Meşale Gazetesi

ÖMRÜNÜ ADADIĞI İPEKÇİLİĞİN UNUTULMAMASI İÇİN ÇALIŞIYOR

ÖMRÜNÜ ADADIĞI İPEKÇİLİĞİN UNUTULMAMASI İÇİN ÇALIŞIYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Yaşayan İnsan Hazinesi” ödülüne layık görülen ipek böcekçiliği ve dokumacılığı ustası 87 yaşındaki Hasan Büyükaşık, son nefesine kadar sürdüreceği mesleğinin unutulmamasını istiyor. Hatay’da henüz 7 yaşındayken başladığı ipek böcekçiliğini bugüne kadar geleneksel yöntemlerle sürdüren Büyükaşık, yaklaşık 80 yılını “hayatımın aşkı” dediği ipek böceklerine adadı.

Her yıl böceklerin beslenmesinden kozaya dönüşümüne kadar tüm sürece tanıklık eden Büyükaşık, bin bir emek verdiği dokuma sanatıyla da ömrü boyunca uğraştı. Evinin geçimini sağladığı ipek böcekçiliği ve dokumacılığı sayesinde 8 çocuk büyüten Büyükaşık, ilerlemiş yaşına rağmen çocuklarına devrettiği mesleğini bırakmadı. Hala evinin bir odasında bulunan, “ipekçi çıtrığı” diye bilinen mancınık sistemi ve el tezgahıyla geleneksel ipek böcekçiliğini yaşatmaya çalışan Büyükaşık, bu mesleğin hak ettiği değeri görmesini  arzu ediyor.

GÖZÜMÜ BU MESLEKLE AÇTIM

Büyükaşık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ipek böcekçiliği ve dokumacılığının, kendisinin “ilk aşkı” olduğunu söyledi. Çocuk yaşta başladığı ipekçiliği yıllarca büyük bir zevkle yaptığını anlatan ödüllü usta, mesleğin inceliklerini üç oğluna öğrettiğini kaydetti. Büyükaşık, mesleği çocuklarına devretse de “hayatımın aşkı” dediği ipekçiliği bırakamadığını, zaman zaman tezgahının başına geçtiğini aktardı.

Tezgahının başına her geçtiğinde ilk günkü heyecanı yaşadığını dile getiren Büyükaşık, “Bu heyecan bitmez, ancak mezara gidince biter çünkü bu işin, içimde büyük bir sevgisi var. Çok sevdim, çok çalıştım, hayatımı kurtardım, çocuklarımı yetiştirdim.” diye konuştu.

ALDIĞI ÖDÜL EMEKLERİNİN KARŞILIĞI OLDU 

Büyükaşık, “Yaşayan İnsan Hazinesi” ödülünü almaktan büyük onur duyduğunu dile getirdi.Bu ödülün, ömrünü verdiği sanatında emeklerinin bir karşılığı olduğunu ifade eden Büyükaşık, “Cumhurbaşkanına çok teşekkür ederim bu ödüle bizi layık gördükleri için. Tek arzum bu mesleğin devam etmesi. Bu meslek altın gibi bir meslek, ölmesin, yaşasın.” diyerek sözlerini tamamladı (AA)

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.