MİLLETVEKİLİ ÇİRKİN’DEN BAKAN KURUM’A 9 SORU

MİLLETVEKİLİ ÇİRKİN’DEN BAKAN KURUM’A 9 SORU

İYİ Parti Hatay Milletvekili A. Şefik Çirkin, 6 Şubat’ta meydana gelen deprem sonrasında 11 ilde kurulan maden ocaklarının yarar ve zararları ile ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yazılı olarak cevap verilmesi talebiyle TBMM Başkanlığı’na 9 maddelik soru önergesi sundu.

Çirkin’in önergesinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2022-2023 dönemine ait verilerine dayanarak, depremden etkilenen 11 ilde toplam 705 Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusu yapıldığı, bunların 547’sinin “ÇED Gerekli Değildir” kararıyla sonuçlandığı belirtildi. Önergede ayrıca, maden ocakları, hazır beton/çimento santralleri, petrol arama, kum/çakıl ocakları, toplu konutlar, güneş enerjisi santralleri (GES), rüzgâr enerjisi santralleri (RES) ve hidroelektrik santralleri (HES) gibi projelerin değerlendirme süreçlerine ilişkin detaylar yer aldı.

Çirkin, Hatay özelinde hazır beton/çimento santralleri için yapılan ÇED başvurularının sayısı, onaylanan projelerin yerleri ve su kaynaklarına olan yakınlığı gibi konularda Bakan Kurum’a 9 ayrı soru yöneltti.

REKLAM ALANI

Çirkin’in verdiği yazılı soru önergesinde

1-Hazır beton/çimento santrali için kaç proje için ÇED başvurusunda bulunulmuştur?

2- Hatay’da kaç proje başvurusu “ÇED Gerekli Değildir” kararıyla sonuçlanmıştır?

3- Deprem sonrası kaç Hatay’da hazır beton/çimento santrali projesine onay verilmiştir?

4- Hatay’da onay verilen hazır beton/çimento santralleri nerelerde kurulmuştur/kurulacaktır?

5- Hatay’da faaliyet gösterecek hazır beton/çimento santrallerinin su kaynaklarına yakınlığı nedir?

6- Hatay’da yapımına izin verilen hazır beton/çimento santralleri su kaynakları üzerinde kurulduysa; Deprem sonrası temiz suya ulaşımda sıkıntı yaşayan Hataylıların su kaynakları üzerinde beton santrali kurulmasına izin verilmesinin gerekçesi nedir?

7- İmar planında konut olarak gösterilen alanda beton santralinin yapılması İmar Kanunu’na aykırı değil midir? Tarım alanları ve sulak alanlar üzerinde beton fabrikaları kurulmasına neden izin verilmektedir?

8- Gayrisıhhi müessese olarak tanımlanan beton santrallerinin üretim sırasında açığa çıkan gaz ve tozlar mevcut potansiyel yerüstü ve yeraltı su kaynaklarını kirletmeyecek midir?

 9- Santral tozuyla kirlenen su kaynaklarının içme ve tarımsal sulama suyu olarak kullanılması tarımsal faaliyetleri olumsuz yönde etkilemeyecek midir?” Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.