Meşale Gazetesi

SOKAK HAYVANLARINA, “REHABİLİTE OLUNCAYA KADAR” SOKAK YASAK

SOKAK HAYVANLARINA, “REHABİLİTE OLUNCAYA KADAR” SOKAK YASAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı valiliklere gönderdiği genelgeyle, Pitbull başta olmak üzere beş cins köpeğin sahipsiz sokaklarda bulunmaması, sokak hayvanlarının da “rehabilite olmadıkça” alındıkları ortamlara bırakılmaması için genelge çıkardı.Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sokak hayvanlarıyla ilgili olarak bütün valilikleri kapsayan bir genelge çıkardı.

Bakanlık genelgesinde “sahipsiz ve tehlike arz eden hayvanlar” olarak nitelenen “kent hayvanları”na yönelik olarak valiliklerin almaları istenen önlemler şöyle sıralanıyor:

Beş cins köpeğe sahipsiz sokağa çıkma yasağı

• Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully cinsi köpeklerle ilgili olarak, 7/24 denetim. Bu cins hayvanlardan sahipsiz olanlara ilgili birimler ve kolluk kuvvetleriyle iş birliği içinde el konulup belediyeler tarafından “hayvan bakım evine götürülerek rehabilite edilecek ve bakım evlerinde tutulacak”.

• Bu cins hayvanlardan sahipli olanların “ağızlık ve tasma takma zorunluluğu ile halkın yoğun olarak bulunduğu yerlere ve çocuk oyun alanları ve parklarına girme yasağı”na kesinlikle uyulması sağlanacak. Yasağın “ikinci kez” ihlali halinde hayvanlar el konulup “hayvan bakım evlerine götürülecek.

• Bu cins hayvanların sahipleri hayvanları kendiliklerinden bakım evine bırakmak istediklerinde bu istekleri “vakit geçirilmeden” karşılanacak.

• Bu cins hayvanlarla ilgili olarak belediye ve emniyet denetimleri sıklaştıracak.

Sahipsiz köpeklere, aşısız, kimliksiz, sokakta yaşama yasağı

• Hayvan barınaklarına getirilen sahipsiz hayvanların tedavi ve aşıları sağlanacak, kısırlaştırılıp dijital kimlik verilecek.

• Bakım evlerinde rehabilite edilen hayvanlar veri tabanına kaydedilecek rehabilite edilmeden alındıkları ortama bırakılmayacaklar.

• “Sahipsiz” köpekler rehabilite edilinceye kadar hayvan bakım evlerinde tutulacak, protokoldeki işlemler tamamlanmadan alındıkları ortama bırakılmayacaklar.

• Hayvan bakım evi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler topladıkları hayvanları en yakın bakım evine götürüp teslim edecekler.

Sokağa çıkabilenlere mama ve su 

• Belediyelerin bütçelerinin bu işlemlerin yerine getirilmesini sağlayacak şekilde yasada öngörüldüğü gibi kullanılması ve kaynakların artırılması için harekete geçilecek.

• “Sahipsiz hayvanlar”a yiyecek sağlamak üzere trafik güvenliğini tehdit etmeyecek noktalarda düzenli olarak hayvanlara uygun, çabuk bozulmayan yiyecek ve su bulundurulacak.

• “Sahipsiz hayvanlar”ın beslenmesi için gıda üretimi veya tüketiminde bulunan yerlerde oluşan elverişli artıklar toplanarak faaliyetiyle iştigal eden yerlerde oluşan “hayvan beslemeye elverişli besin maddeleri” mama imalatı için değerlendirilecek.

•  Bakım evlerindeki “sahipsiz hayvanlar” sahiplendirilecek.

“Hayvanların yaşama hakkı”na gönderme  

17 maddeden oluşan genelgenin sonraki maddeleri Bakanlıkla yerel yönetimler arasındaki ilişkilerin genelgenin esasına uygun olarak yürütülmesini düzenleyen idari konulara ayrılıyor. Belediyeler “genelge hükümlerinin uygulanmasında alınacak tedbirlerle sahipsiz ve tehlike arz eden hayvanların yaşama hakkının ihlal edilmemesi”ne özen göstermeye çağrılırken “vatandaşlarımızın bilhassa çocuklarımızın can güvenliğinin temini amacıyla bu tedbirlerin uygulanmasında herhangi bir aksaklığa kesinlikle mahal verilmemesi” bildiriliyor

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.