TARİHİ YAPI EĞİTİME KAZANDIRILACAK

TARİHİ YAPI EĞİTİME KAZANDIRILACAK

Türkiye’deki en ilginç okul olarak bilinen İskenderun Lisesi olarak da hizmet veren tarihi bina restore edilerek yeniden eğitime kazandırılacak.Fransız misyonerler tarafından 1901 yılında inşa edilen okul, uzun zamandan bu yana atıl durumda bulunuyordu. Konunun gündeme gelmesinin ardından harekete geçen Hatay Valiliği okulu aslına döndürmek ve yeniden eğitimin hizmetine kazandırmak üzere çalışmaların başladığını açıkladı.

VALİ DOĞAN MÜJDEYİ VERDİ

İskenderun lisesinin tarihi binasıyla ilgili akıbetini katıldığı bir gecede açıklayan Hatay Valisi Rahmi Doğan, “İskenderun Lisesini tekrar İskenderun lisesi olarak açalım diye karar verdik. Tabi binanın yetersiz olduğunu görünce, binanın yanına bir imitasyonunu yapıyoruz. Hemen yanına diğer sosyal donatılarını yapıyoruz ve mevcut tarihi binayı İskenderun Lisesi olarak restore ederek tekrar eğitim hayatımıza kavuşturacağız” diye konuştu.

ÇOK DEFA EL DEĞİŞTİRMİŞTİ

1901’de inşa edilen yapıda, Fransız işgaliyle askeri amaçlı düzenleme yapıldı. Daha sonra manastıra dönüştürülerek 1930’lara kadar eğitim verildi. Ortaokula dönüştürülünce Türk çocukları da eğitim görmeye başlayan binada yaklaşık 25 yıl sonra, 15 Mayıs 1955’te burada Lise kısmı açıldı. Bu tarihten itibaren ortaokul ve lise eğitimi birlikte verildi. 11 yıl sonra ise burası ortaokul kısmı kaldırılarak sadece Lise eğitimi verilen bir okula dönüştü. Yapılan eklentilerle klasik Fransız mimarisinin hakim olduğu bina 1966’dan bugüne, 2012 yılına kadar İskenderun Lisesi olarak eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürdü. 2013 yılında eğitim-öğretime kapatılan bina tamamen insandan tecrit edildi, etrafı da kapatıldı. Fransız misyonerler tarafından inşa edilen bina, Türk askerinin bölgeye girmesiyle birlikte yeniden Türkiye’ye kazandırılmıştı. Türk askerinin Hatay’a girmesinin ardından Türklerin hizmetine verildi. Bahçesindeki Fransız kahraman Jandark’ın heykeli yıkılarak yerine Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün heykeli dikildi.

BAHÇEDEKİ JANDARK HEYKELİ YIKILDI

Türk askerinin okula girdiği sırada bahçede bulunan Fransız kadın kahraman Jandark heykeli ise kısa sürede askerin dikkatini çekiyor. Bir süre sonra yıkılan heykelin yerine Türkiye Cumhuriyet Devleti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün heykeli dikiliyor ve bölgenin artık Türk hakimiyeti olduğu mesajı veriliyor. Revizyon projesinin tamamlandığı binada çalışmaların tamamlanmasının ardından yeniden eğitime kazandırılarak yeni mezunlarını vermeye başlayacak. Haber:Fadime ÇAYLI

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.