MÜHENDİS SUYOLCU HATAY’DA SEMİNER VERECEK

MÜHENDİS SUYOLCU HATAY’DA SEMİNER VERECEK

Mimar Sinan’ın 550 yaşındaki eseri Zeyrek Çinili Hamam’ın oldukça çetrefilli proje ve uygulama sürecini yöneten Yüksek İnşaat mühendisi, restorasyon uzmanı Yavuz Suyolcu, asrın felaketinde en ağır hasarı yaşayan Hatay’daki mimar ve mühendislere bilgi ve deneyimlerini aktaracak.
Antakya Kentsel Sit Platformu’nca 27 Eylül 2024 Cuma günü (bugün) saat: 14.00’te KESK – TTB Koordinasyon Merkezi’nde düzenlenecek olan ‘Depreme dirençli restorasyon teknikleri’ seminerinde, her çalışmada ayrı bir ustalık eseri ortaya çıkaran Suyolcu’ya aynı zamanda Kapadokya’nın korunması amacıyla yaptığı titiz ve başarılı çalışmalarıyla tanınan Restoratör Mimar Aslı Özbay da eşlik edecek. Suyolcu, ‘Bir daha yıkılmayacak eski Antakya için’ kentteki mimar ve mühendislere toplantıda buluşma çağrısı yaparken, Aslı Özbay da Hatay’ın yeniden inşası sırasında hatalı kararlar alınmaması için doğa dostu ve hafif mimarlık ürünlerine dikkat çekecek. Antakya Kentsel Sit Platformu’ndan yapılan duyuruda, “Antakya’daki ve depremde büyük hasar alan diğer kentlerimizdeki tarihi merkezlerin yeniden ayağa kaldırılması için, henüz seyrek de olsa uygulamalar başladı. Bu süreçte bir taraftan yeni yapılacak restorasyon uygulamalarının ‘eskisine benzeyen ama sanki botokslanmış gibi sahte’ bir tarihi Antakya ortaya çıkarması endişelerini taşıyoruz. Diğer yandan ise bugünün ekonomik ve teknik olanakları çerçevesinde bu yapıların yeni bir depreme ne kadar dayanıklı olacağının bilinmezliği var. Antakya’da kent adına yeni eski ne varsa yerle bir eden depremden sonra restorasyon alanında da artık eski alışkanlıkları sürdüremeyeceğiz. 150 Yıl önce yapılan evlerin yapım tekniklerini bugünün teknolojik yöntemleriyle desteklememiz gerekecek. Hem restorasyonu hem de yenilikçi onarım tekniklerini bilen çok az sayıda mühendisimiz var. Bu değerli uzmanlardan biri bu Cuma Antakyalı meslektaşlarına bilgilerini aktarmak üzere misafirimiz olacak. Mimar Sinan eseri olan 550 yaşındaki özel yapının hayata güvenle döndürülmesi için uygulanan çok sayıda çağdaş tekniğin uygulayıcısı olan Yavuz Suyolcu, şimdi bu bilgi ve deneyimi Antakya’da restorasyon yapmaya hazırlanan mimar ve mühendislere aktarmak üzere bizimle beraber olacak. Değerli Aslı Özbay hocamızı, Yüksek İnşaat Mühendisi Yavuz Suyolcu ile birlikte kadim şehrimiz Antakya’da ağırlamaktan gurur duyuyoruz” denildi.
Yavuz Suyolcu kimdir?
1974 Ankara doğumlu. Ortaokul ve lise öğrenimini Ankara Atatürk Lisesi’nde tamamladı. ODTÜ İnşaat Mühendisliği’nden lisans (1996) ODTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Bilimleri Anabilim Dalı’ndan yüksek lisans (2002) derecelerini aldı. Çeşitli uluslararası ortak girişimlerin tünel ve köprü projelerinde görev üstlendi. Eski eser ve onarımına ilgisi dolayısıyla Kılıç Ali Paşa Hamamı Restorasyon Projesi’nin planlama aşamasında çalıştı. Köprüler ve hamamlarla ilgili makaleler yazdı, ODTÜ ve Boğaziçi üniversitelerinin inşaat ve mimarlık fakültelerinde köprü estetiğiyle ilgili seminerler verdi. 2010-2024 yılları arasında The Marmara Grubu bünyesinde süren önemli ‘Çinili Hamam Koruma Projesi’nde proje yöneticisi olarak görev aldı. Kurucusu olduğu SYLC Proje Yönetim Danışmanlığı bünyesinde proje yönetim ve danışmanlık hizmeti vermeye devam eden Suyolcu, evli ve iki çocuk babasıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.