TARİH YENİDEN DOKUNUYOR

TARİH YENİDEN DOKUNUYOR

Geçmişten Geleceğe ‘Hatay Sarısı’

Hatay Gönüllüleri Konseyi Derneği Başkanı Tahir Dönmezer, Girişimci Kadın Emel Duman ve Prof. Dr. Psman Biçer Hatay Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret ederek Sarı Koza olarak bilinen “Hatay Sarısı” hakkında bilgiler verdiler.

Hatay Sarısı’ndan elde edilen ve Barış İpeği hakkında Hatay Gazeteciler Cemiyeti’nde bilgiler veren Girişimci Kadın Emel Duman yaptığı açıklamada şu açıklamalara yer verdi:

Bu hikaye kadın girişimci olan Emel Duman’ın 1996 yılında Defne&Apollon İpekçilik firmasını kurmasıyla başladı. Amacı yok olmaya yüz tutmuş bu zanaatin, geçmişten bugünümüze dönüşüm yolculuğunda, denenmemişleri denemek ve yeni tasarımlarla geçmişi bugüne taşıyabilmekti. Atalarımızın ellerinde kalmış kozaları değerlendirme hikayesi bize ilham kaynağı oldu. Kelebeği öldürmeden ipek üretebilmenin mümkün olduğunu anladık. Ve barış ipeği hikayesi böyle başladı.

Barış ipeğini üretebilmek için kendi kozanızı üretiyor olmanız gerekmektedir. Bunun için de binlerde adet dut ağacına sahip olmanız gerekmektedir. Dut ağaçlarınızın bulunduğu çiftliğiniz hiçbir tarımsal ilaçlamanın yapılmadığı bir alanda, yerleşim yerlerinden ve sanayi bölgesinden uzak olması gerekmektedir. Biz 3 bin adet ile kurduğumuz dut çiftliğimize her yıl yeni fidan dikerek bugün sayılarını 15 bine ulaştırdık ve dikmeye de devam ediyoruz. Örneğin 30 kg yaş koza elde edebilmek için büyüklüğüne bağlı olarak ortalama 30-40 adet ağaca ihtiyacınız vardır.

2018 yılında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Berna İleri ve barış ipeğinin annesi Emel Duman ‘TEKSTİL’DE YENİ BİR YAKLAŞIM; KELEBEĞE ZARAR VERMEDEN İPEK GİYMEK’ adlı bir proje başlattı. Bu konu ulusal basının yanı sıra, yurtiçi ve yurtdışında büyük ilgi gördü. Bununla beraber Türkiye’de ilk, dünyada Hindistan’dan sonra ikinci olarak gerçekleştirdiğimiz barış ipeği (peace silk) üretimini anlatmak, tanıtmak ve yaygınlaştırabilmek adına Goethe Enstitüsü ve İzmir Ekonomi Üniversitesi ortaklığında gerçekleşen Moda ve Sürdürülebilirlik Etkinliği’ne dışarıdan özel olarak davet edilen tek firma olduk.

Burada gururla söyleyebiliriz ki Hatay Şube Başkanı ve Üretim Direktörü Emel Duman ve Kooperatif Başkanı Sayın Esra Üzel Yüncüler’in yoğun emekleriyle Halkbank üreten kadınlar yarışmasında 2 bin 494 başvuru arasında ilk 10’a kalmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.