MKÜ’DE DÜNYA PREMATÜRE GÜNÜ KUTLANDI

MKÜ’DE DÜNYA PREMATÜRE GÜNÜ KUTLANDI

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi ekibi ile 17 Kasım Dünya Prematüre Günü kutlama etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe; HMKÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr.  Yusuf Önlen, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri, Asistan İntörn ve Stajyer doktorlar ile çok sayıda hemşire ve prematüre bebek sahibi anne ve babalar katıldı. HMKÜ Tıp Fakültesi Başhekimlik konferans salonunda gerçekleştirilen etkinlik HMKÜ Yenidoğan yoğun bakım şefi Dr. Öğretim Üyesi Esra Yazarlı’nın açılış konuşmasını ile başladı. Esra Yazarlı; “Dünya Prematüre günü 2008 yılından bu yana tüm dünyada kutlanmaktadır. Ülkemizde de her yıl yaşama tutunmaya çalışan 150 bin prematüre bebek doğmaktadır ve 2011 yılından beri de her yıl 17 Kasım Dünya Prematüre Gününü kutlama etkinliği düzenlenmektedir” dedi. HMKÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Önlen; “Prematüre bebeklerin ve ailelerinin hem sorunlarına hem de çözümlerine yönelik toplumsal bilincin geliştirilmesine yönelik gerçekleştirilen etkinlik yoluyla Prematüre bebeklerin kahraman ailelerine ve kahramanlık mücadelelerinde onları yalnız bırakmayan sağlık çalışanlarına teşekkür ederim. Bu etkinlikteki amaç, küçük kahramanlarımızın varlığından toplumu haberdar etmek, medya aracılığı ile de prematüreliğin ve ailelerinin sorunlarına ve çözümlerine dikkat çekerek hem ailelerin hem de toplumun bilinçlendirilmesine yönelik farkındalık oluşturmaktır. Yeni doğan yoğun bakım ünitesi ekibini tebrik ederek emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

EL: MUCİZELER İMKANSIZ DEĞİLDİR

HMKÜ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Başkanı Doçent Dr. Çiğdem EL, “19. yüzyılın başlarında savaştan dönen askerlere kahramanlıklarından dolayı mor kalp madalyası takılırdı. İşte bu nedenle minik kahramanlarımızın rengi de mor renktir. Bebekler en güvenli alanları olan anne karnından ayrıldıkları andan itibaren yaşam mücadelesi vermektedirler. Yine de başka bir korunaklı yere; anne kucağına kavuşmaktadırlar. Ancak ve maalesef ki Prematüre bebekler bu mücadeleyi hem gelişimini tamamlayamamış vücutları ile hem de anne yanında değil, yoğun bakım ünitelerinde, anne kucağına ulaşamadan başarmak zorundalardır. Minik kahramanlar ve onların kahraman ebeveynlerinin yanlarında olduğumuza söz vererek onlar adına etkinliğin gerçekleşmesi ve bu farkındalığın benimsenmesine katkıda bulunma ruhunu taşıyan siz değerli misafirlere HMKÜ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı olarak teşekkür ederek konuşmamı 3 kelime ile tamamlamak istiyorum. Mucizeler imkansız değildir” diye konuştu.

YAZARLI: EBEVEYNLERİ DİNLEMEK ÇOK ÖNEMLİ

HMKÜ yenidoğan yoğun bakım şefi Dr. Öğr. Üyesi Esra Yazarlı; “Preterm bebekler 37 gebelik haftasını tamamlayamadan doğan bebeklerdir ve prematürite yenidoğan dönemindeki hastalık ve ölümlerin önde gelen nedenidir. Nitekim dünyada, tüm yenidoğan ölümlerin %35’inin doğrudan sebebidir. İşte bu noktada, minik kahramanların bu mücadeleyi kazanmaları için alanında uzmanlaşmış sağlık ekibi yanı sıra sevgi, destek, sabır ve inanç ihtiyaçları göz ardı edilmemelidir. Aksi halde bu yaşam mücadelesi kazansalar bile tüm yaşamlarını olumsuz etkileyecek hasarlar görülebilecektir. Prematüre doğum; bebekler için olduğu kadar aileleri için de uzun ve zorlu bir dönemdir. Erken gelen mucize ile birlikte anneler maalesef ki fiziksel, duygusal ve psikolojik olarak hazır olamamakta bir yandan bebeklerine hasretken bir yandan da yetersizlik duygusuyla mücadele etmektedirler. Bu nedenle ebeveynleri dinlemek, onların korku ve beklentilerini ifade etmelerine yardımcı olmak son derece önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

ETKİNLİKTE PASTA KESİMİ GERÇEKLEŞTİ

Etkinlik boyunca prematüre doğum ile başlayan zorlu süreçlerini atlatan minik kahramanlar ve kahraman aileler ile Öğretim Üyeleri, Asistan İntörn ve Stajyer doktorlar, hemşireler çocuk şarkıları ile dans etti. Etkinlik minik kahramanlar için hazırlanan hediyelerin takdim edilmesi ve pasta kesimi ile sonlandı. Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.