Meşale Gazetesi

MOR RENKLİ ZEHİRLİ DENİZANALARI KIYIYA VURDU

MOR RENKLİ ZEHİRLİ DENİZANALARI KIYIYA VURDU

Hatay’ın Arsuz sahilinde kıyıya vuran yüzlerce Mor renkli denizanası görenleri şaşırttı.

Denizanaları üzerine araştırma yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Nurçin Killi, temas kurulmadığı sürece korkulacak bir şeyin olmadığı bu türün son yıllarda çokça görüldüğünü belirtti.

Akdeniz’de yaşadığı belirtilen mor sokar denizanalarının bu mevsimlerde kıyılarda görüldüğüne dikkat çeken Denizanaları araştırmacısı Nurçin Killi, Arsuz Karaağaç ile İskenderun sahil kesiminde belirli yerlerde görülen renkli denizanalarının pelagia noctiluca, mor sokar denizanası zehirli bir tür olduğunu da söyledi.

Akdeniz’e has ve son yıllarda oldukça çok görülen bir zehirli denizanası türü olduğunun altını çizen Dr. Nurçin Killi, “Arsuz Karaağaç sahilinde vatandaşlar tarafından çekilen bu denizanaları ile ilgili görüntüler İSTE Deniz Bilimleri ve Teknoloji Üniversitesi öğretim üyesi Prof Dr Tahir Özcan hocamın kanalı ile bana ulaştı. Birlikte bir değerlendirme yaptık, pelagia noctiluca olduğunu tespit ettik” dedi. Bu türün Akdeniz’in yerli türlerinden bir tanesi, Medüz formunda yaşayan bir denizanası türü olduğunu kaydeden Dr. Nurçin Killi “Ilıman koylarda, yerlerde yoğunluğunu arttırabiliyor. İlkbahar aylarında özellikle de son yıllarda Akdeniz’de yoğun bir şekilde artışları söz konusu. Pempe renkli ve uzun kolları olan bu türün yakıcılığı çok yüksek. Akdeniz’de görülen en yakıcı denizanası türlerinden bir tanesidir. Temas edilmesi durumunda kızarıklık, ağrı ve acı verebilir. Hemen deniz suyu ile iyice yıkandıktan sonra sağlık kuruluşuna müracaat etmekte fayda var. Bunların yoğun olduğu bölgelerde denize girmekten kaçınılmalı” diye konuştu.

İSTE İskenderun Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tahir Özcan da, kıyıda bulunan denizanalarının bazılarının ölmüş, bazıları ise deniz içerisinde yaşadığını, vatandaşların gördükleri yerde temasta bulanmamalarını istedi.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.