HATAY’DA ADLİ YIL RESEPSİYONU

Yargı ayağa değen taş değildir

HATAY’DA ADLİ YIL RESEPSİYONU

2019-2020 Adli Yıl açılış tüm yurtta olduğu gibi Hatay’da da yapılan açılış resepsiyonuyla resmen başladı. Hatay Barosu’nun organizatörlüğünde, Anemon Otel’de Resepsiyon verildi.Anemon Otel Kır Bahçesinde düzenlenen Resepsiyona Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Hatay Cumhuriyet Başsavcı vekili Tacettin Pınar, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet Turan Oral, Hatay İdare Mahkemesi Başkanı Songül Meydan Özdoğan, Hatay Vergi Dairesi Başkanı Nazmi Erol, Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel, MKÜ Rektörü Hasan Kaya, Kurum Müdürleri, STK Temsilcileri, hâkimler ve Adliye personeli yoğun katılım gösterdi.

 YARGI AYAĞA DEĞEN TAŞ DEĞİLDİR

Kokteylin açılış konuşmasını gerçekleştiren Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez “Hepimiz Anayasaya, Hukuk Devletine, Hukukun Üstünlüğüne, Demokrasiye, İnsan Haklarına inanan yurttaşlarız. Bu inancımızda tereddüt dahi duymayız. Yargı bağımsızlığı ve hâkim güvencesi, yargıya ve hâkime tanınan bir imtiyaz değil; toplumun tüm kesimlerinin, demokratik düzenin ve giderek devletin güvencesidir. Adalet ve hukukun üstünlüğü; kamu görevlilerinin uygulamalarında ne hissettikleriyle değil; o uygulamaya muhatap olan yurttaşımızın ne hissettikleriyle ilgilidir ve bu uygulamaya muhatap olan yurttaşlarımızın sigortası olan yargı yetkisi taraf tutmaktan, devleti koruma refleksinden ve idare etme kaygısından uzak hareket ettiği takdirde işlevseldir. Yargı ayağa değen taş değildir ve yasama gücü elinde diye ayağa her taş değdiğinde ayıklanacak, tehdit edilecek bir yapı değildir.”

ÜLKE DE CİDDİ YARGI YUMAĞI BULUNUYOR

“Toplumun tüm kesimleri Türkiye’nin demokratikleşmesini, yargının siyasallaşmaktan kaçınmasını ve yürütme ile birlikte hareket eden bir görüntü vermemesini istiyor. İşte bu sebepledir ki bizler devletin yapılanmasında şeffaflık istiyoruz, devletin yapılanmasında liyakat istiyoruz, hukuk hâkim olsun istiyoruz. Anayasal kurumların göreceli değil somut olarak işlevsel ve hukuka uygun davranmalarını bekliyoruz. Gecikilmez bir şekilde ciddi ve tüm yargı bileşenlerinin, hem de yürütmeden bağımsız olarak ve kendi sorunlarını kendisi tespit ederek, fikirlerini özgürce ortaya koyabildiği, fikirlerinin dinlenebildiği ve icra aşamasına geçirilen bir yargı reformuna olan ihtiyacımız had safhadadır. Hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi, hak ve özgürlüklerin daha etkin korunup geliştirilmesi, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının güçlendirilmesi, sistemin şeffaflığının artırılması, yargısal süreçlerin basitleştirilmesi, adalete erişimin kolaylaştırılması, savunma hakkının güçlendirilmesi ve makul sürede yargılanma hakkının daha etkin korunması olarak Ülkemizde ciddi bir yargı yumağı bulunduğunu artık siyasi iktidar “Yargı Reformu Strateji Belgesi”yle dahi kabul ediyorsa, bize de “bir an önce çözelim” demek düşer.” diye konuştu.

MESELE ADALET İSE GERİSİ TEFERRUATTIR

Dönmez ayrıca Hatay Barosu’nun vizyonunu anlatırken, demokrasi, hukuk ve adalet vurgusu yaparak bunun dışında kalanların teferruat olduğunu söyledi. Dönmez konuşmasında, “Mesele demokrasi, mesele hukuk, mesele adalet ise gerisi teferruattır. Yeni süreçte beklentimiz toplumsal hayata darbe vuran, kişisel özgürlükleri kısıtlayan, kadına şiddeti artıran, çocuğa istismarı kolay kılan, eğitimden sağlığa her alandaki adaletsiz, eşitliğe ve toplumsal devlet anlayışına aykırı düzenlemelerin bir an önce çağdaş hukuka uygun hale getirilmesi, yolsuzluğun, yoksulluğun önlenmesidir. Hatay Barosu; hukukun üstünlüğüne, insan haklarına ve demokrasiye bütün azmiyle sahip çıkacaktır. Tüm kurum ve kurallarıyla hukukun üstünlüğünün esas alındığı, hukuka saygının hâkim olduğu, yargının bağımlı halden uzaklaştığı, yargının tam olarak bağımsız olarak görüntü verdiği bir yargı sistemi için çalışmaya devam edecektir. Yeni adli yılın; savunmaya saygı, yargımızda adalet, bağımsız, tarafsız ve daha uygar bir hukuk düzeninin esas alındığı bir yıl olmasını diler; yeni Adli Yılın meslektaşlarımıza, yargı camiamıza, ülkemize ve adalet bekleyen tüm yurttaşlarımıza hayırlı olmasını dilerim.” şeklinde konuştu.

TETİKOĞLU; “DEMOKRASİ GELİŞMİSSE MİLLİ GELİR GELİŞMİŞ DEMEKTİR”

Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu ise Adli Yıl konuşmasında demokrasi vurgusu yaparak, “Bu gün başlayan adli yılın tüm çalışanlara hayırlı olmasını diliyorum. Bir ülkede demokrasi, hukuk ve insan hakları gelişmişse o ülkelerin milli gelirlerinin de üst sevilerde olduğunu görüyoruz. Bu unsurlarda ne kadar eksiklik varsa milli gelir düşüyor ve toplumun refahı da aynı şekilde orantılı olarak düşüyor. Hukuk demokrasi ve insan hakları sadece lehimize olduğu zaman değil aleyhimize olduğu zaman da daima sahiplenmemiz gereken bir kavram olduğunu belirtmek istiyorum. Ben bu duygularla tekrar adli yılın tüm çalışanlara hayırlı olmasını diler selam ve saygılarımı sunuyorum.” İfadesini kullandı.

Resepsiyonda ayrıca Hatay Cumhuriyet Başsavcı Vekili Tacettin Pınar, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet Turan Oral ve Hatay İdare Mahkemesi Başkanı Songül Meydan Özdoğan’ da konuşma gerçekleştirerek yeni adli yılın Hatay’a ve tüm ülkeye hayırlı olması dileklerinde bulundular. Resepsiyon çekilen hatıra fotoğrafıyla da son buldu.

HABER: CANSU DİLEK

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.