KURBAN ALINIRKEN DİKKAT

2019 Kurban Bayramı 11 Ağustos Pazar günü idrak edilecek.

KURBAN ALINIRKEN DİKKAT

2019 Kurban Bayramı 11 Ağustos Pazar günü idrak edilecek. Arefe gününün cumartesi gününe denk geldiği günde hayvan pazarları dolup taşacakken uzmanlar ise Kurbanlıklar tercih edilirken püf noktalara dikkat edilmesi noktasında uyarıyor. Hangi hayvanlardan kurbanlık olur? Hangi hayvanlardan kurbanlık olur? Kurban hangi hayvanlardan seçilir? Zafer Gazetesi olarak dikkat edilmesi gereken noktaları irdeledik.

GÖZLERE DİKKAT

Uzmanlar Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, kurban alırken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı. İşte o maddelerden bazıları; Etli, canlı olması gerekiyor. Kulağının veya kuyruğunun kopuk olmaması gerekiyor. Gözünün veya memesinin kör olmaması gerekiyor. Çok hasta, zayıf olmaması gerekiyor. Tüylerinin parlak olması gerekiyor. Küçükbaş hayvanlarda, oğlaklar en az 1 yaşında, kuzuların en az 6 aylık ve annesi kadar olması gerekiyor. Koyun ve koçlar zaten kurban edilebiliyor ama yaş şartı koyun ve keçilerde farklılık gösteriyor. Oğlaklar 1 yaşında olması lazım. Erkek kuzular en az 6 aylık olmalı. 1 yaşını doldurmuş olan hayvanlar zaten kurban edilebiliyor. Büyükbaş hayvancılıkta en az 2 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Tüm hayvanların 2 yaşını doldurması dişlerinden belli oluyor. Ortadaki küçük kuzu dişlerinin düşüp büyük anaç dişlerinin çıkmış olması gerekli. Alt çenelerinde 2 büyük dişin olması gerekiyor. İslami bir ibadet yapıyoruz, bunu düzgün yapmak zorundayız. Gözlerinin parlak bir şekilde bakması ve körlük olmaması gerekiyor. Bunlar hayvanlarda görülen dış bakılardır.

EN AZ 12 SAAT DİNLENDİRİN
Uzmanlar konuyla ilgili olarak yaptıkları açıklamalarda, “Hayvana ait doğal deliklerden (burun, ağız, kulak ) kötü kokulu, farklı renklerde ya da kan gibi akıntıların varlığı çeşitli hastalıkların belirtisi olabilir. Bu nedenle veteriner hekim kontrolünden geçmiş olan kayıtlı hayvanlar satın alınmalıdır. Veteriner hekim muayenesi geçirmemiş kontrolsüz hayvanlardan insanlara bulaşabilecek birçok zoonoz hastalık etkeni bulunmaktadır. Kesim öncesinde etin kaliteli olabilmesi için hayvanlar yaz aylarında en az 12 saat dinlendirilmelidir. Yorgun, yeni nakil olmuş ya da strese maruz kalmış hayvanların kesimi hemen yapılmamalı, bu süreye uyulmalıdır. Kesim işlemi öncesinde en az 6 saat süreyle yemleme kesilmeli hayvana yalnızca su verilmelidir. Kesim işlemleri için yetkili mezbahalar ya da kurban kesim merkezleri ile anlaşılması kesim hijyeni ve sağlık açısından önemlidir” ifadelerini kullanırken vatandaşları da uyarıyor.HABER: CANSU DİLEK

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.