İKİNCİ ÖĞRETİM ARTIK OLMAYACAK

İKİNCİ ÖĞRETİM ARTIK OLMAYACAK

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerinde ikinci öğretim programlarının kapatıldığını duyurdu. Özvar, vakıf üniversitelerinde de ikinci öğretim programlarının yerine, istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programların getirileceğini belirtti.

ÜNİVERSİTELERARASI KURUL TOPLANTISI

259’uncu Üniversitelerarası Kurul Toplantısı, Yükseköğretim Kurulu’nda gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını yapan YÖK Başkanı Erol Özvar, erişilebilir ve kapsayıcı bir yükseköğretim sistemi oluşturmak için çalıştıklarını vurguladı. Devletin yükseköğretime yaptığı büyük yatırımlar ve YÖK’ün çalışmaları sonucunda bu yıl üniversitelerde 1 milyonu aşan bir kontenjan oluşturulduğunu belirtti. Özvar, “Bu yoğun ve güçlü talebe doğru politikalarla yanıt vermek, önceliklerimizden biridir” dedi.

REKLAM ALANI

TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYÇ) LOGOSU

Özvar, bu yıl ilk kez Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosunun Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer alacağını hatırlatarak, 109 üniversitenin 898 programının TYÇ logosunu kullanma hakkına sahip olduğunu söyledi. TYÇ logosunun, mezunların diplomalarının yurt dışında daha hızlı tanınmasını ve istihdam imkanlarının artmasını sağladığını belirtti.

İSTİHDAM BAĞI AZALAN PROGRAMLAR

Özvar, istihdamla bağı azalan programların kontenjanlarını kademeli olarak azalttıklarını açıkladı. Gelecek akademik yıldan itibaren, Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı açık öğretim programlarına sadece 35 yaş üstündeki öğrenciler kayıt yaptırabilecek.

KONTENJAN DÜZENLEMELERİ

Özvar, bazı programlarda kontenjanların düşürüldüğünü belirterek, “Beşeri sermaye dahil olmak üzere ülkenin kaynaklarının etkin kullanımı konusunda çok hassas davranıyoruz” dedi. Mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve temel bilimler gibi programlarda kontenjanların düşürüldüğünü söyledi.

İKİNCİ ÖĞRETİM PROGRAMLARININ KAPATILMASI

Bu dönem üniversitelerdeki program kalitesini artırmaya yönelik en önemli çalışmanın, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatılması olduğunu belirtti. Vakıf üniversitelerinde de ikinci öğretim programlarının yerine, istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programların getirileceğini ifade etti.

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER İÇİN MEVZUAT

Özvar, Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi hazırlık çalışmalarına başladıklarını duyurdu. Uluslararası öğrenci hareketliliğine yönelik güçlü bir mevzuat çalışması yapıldığını ve bu çalışmanın bir kısmının kanunlarla, bir kısmının ise yönetmeliklerle oluşturulacağını belirtti.

TÜRKÇE ÖĞRETİM MERKEZLERİNE AKREDİTASYON

Özvar, Türkçe öğretim merkezlerindeki Türkçe eğitim kalitesinin artırılması amacıyla akreditasyon şartı getirileceğini açıkladı. İngilizce öğretimi konusunda da yabancı diller yüksekokullarına yönelik akreditasyon çalışmaları yapılacağını belirtti.

BÖLGESEL TOPLANTILAR

Özvar, 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren her hafta başka bir bölgede olmak üzere, üniversitelerle bölgesel toplantılar gerçekleştireceklerini ve bu toplantılarda üniversite bilgi yönetim sistemi, üniversitenin ulusal ve uluslararası görünürlüğü, girişimci ve yenilikçi üniversite başlıklarında çalışmalarını paylaşacaklarını söyledi.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.