VATANDAŞ ARTIŞI NASIL KARŞILAYACAK?

VATANDAŞ ARTIŞI NASIL KARŞILAYACAK?

İYİ Parti Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e yapılan ve yapılmayan zamlarla ilgili bir soru önergesi gönderdi. Çirkin: “Kiralara uygulanabilecek zam oranının yüzde 65,07 oranında açıklanması durumunda kiralık konutlarda yaşayan vatandaşlarımızın bu artışı nasıl karşılayabileceği düşünülmektedir? “dedi.

ZAM ORANI İSE YÜZDE 0 OLMUŞTUR

İYİ Parti Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin soru önergesinden şunlara değindi: “Aşağıdaki sorularımın Anayasanın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Maddesi gereğince Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet ŞİMŞEK tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

REKLAM ALANI

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre altı aylık enflasyon yüzde 24,73 olarak hesaplanmıştır. Buna göre, temmuzda memur ve memur emeklilerinin maaş zam oranı yüzde 19,3, SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışı yüzde 24,73 olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan temmuz ayında asgari ücretlilere zam yapılmamış ve kök aylığı 8 bin 383 TL’nin atlında olan emeklilerin zam oranı ise yüzde 0 olmuştur.

TAVAN ZAM ORANI YÜZDE 65,07

Ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu tarafından haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla ev ve işyerlerine gelecek zam oranı da belli olmuştur. TÜİK’e göre TÜFE’deki değişim 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,64, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 24,73, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71,60 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 65,07 olarak gerçekleşmiş ve buna göre temmuzda kiralara uygulanabilecek tavan zam oranı yüzde 65,07 olmuştur.

Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda;

1-Temmuz ayında açıklanan maaş artışları memur ve memur emeklileri için yüzde 19.3, SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşı yüzde 24, 73 oranında artarken, asgari ücretlilerin ve kök maaşı ortalama 8 bin civarında olan emeklilerin maaşında bir değişim olmazken kiralara uygulanabilecek zam oranının yüzde 65,07 oranında açıklanması durumunda kiralık konutlarda yaşayan vatandaşlarımızın bu artışı nasıl karşılayabileceği düşünülmektedir?

2-Büyükşehirler başta olmak üzere il bazında yıllık kiralık ev fiyatlarında artış ne kadar olmuştur?

3-En düşük emekli maaşının 10 bin lira, asgari ücretin 17 bin lira olduğu dikkate alınarak emekliler ile asgari ücretle geçinen vatandaşlarımız için konut yardımı yapılması ve/veya yapılacak sosyal konutlarda bu vatandaşlarımıza barınma imkanı sağlanması düşünülmekte midir?” dedi.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.