ÜRETİMİN DEVAMI İÇİN ÇÖZÜM ŞART

ÜRETİMİN DEVAMI İÇİN ÇÖZÜM ŞART

Hatay Sanayici ve İş İnsanları Derneği (HASİAD) Başkanı Av. Murat Hayzaran, OSB bölgelerinde yaşanan elektrik kesintilerinin üretim ve teslimat sürecini aksattığını belirtti.Bu kesintilerin sektörleri zor durumda bıraktığını belirten Hayzaran, bu soruna yönelik acil çözümlerin üretilmesi gerektiğini belirtti.

Hayzaran, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Çevrim santrallerinde doğal gazın sınırlanması üzerine organize sanayi bölgelerinde yaygın olarak elektrik kesintilerinin devreye alınmaya başlanılması ile birlikte sanayide elektrik kesintisi birçok sektörü ve ekonomimizi olumsuz etkileyecektir. Elektrik ve doğalgaza gelen zamlardan yakınırken, şimdi de İran’ın doğalgazda kesintiye gitmesi elektrik üretimini olumsuz etkilemiştir. Ülke genelinde 24 Ocak Pazartesi günü saat 00:00’dan itibaren organize sanayi bölgeleri ve bölge dışındaki tüm sanayi tesislerinde haftanın 3 günü elektrik kesintisinin uygulanacak olması sebebiyle ülke sanayi üretimi en az 3 gün süreyle tamamen duracaktır. Bu durum üretim zincirine maalesef olumsuz yansıyacaktır. 3 gün süreyle üretim durduğunda, sözleşmeye bağlanılarak taahhüt edilen teslimatlarda aksamalar yaşanacak, müşteri kayıpları ile hukuki ihtilaflar kaçınılmaz olacaktır. Plastik, galvaniz, çimento ve cam gibi bazı sektörlerin üretimlerini yeniden açma maliyetleri çok yüksek olacak, hammadde kayıpları yaşanarak maalesef stok çöpü oluşacaktır.

İVEDİ ÇÖZÜMLER ÜRETİLMESİ GEREKMEKTEDİR

Süt ve süt ürünleri ile iştigal eden fabrikalar durunca tonlarca süt ziyan olacaktır. Keza soğuk zincirin önem arz ettiği ve muhafazayı gerektiren et, tavuk ve balık gibi ürünlerle iştigal eden sektörler de maalesef bu süreçte zarara uğrayan sektörlerden sadece birkaçı olacaktır. Enerji kesintisi aynı zamanda gıdada tedarik zincirinin kopmasına, ürün kalitesi, güvenilirliği ve üretim miktarı gibi birçok açıdan soruna neden olacağı gibi stokçuluk ve enflasyon gibi istenilmeyen durumlara da yol açacaktır. Şu anki durum her ne kadar haftalık bir plan ve 3 günü içermekteyse de takip eden süreçte benzer bir durumun yaşanıp yaşanmayacağını bilememek sektörleri gerek iş programı yapma gerekse sözleşmesel taahhütlerde bulunma konularında zorlayacaktır. Ekonomik krizden çıkış yollarından biri olarak görülen “Daha Çok Üretim” ve “Daha Çok İhracat” yapılabilmesi için enerji tedarik sorunlarının önceden ve zamanında öngörülerek bu konuda tedbirler alınması gerekmektedir. Enerjide arz güvenliği, planlama, üretim aksaklığı en önemli gündemlerden biridir. Enerji kısıtlaması konusunda sektörel bazlı ve öngörülebilir ivedi çözümler üretilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.Haber:Fadime ÇAYLI

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.