İHRACATIN YARISINI 6 SEKTÖR SIRTLADI

İHRACATIN YARISINI 6 SEKTÖR SIRTLADI

Türkiye’nin ihracatı, Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 artarak 22,5 milyar dolara yükseldi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, bu ihracatın yüzde 50,3’ünü otomotiv endüstrisi, kimyevi maddeler ve mamulleri, hazır giyim ve konfeksiyon, çelik, elektrik ve elektronik ile demir ve demir dışı metaller sektörleri sırtladı.

Bu altı sektör, Temmuz ayında toplamda 11,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Listenin başını çeken otomotiv endüstrisi, yüzde 14,7’lik artışla 3,1 milyar dolar ihracata ulaştı. Otomotiv sektörü, böylece toplam ihracatın yüzde 13,9’unu oluşturdu.

Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü ise dış satımın yüzde 11,5’ini karşılarken, ihracatını yüzde 19,4 artışla 2,6 milyar dolara çıkardı. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü de ihracatta yüzde 7,4 pay alarak, 1,7 milyar dolarlık dış satım gerçekleştirdi ve geçen yıla göre yüzde 7,3 büyüme kaydetti.

REKLAM ALANI

Çelik sektörü, yüzde 23,9’luk artışla 1,4 milyar dolarlık ihracat yaparak dış satımdan yüzde 6,3 pay aldı. Elektrik ve elektronik sektörü de yüzde 12,3’lük artışla yine 1,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Demir ve demir dışı metaller sektörü ise yüzde 12 artışla 1,1 milyar dolarlık ihracata imza attı ve toplam ihracattan yüzde 4,9 pay aldı.

Mücevher Sektörü, Değer Bazında En Büyük Artışı Kaydetti

Temmuz ayında Türkiye’nin ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre 2,2 milyar dolar arttı. Bu dönemde, değer bazındaki artışa en büyük katkıyı 451,6 milyon dolarla mücevher sektörü sağladı. Mücevher sektörü, aynı zamanda yüzde bazında da en yüksek artışı göstererek, ihracatını yüzde 90,9 artırdı ve 948,4 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirdi.

Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü de 422,7 milyon dolarlık artışla önemli bir katkı sağladı. Otomotiv endüstrisi 400,7 milyon dolarlık, çelik sektörü 274,4 milyon dolarlık ve elektrik ve elektronik sektörü 155,7 milyon dolarlık artışlarla ihracat artışına önemli katkıda bulundu.

Fındık ve mamulleri, madencilik ürünleri ve halı sektörleri de ihracat artışında dikkat çeken diğer sektörler arasında yer aldı. Fındık sektörü yüzde 72,2 artışla 217 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, madencilik ürünleri yüzde 23,2 artışla 570,1 milyon dolara, halı sektörü ise yüzde 22,8 artışla 230,3 milyon dolara ulaştı. – AA-

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.