Biz Türkler bin yıl önce Anadolu’ya geldiğimizde, onlar binlerce yıldır bu topraklardaydılar. 1940’lı yıllarda 30 milyondu sayıları, bu sayı hemen hemen ülke nüfusuna eşitti. Bugün biz Türkler 80 milyona ulaştık, onlar 180 milyona dayandılar. 180 milyon zeytin ağacı varlığından bahsediyorum. Sayın başkan 300 milyon hedefini söyledi. Bizim topraklarımız bunun için müsait, bugün Altınözü’nde son dönemlerde ekilen ağaçlarla birlikte 5 milyon zeytin ağacı var. Ama yapılan hesaplamalara göre sadece Altınözü’ne 40 milyon zeytin ağacı dikilebilir, arazi var.” Burada hükümetimize çok büyük görevlerin düştüğünü belirten Kaymakam Uygur, “Özellikle zeytin desteklemeleri konusunda bir pozitif ayrımcılığın yapılması gerekiyor. Bu noktada sektörün temel sorunlarından bir tanesi özellikle bizim gibi sulamanın az olduğu yerlerde çiftçimiz 3-4 kez, zeytin bahçesini sürmek zorunda kalıyor. Bunu da nem oranını koruyabilmek için yapıyor. Bu yüzden çiftçimizin mazot ve gübre desteklemeleri konusunda mutlaka ilave katkı almasını gerektiriyor. Bu konuda tarım bakanlığımızın özel çalışması kanaatindeyim.” diye konuştu.Kaymakam Uygur ayrıca, Afrin’den gelen zeytinyağı konusunda çiftçilerin mustarip olduğunu, bu konuda hükümetinde duyarsız kalmayacağı kanaatinde olduğunu sözlerine ekledi. Altınözü Belediye Başkanı Rıfat Sarı, zeytinyağın da yapıldığı iddia edilen Tağşiş, yani zeytinyağının içine yabancı maddelerin karıştırılma konusuna değindi. Tağşiş konusunun çok önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Sarı, “İl ve İlçe Müdürlüklerimizden ve yetkili kurumlarımızdan istirham ediyorum. Hangi belgede, hangi coğrafyada varsa bunu tespit edelim ve tağşiş yapanları an ağır cezalarla cezalandıralım. Özellikle Altınözü’nen zeytin ve zeytinyağını tağşiş yapan kim olursa olsun, ister üretici, ister iş veren fark etmez, kesinlikle affetmeyelim. Çünkü bu konu bizim için önemli.”

AFRİN’DEN GELEN ZEYTİNYAĞI SERBEST BÖLGEYE GİTMELİ

“Bunun yanında ülkemize katma değer sağlayacak her konunun yanındayız. Ancak Afirin’den ihraç kaydıyla alınıp da, yurt içindeki piyasalara sürerek zeytinyağını önünü kesmek adına milletvekillerimizle bir toplantı yaptık.  Afrin’den alınan zeytinyağının doğrudan serbest bölgeye gitmesini istiyoruz. Gerçekten bu konuda çiftçilerimiz oldukça mustarip. O yüzden bu zeytinyağı nasıl yurt dışından geliyorsa direk yurt dışına gitsin. Bununla ilgili her türlü siyasi irademizi kullanacağımızı da buradan ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

ZEYTİN ÜRETİMİNİN YÜZDE 9’U HATAY’DAN

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay’da 128 adet zeytinyağı eşletmesinin olduğunu belirterek, “ Halhalı, Karamali, Gemlik, Savrani ve Aşabi cinsi zeytinler Altınözü’nde mevcut. Ama el birliği ile bu türleri yeterince koruyamadık. Gerek belediyemizin, gerek kaymakamlığımızın gerekse de tarım il müdürlüğünün bu konuda çalışmaları olduğunu çok yakinen biliyorum. Türkiye genelindeki zeytin üretiminin yüzde 9’u Hatay’da üretiliyor. Bu yüzde 9’unda, yüzde 6’sı Altınözü’’nde üretiliyor.”

  ÇOK BÜYÜK İDDİALAR VAR

“Bize ulaşan bilgiler var. Bunların doğruluğunu araştıracağız. Bilgilerin doğru olduğuna emin olduğumuz zaman da Türkiye’nin gündemine taşımaktan, başka Cumhurbaşkanımız olmak üzere imtina etmeyeceğimizi herkesin bilmesini istiyorum. Mehmetçiklerimizin kanı ile suladığımız Afrin ülke güvenliği açısından ciddi bir operasyonla terör örgütü mensuplarından arındırılmıştır. Başta Reyhanlı ilçemiz olmak üzere ülkemizin güvenliği sağlanmıştır. Tabi ki savaş yaşadığımız dünyada ekonominin ayrılmaz bir parçasıdır. Afrin’den dahiliye getirilen zeytinyağı var. Bu konuda yetkide Tarım Kredi Kooperatifine verilmiş. Tek bir firmaya verildiği zaman rekabetten arındırılmış oluyor.”

MEHMETÇİĞE SAYGISIZLIK OLUR

Ancak Tanım Kredi Kooperatifi’de bu durumu ciddi anlamda istismar ediyorsa, öncelikle orada kanını akıtan Mehmetçiğe büyük saygısızlıktır. Elimizdeki notlar bunun böyle olduğunu söylüyor. Bunu istişare edeceğiz. Tarım Kredi Kooperatifi ile temasa geçeceğiz. Eğer buradan bir rant düzeni kurulmuş ise bundan da mücadele edeceğimizi bilinmesini istiyorum.  Şöyle bir iddia daha var. Tarım Kredi Kooperatifi’nin bizim ihracatçılarımızın kestiği faturalardan yola çıkarak, buradaki esnafımızın ticaretini baltalayacak şekilde, gidip teklifler sunduğu şeklinde de bize duyumlar geliyor. İnşallah bu duyumlar doğru değildir. Ama doğruysa her platformda bununla mücadele edeceğimizden  kimsenin şüphesi olmasın.” diye konuştu.

İKİNCİ TOPLANTIMIZI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er’de yaptığı konuşmada, üretim bölgelerinde üreticisinden tüccarına, sanayicisinden ihracatçısına kadar tüm sektör paydaşlarını yerinde ziyaret edip konu ve sorunlarını dinlemek ve sektörde güç birliği oluşturarak sorunlara çözüm bulmak için ülkemizde zeytin üretiminin yapıldığı bölgelerimizde Sektörel Ortak Akıl Toplantıları gerçekleştirme kararı aldıklarını belirterek, “  Bu karar çerçevesinde, toplantılarımızdan ilkini 28 Ağustos tarihinde Mut’ta gerçekleştirdik. Toplantılarımızın ikincisini de Altınözü ilçesinde gerçekleştiriyoruz.” dedi.

HATAY ÜRETİMDE İLK 5 İL ARASINDA

Hatay’ın zeytin ve zeytinyağı üretiminde ülkenin ilk 5 ili arasında yer aldığını belirten Er, “Zeytinyağı imalatı özellikle Altınözü ve Antakya’da çok önemli bir yere sahip, Ulusal zeytin ve zeytinyağı Konseyi’nin 2018/19 rekolte raporuna baktığımızda ülkemiz zeytinyağı üretiminin yüzde 9’unu Hatay’ın karşıladığını görüyoruz. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Hatay’ın zeytin ve zeytinyağı ihracatı; 2016 yılında  8 milyon dolar iken, 2017 yılında 13 milyon $, 2018 yılında ise yüzde 130 artarak 30 milyon dolara yükselmiştir. Bu başarıda emeği geçen bütün üretici ve ihracatçılarımızı kutluyorum.” dedi.

121 ÜLKEYE ZEYTİNYAĞI İHRACATI YAPILDI

Birliklerinin amaçlarından bir tanesinin de daha fazla sayıda firmayı ihracata yönlendirerek sektördeki faal ihracatçı sayısını arttırmak olduğunu ifade eden Er, şöyle devam etti, “2017/2018 sofralık zeytin sezonu ihracatımız; 58 bin tondan 68 bin tona, değerde ise 110 milyon dolardan 127 milyon dolar’a yükseldi. Toplam 113 ülke ve 5 serbest bölgeye sofralık zeytin ihracatı yapıldı. Bu ülkeler arasında Almanya, Irak, Romanya, ABD ve Bulgaristan en çok ihracat yaptığımız ülkeler olarak öne çıktı.

2017/18 sezonu zeytinyağı ihracatımız; 44 bin tondan 66 bin tona, tutarda ise 174 milyon dolardan 255 milyon dolara ulaştı. Toplam 121 ülke ve 4 serbest bölgeye zeytinyağı ihracatı yapıldı. Bu ülkeler arasında ABD, İspanya, Suudi Arabistan, İtalya ve Japonya en çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldı.”

11 AYLIK DÖNEMDE YÜZDE 38 ORANINDA ARTIŞ VAR

“Sektörümüz 2017/18 sezonunu prina yağı ihracatı ile birlikte 400 milyon doların üzerinde geride bıraktı.  2017/18 sezonunda ambalajlı zeytinyağı ihracatımız yüzde 83’lük artışla 11 bin 795 tondan, 21 bin 725 tona yükseldi. Zeytinyağında toplam ihracatımızın üçte birini kutulu, ambalajlı ve markalı olarak gerçekleştirmiş olmamız sektörümüzün geleceği açısından umut verici.  İçinde bulunduğumuz 2018/2019 sezonuna da kısaca değinecek olursak, 2018/19 sezonunda 11 aylık dönemde, sofralık zeytin ihracatımız miktarda yüzde 38 oranında artış ile 85 bin tona ulaştı. Bu sezonun tamamında sofralık zeytin ihracatımızın tahminimizin de üzerinde gerçekleşerek 100 bin tona varacağını düşünüyoruz.” diye konuştu. HABER: FADİME ÇAYLI

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.