Meşale Gazetesi

SAMANDAĞ BİBERİ TESCİLLENDİ

SAMANDAĞ BİBERİ TESCİLLENDİ

ATSO Samandağ Biberine Coğrafi İşaret Kazandırdı

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay’da yetişen ve acısıyla ön plana çıkan Samandağ biberinin coğrafi işaret belgesiyle tescillendiğini açıkladı.

Başkan Çinçin, Samandağ ilçesinin değerlerini hassasiyetle takip ettiklerini söyledi. Daha önce Samandağ ney kamışı, Antakya Carra Peyniri, Antakya Sürkü, Antakya Kağıt Kebabı gibi ürünlerin de coğrafi işaret belgesini aldıklarını belirten Çinçin yaptığı açıklamada, “Samandağ biberinin coğrafi işaret belgesini aldık. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Medeniyetlerin şehri Hatay’ın lezzetlerini ve yöresel ürünlerini markalaştırmaya devam ediyoruz.

Bu kapsamda 2005 yılından bu yana Hatay ile özdeşleşen ve Hatay’ın değeri olan lezzetleri ve yöresel ürünlerin tescillerini yaparak Hatay’ı Ülkemize ve Dünya’ya tanıtmak için büyük yol kat ettik. Gerçekten çok heyecanlıyız ve bunun ciddi anlamda bir sinerji yaratacağını düşünüyoruz. Yağ yakma özelliğinden dolayı Samandağ biberi Allah’ın bu coğrafyaya verdiği bir lütuftur. Tabii ki 3 bin 200 dekarlık alanda 6-7 bin ton arasında üretilen bir mahsulden bahsediyoruz, bu yeterli değil, özellikle tarım teknolojilerini kullanarak çeşitli konularda destekleyerek bu 6-7 bin tonu 10-15 bin tonlara çıkarmamız lazım. Coğrafi işaretten sonra bu biberin üretimi daha da artacak. Samandağ biberi şu an sadece iç piyasada tüketiliyor, kısa zamanda uluslararası tesciline de müracaat edeceğiz, herkese hayırlı olsun.

BİRÇOK ÜRÜNÜN TESCİLİ ALINDI

Bu yolculukta bu güne kadar

1) 27.12.2007 tarihinde Künefe” tescili,

2) 26.02.2018 tarihinde Antakya Sürkü’nün (Çökeleği) tescili,

3) 12.06.2018 tarihinde Antakya Küflü Sürkü’nün (Çökeleği) tescili,

4) 24.08.2020 tarihinde “Antakya Kağıt Kebabı”nın tescili

5) 10.09.2020 tarihinde “Antakya Tuzlu Yoğurdu””

6) 23.11.2020 tarihinde “Samandağ Ney-İ”

7) 18.02.2021 ‘’Antakya Carra Peyniri’’

Ürün olarak ’Samandağ Biberi’’’ olarak Odamız adına tescil edilmiştir.

KISACA SAMANDAĞ BİBERİ ÖZELLİKLERİ

Samandağ biberi (Capsicum annum L), Hatay’ın Samandağ ilçesinde geleneksel olarak üretilen, henüz acılığı ile ünlenmiş, uzun ve sivri yapılı hem yeşil olum döneminde hem de kırmızı olum döneminde tüketilen bilinen bir yerel biber çeşididir. Samandağ’da üretilen biberin yaklaşık olarak %85’ni ‘Samandağ Biberi’ oluşturmaktadır. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Coğrafi işaret sürecinde Türk Patent Enstitüsü’ne teslim edilerek başvurusu yapılmış fakat daha süreci devam eden

1) Antakya Künefelik Peyniri

2) Hatay Biber Salçası

3) Hatay Kabak Tatlısı

4) Hatay Nar Ekşisi

5) Hatay Ceviz Reçeli

6) Hatay Halhalı Zeytini

7) Antakya Künefesi”nin Avrupa Birliği Ülkelerde tescil edilme işlemlerinde sona gelindiğini kamuoyu ile paylaşmak isteriz.

PARTNERLERİMİZE TEŞEKKÜR EDERİM

Coğrafi işaretini aldığımız ürünlerin Tescil sürecinde kurumumuzla çok büyük bir özveri ile çalışarak bizlerden desteklerini esirgemeyen Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Oğuz Alibekiroğlu ’na, Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar’a, Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yelda Güzel’e, Mustafa Kemal Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Kadriye Şahin’e, Marka ve Patent şirketi Özener Patent sahibi Huriye Özener’e ve emeği geçen odamız çalışanlarına teşekkür ediyoruz.

Samandağ Biberi:Hatay’ın Samandağ ilçesinde yetiştiği için Samandağ biberi olarak bilinmektedir.Samandağ biberin en belirgin farkı çok acı olmasıdır. Dış yüzeyi sert, etli ve suludur. Biber, yetişmeye başladığı ilk dönemlerde yeşil, ilerleyen zamanda alaca rengini alır. Dalında kaldıkça ve zaman geçtikçe kırmızılaşır Açık alanda üretilen Samandağ biberinin esas sezonu Mayıs ayında başlar Ağustos ayının sonunda biter. Sera içerisinde 12 ay boyunca üretilmektedir. Açık alanda güneş gören Samandağ biberi daha çok tercih edilmektedir. Toplam 3.200 dekarlık alanda yetiştirilen Samandağ biberi yılda 6.000 – 7.000 ton arasında verim alınmaktadır. Tercihen taze, sofralık olarak tüketildiği gibi pul biber ve salça olarak da tüketilmektedir. Açık alanda güneş gören Samandağ biberi daha çok tercih edilmektedir. Daha çok yerelde tüketildiği için ihracatı yapılmamaktadır. Samandağ biberi sadece Hatay’da üretiliyor olup, iç piyasada tüketilmektedir” ifadelerini kullandı.

KAMACI’DAN ÇİNÇİN’E TEŞEKKÜR

Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı da Samandağ’da üretilen biberinin coğrafi işaret almasına vesile olduklarını için ATSO yönetimine teşekkür etti. Haber:Fadime ÇAYLI

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.