Meşale Gazetesi

OTİZM FARKINDALIK ETKİNLİĞİNDE BULUŞTULAR

OTİZM FARKINDALIK ETKİNLİĞİNDE BULUŞTULAR

Hatay’ın İskenderun ilçesinde Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü ile Türkiye Beyazay Derneği’nin Atatürk Anıt Alanında düzenlediği Otizm Farkındalık Günü etkinliği ilgi gördü. Atatürk Anıt Alanında düzenlenen Otizm Farkındalık Günü etkinliğine İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, İlçe Emniyet Müdürü Nevzat Güneş ve Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Yılmaz Balaman, Türkiye Beyazay Derneği üyeleri katıldı. Özel bireylerle birlikte gökyüzüne mavi balonları bırakan İskenderun Belediye Başkan Tosyalı, otizmin eksiklik değil, farklılık olduğunun çizerek, her zaman yanlarında yer aldıklarını söyledi.

Tüm eksikliği, fazlalığıyla insanın insan olduğunun altını çizen İskenderun Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Yılmaz Balaman da, “Hepimiz insanız, otizmli de insan, engelli de insan, zekisi de insan. Yapacak tek şeyimiz var. İnsanı insan olarak göreceğiz. Bizler, özel çocuklarımızın eğitimi ve sosyalleşmesi için gerekeli tüm tedbirleri alıyoruz. Onların bizim sevgimize ihtiyacı var” dedi.

Beyazay Derneği İskenderun Şube Başkanı Süleyman Tümkaya ise bugünü Birleşmiş Milletlerin, otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan ettiğini belirterek “Bugün başlar Nisan ayı boyunca devam eder. Dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi, bu konudaki farkındalığın artırılması ile erken tanı ve erken eğitimin yaygınlaştırılması hedeflenmiştir. Otizm belirtileri yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan nöro gelişimsel bir farklılıktır. Her coğrafyada ve her sosyoekonomik düzeyde görülebilmektedir. Erkeklerde kızlardan 3-4 kat daha fazla görüldüğü bilinmektedir” diye konuştu.

Otizmin sebebi halen bilinmemekle birlikte tıbbi araştırmalar genetik faktörler ile birlikte çevresel faktörlerin de rolü olabileceğini gösterdiğini aktaran Tümkaya “Özel gereksinimli bireylere acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır. Bu nedenle özel gereksinimli bireylere hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesine önem verilmelidir. Özellikle son yıllarda eğitimden istihdama, sosyal yardımlardan bakım hizmetlerine kadar neredeyse her alanda reform niteliğinde yasal düzenlemelerle, özel gereksinimli bireylerin önünde bulunan engel ve eşitsizlikleri ortadan kaldırma konusunda devlet olarak başarı sağladık. Biz Beyazay Derneği olarak en temel amacımız; özel bireylerin hayatında var olan engelleri kaldırma çabamız toplumsal bilinçlenme öncelikli olmak üzere her alanda devam edecek, farkındalığın arttığı farklılıkların kabul gördüğü günler dilerim” şeklinde konuştu.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.