TOPAL, GENÇ İŞSİZLİĞİNİ ÖNERGEYLE GÜNDEME GETİRDİ

TOPAL, GENÇ İŞSİZLİĞİNİ ÖNERGEYLE GÜNDEME GETİRDİ

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, bir grup milletvekiliyle birlikte TBMM Başkanlığı’na lettiği önergeyle ülkemizdeki genç işsizliğini gündeme getirdi. Milletvekili Topal, yapılan araştırmada, gençlerin yüzde 87,3’ünün, işsiz olmalarını, önemli yerlerde tanıdıklarının olmamasına bağladığı sonucunun çıktığına vurgu yaptı.

İŞSİZ GENÇLER EN YAKICI SORUN

Türkiye’de ekonomik krizin en ağır faturasını ödeyen kesimlerden birini gençlerin oluşturduğunu belirten Milletvekili topal, Cumhuriyet tarihinde hiç görülmediği kadar yüksek bir genç işsizlik oranı ile karşı karşıya kaldığımız bugünlerde, Türkiye’nin ne yazık ki en can yakıcı sorununun işsiz gençlerimiz olduğunu bildirdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle yayınladığı “İstatistiklerle Gençlik 2020” verilerine göre, Türkiye’de her 100 gençten 25’inin işsiz olduğu belirtilirken, gençlerin işgücüne katılım oranının yalnızca bir yılda yüzde 5,3 gerilediğini ifade eden Milletvekili Topal, resmi rakamlara göre, gençlerin yüzde 28’inin ne eğitimde ne istihdamda yer alırken, son 5 yılda iş bulma ümidini yitiren gençlerin sayısının yüzde 72,5; iş aramaktan vazgeçenlerin oranının ise yüzde 89,5 artığının belirtildiğine değindi.

TÜRKİYE, OKULA YA DA İŞE GİTMEYEN GENÇLER SIRALAMASINDA LİSTE BAŞI

Yine Türkiye’nin, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) okula ya da işe gitmeyen 15-29 yaş arası gençler sıralamasında liste başında yer aldığının da bilindiğini belirten Mlletvekili topal, önergede şunlara yer verdi: “Öte yandan, AKP döneminde rekor kıran üniversite mezunu, diplomalı işsiz sayısı bugün 1 milyonu aşmış durumdadır. Gençler ‘2 üniversite bitirdim, ailemi geçindirmek için pazarda yumurta satıyorum ’ diye isyan ederken, iktidarın ‘her ile bir üniversite’ politikasının bugün iflas ettiği ortadadır. AKP iktidarı döneminde, üniversite mezunu sayısında yaşanan hızlı artışa rağmen, yürütülen yanlış politikalar sonucu bu artışı karşılayabilecek oranda istihdam yaratılamamıştır. Örneğin; İstanbul Planlama Ajansı’nın “Üniversite Mezunu Ev Gençleri Araştırması”na göre, gençlerin yüzde 58,6’sı üniversitede okuduğu bölümle alakalı bir iş bulabileceğine dair umudu olmadığım belirtmektedir. Yine aynı araştırmaya göre, yüksek lisans eğitimi alan gençlerin yüzde 15,9’u “boş kalmamak için” yüksek lisans eğitimi aldığım ifade etmektedir. Başka bir araştırmaya göre ise, son 6 yılda uzmanlık gerektirmeyen işlerde çalışan üniversite mezunlarının sayısının yüzde 97 oranında artığına dikkat çekilmektedir.

GENÇLER KAYGILI, ENDİŞELİ

Yine ‘Üniversite Mezunu Ev Gençleri Araştırması’na göre; çalışmaya başlamak istediğini belirten gençlerin yüzde 76,2’si önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu hedefini gerçekleştiremeyeceğini düşünmektedir.Gençlerin yüzde 87,3’ü işsiz olmasını önemli yerlerde tanıdıklarının olmamasına bağlamaktadır. Gençlerin yüzde 83,2’si bir tanıdığı olmadan Türkiye’de iş bulmanın zor olduğunu düşünmektedir. Gençlerin yüzde 65,7’si bir seneden uzun süredir iş aradığını belirtmektedir.
Tüm bu veriler Türkiye’de, genç işsizliğinin ve gençlerimiz arasında yaşanan kaygı ve endişelerin ulaştığı boyutu göstermesi açısından önemli olmakla birlikte; önümüzde uzanan bu sorunla mücadelede yapılması gereken, acil somut adımların hayata geçirilmesi olmalıdır. Gerekli tedbirler alınmaz ise genç işsizliğinin daha da artacağı ortadadır. Artan genç işsizliğinin sosyo kültürel bağlamda çok çeşitli sorunlara yol açacağım öngörmek mümkündür. Bir an evvel gençlerin istihdam süreçlerine katılımı için gerçekçi adımların atılması elzemdir.” Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.