İNSANİ YARDIMA RUSYA VETOSU  

İNSANİ YARDIMA RUSYA VETOSU  

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), Cilvegözü’nden Suriye’ye yapılan uluslararası insani yardımlara izin verilmesini sağlayan programın uzatılmasını Rusya veto etti.

BMGK üyelerinin görüşmeleri sonuçsuz kalınca, geçtiğimiz Pazar günü programın süresi doldu ve insani yardım geçişleri geçici olarak durdu. Suriye’deki savaş sebebiyle yerinden edilmiş ya da evleri büyük oranda zarar görmüş 4 milyon kişiye, Birleşmiş Milletler öncülüğünde Türkiye’den ulaştırılan insani yardımların geçişi, BMGK’dan uzlaşma çıkmayınca sona erdi.      Birleşmiş Milletler (BM) yardımlardan sorumlu yöneticisi Martin Griffiths, hayati olan bu yiyecek, ilaç ve sığınma yardımlarının durması halinde “insanların öleceğini” söyledi. Suriye devletinin onayına gerek duymaksızın Türkiye’deki iki sınır kapısından İdlib ve Halep’te muhaliflerin kontrolündeki bölgelere insani yardım ulaştırılmasını sağlayan düzenleme, 2014’ten bu yana 1 yıllığına kabul ediliyordu.

“YARDIMLAR ULAŞMAZSA İNSANLAR ÖLECEK”

Ocak 2020’de program 6 ay için uzatıldı. 2020 başından itibaren yardımlar sadece Hatay-Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan İdlib’e ve Kilis’teki Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan Azez’e gönderiliyordu. Temmuz 2020’de Rusya ve Çin, sınır kapısının bire indirilmesi karşılığında programın bir yıllığına uzatılmasını kabul etmiş ve geçişler yeniden başlamıştı. 2021’de de Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan geçişlerin bir yıl için uzatılmasına karar verilmişti.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.