Meşale Gazetesi

MOBİLYA SEKTÖRÜ MASAYA YATIRILDI

MOBİLYA SEKTÖRÜ MASAYA YATIRILDI

HATAY Sanayici İş insanları Derneği’nde (HASİAD) mobilya sektöründe faaliyet gösteren iş insanları mobilya sektörünün sorunlarını ve çözüm yollarının belirlendiği bir toplantı düzenledi.

Toplantıya HASİAD Başkanı Murat Hayzaran, Antakya Mobilya Sanayici ve İş Adamları Derneği (ANMODER) Başkanı Ercan Güzel ile Antakya Mobilyacılar ve Hızarcılar Odası Başkanı Mehmet Ali Yapar ve mobilyacılar katıldı.

Sektöre ilişkin durum değerlendirmesinin yapıldığı değerlendirme toplantısında sektörün yaşadığı sorunlar dile getirilerek çözümü noktasında HASİAD ve diğer STK’lar, Kurum ve Odalar olarak yapılabilecek konular görüşüldü. Toplantıda paylaşılan tespit, değerlendirme, sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili sonuç raporu düzenlendi.

SORUNLAR DİLE GETİRİLDİ

Toplantı sonunda düzenlenen sonuç raporuna göre, dile getirilen sorunlar şöyle; “Mobilya sektörünün Hatay’daki tüm yerel dinamikler tarafından yeterince desteklenmemesinden kaynaklanan sorunlar. Ürün tedarikçi firmaların İnegöl, Kayseri bölgelerinde faaliyet gösteren işletmelere uyguladıkları Endüstriyel ıskontoların bölgemizde faaliyet gösteren işletmelere uygulamamasından kaynaklanan maliyet ve rekabet sorunları. Lokasyon olarak uç noktada olmamız sebebiyle Lojistik olarak maliyetlerin yüksek ve sıkıntılı olmasından kaynaklı sorunlar. Hammadde MDF, Ağaç fiyatlarının döviz artışından çok daha fazla artması ve döviz bazında alınan (Kumaş, PVC vb.) ve kimyasal ürünlerinin tamamının tedariklerinin dövize bağlı olarak döviz bazında artması ve maliyetlerinin oldukça yükselmesinden kaynaklanan yükselen maliyet sorunları. Yetişmiş nitelikli ara elaman, ara eleman bulunması konusunda yaşanan sorunlar. Türkiye’deki mobilya sektörüne Hatay’ın Mobilya Üreticisi olduğunun henüz kabul ettirilememiş olmasından kaynaklı sorunlar.”

EKSİKLİKTEN KAYNAKLANAN SORUNLAR

“Yurt dışı pazarlarına açılma noktasında eksikliklerden kaynaklı sorunlar. Parası ön ödemeli olarak gönderilmiş ve ödenmiş olmasına rağmen malzeme/hammadde tedarikinde yaşanan sıkıntılar ve termin sürelerinin öngörülememesinden kaynaklı yaşanılan sorunlar. Döviz artarken zam gelen ancak dövizde düşüş sonrası zamları geri alınmayan girdilere/malzemelere ekstradan zam gelmesinden kaynaklı maliyet sorunları. Türkiye’de alınan inşaat ruhsat sayılarının düşmesi. Genel giderlere gelen artışların maliyetleri yükseltmesinden dolayı beklenen talep daralmasından kaynaklanacak sorunlar. Sektörde iş birliği halinde olamama, birlikte hareket edememe sorunu. Mobilyalarda tasarımsal anlamda eksiklikler olması. Antakya mobilyasının kendine has bir tasarımının olmaması. Kredi faiz oranlarının yüksek olması ve finansman erişim zorluğu sorunu”

DİLE GETİRİLEN SORUNLARIN ÇÖZÜM YOLLARI

“Mobilya sektörünün Hatay’daki tüm yerel dinamikler tarafından desteklenerek Hatay’ın mobilya cazibe merkezi haline getirilmesi yönünde çalışmalar yapılması ve Hatay’ın Mobilya Üreticisi olduğunun yurt içi ve yurt dışı pazarlarda öne çıkarılması konusunda çalışmalar ve fuarlar yapılması gerekmektedir. Hatay Mobilyasının tanıtımının ve reklamının iyi yapılması ve markalaştırılması yönünde çalışmalar yapılması gerekmektedir. Endüstriyel ıskonto uygulanabilmesi için gerekli çalışmaların yapılarak birlikte çalışma modelleri ve kültürünün öne çıkarılması gerekmektedir. İnegöl bölgesine nazaran lojistik yönünde yaşanan sıkıntılar doğrultusunda aynı şartlarda rekabet edilebilmesinin önünün açılması gerekmektedir. Nitelikli eleman ve ara eleman yetiştirilmesi noktasında eğitim ve iş dünyasının entegrasyonun sağlanması konusunda çalışmalar yapılması gerekmektedir. Dış pazara açılma/ihracat noktasında ortak bir girişim yapılması, eğitimler verilmesi, bu konuda nitelikli elemanlar yetiştirilerek ayrıca bu konuda teşvikler sağlanması gerekmektedir (Amerika ve Kanada pazarının Çin dışında bir bölgeye yönelmiş olması büyük bir avantaj). Müşteri bulma odaklı çözümler üretilmesi ticaret köprüleri kurulması gerekmektedir. İhracat yapılacak bölgelerin arttırılması noktasında tüm yerel dinamiklerin iş birliği halinde olması gerekmektedir. Hatay’da ihtiyaca cevap verecek büyük ölçekte uluslararası kalıcı bir fuar alanı yapılması gerekmektedir. Antakya Mobilya İhtisas Sanayi Bölgesi’nde MEB ile ortak bir Mesleki Eğitim Merkezi kurulması gerekmekte olup Çıraklık Eğitimlerinin yeniden değerlendirilmesi ve sayılarının arttırılması gerekmektedir. Ürün tedariklerinde güven ortamının oluşturulması tedarik zincirinin kesintisiz sağlanması gerekmektedir. Bölgemizde hammadde ve mobilya yan sanayi ürünlerinin üretiminin yapılması noktasında teşvikler verilmesi kolaylıklar sağlanması gerekmektedir. Hatay’da Mobilya AVM kurulması gerekmektedir. Endüstriyel tasarım alanında nitelikli eleman yetiştirilmesi ve Hatay’a özgü tasarımlar yapılması gerekmektedir. Finansmana erişimde kolaylıklar sağlanmalı uygun kredi imkânları tanınmalıdır. İşçilik ve yönetim giderleri konularında teşvikler sağlanarak olan teşviklerin arttırılması gerekmektedir.”

Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.