Meşale Gazetesi

ORMAN KÖYLÜLERİ KALKINDIRILMALI

ORMAN KÖYLÜLERİ KALKINDIRILMALI

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, bir grup milletvekiliyle birlikte Meclis Başkanlığına sunduğu önergeyle, orman köylülerinin sorunlarını gündeme getirdi.

Milletvekili Serkan Topal, önergede, gittikçe yoksullaşan orman köylülerinin kalkındırılmasının önemine vurgu yaptı. Türkiye’de on binlerce orman köyü olup, bu köylerde 8 milyon civarında orman köylüsü yaşadığını belirten Milletvekili Serkan Topal, orman köylerinde, tarım ve hayvancılıktan elde edilen sınırlı gelir nedeniyle açık ve gizli işsizliğin yarattığı en önemli sonucun yoksulluk olgusu olduğunu bildirdi.

Yaşam standartları düşük

Ülkemizde, dağ ve orman köylerinin genellikle engebeli ve dik eğimli topraklar üzerinde kurulmuş olması nedeniyle, orman köylerinin gerek alt yapı gerekse de eğitim ve sağlık olanaklarının yetersiz olduğunu belirten Milletvekili Serkan Topal, orman köylerinde yaşayan insanların, ekonomik açıdan orman kaynaklarına bağımlı olduğunu hatırlattı, bu nedenle Cumhuriyetin ilk yıllarından beri köylülerin ormanlardan yararlanma haklarına yönelik birçok yasal düzenleme yapıldığını, fakat orman köylülerinin ormancılık politika ve stratejilerinin geliştirilmelerine, orman kaynaklarına yönelik planlama, karar alma ve uygulamalarına katılımlarının yeterli olmaktan uzak olduğunu ifade etti. Milletvekili Serkan Topal, konuyla ilgili önergede şunlara yer verdi: “Orman ve orman işletmelerinin mülkiyetinin devlete ait olması nedeniyle orman köylüsü devletin sağlamış olduğu imkanlar ölçüsünde geçimini ormanlardan sağlamaya çalışmaktadır. Orman köylerinde kaynakların sınırlı olması nedeniyle bu köylerde hayat standardı ülke ortalamasının, hatta kırsal kalkınmaya yönelik etkin ve tutarlı politika ve stratejilerinin geliştirilemediği görülmektedir. Kamu kuruluşlarının çalışmaları birbirinden kopuk yürütülmekte aralarında gerekli eşgüdüm ve bütünleşme sağlanamamaktadır.

Masraflarını bile karşılayamıyor

Son yıllarda uygulanan yanlış politikalar nedeniyle, orman üretimi primleri, teşvikler ve taban birim fiyatlarının düşük olması, dövize bağlı olarak benzin ve mazot fiyatlarına üst üste yapılan zamlar neticesinde orman köylüsü kar etmekten öte masraflarını bile karşılayamaz bir noktaya gelmiştir. Ormancılık politikasının sonucu olarak son yıllarda taşeron sisteme dönüştüğünden, orman köylüsü büyük bir gelir kaybına uğramıştır. Yapılan düzenlemeler orman köylüsünün gelirini artırmaya yönelik olması gerekirken gelinen nokta yüklenici ve taşeron daha fazla kar elde etmesine yönelik olduğu görülmektedir. Türkiye nüfusunun yüzde 10’unu, kırsal nüfusun ise yüzde 57’sini oluşturan orman köylüleri, sosyo-ekonomik bakımdan ülkemizin en geri kalmış kesimini oluşturmaktadır. Sosyal kültürel ve ekonomik açıdan yaşam şartlarının yetersiz olması, üzerlerinde önemli baskılar oluşmasını da beraberinde getirmektedir. Bu nedenle orman köylülerinin sorunlarını gidermek, olumsuz ekonomik ektileri ortadan kaldırmak ve bu köylülerin kalkındırılmalarını sağlamak amacıyla meclis araştırması açılmalı.” Haber:Fadime ÇAYLI

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.