VEKİL ÇİRKİN İŞARET ETTİ, ZEYTİN ÇİFTÇİSİ DESTEK ALDI

İYİ Parti Hatay Milletvekili Şefik Çirkin, yakın zamanda maden kanunu ile ilgili söz alarak konuşma yapmasının ardından maden sahalarında zeytinleri olan vatandaşlara yönelik önemli adımlar atıldı.
Çirkin’in konuşmasının ardından gece yarısı maddelerde yapılan değişiklikler ile çiftçiler lehine düzenlemelere imza atıldı.
VEKİL ÇİRKİN VARANK’A VE MİLLETVEKİLLERİNE TEŞEKKÜR ETTİ
Milletvekili Çirkin, söz konusu gelişmenin ardından komisyon Başkanı Mustafa Varank’a ve milletvekillerine teşekkür etti. Vekil Çirkin yayınladığı teşekkür mesajında; “Enerji kanunu ile ilgili yaptığımız konuşmada Zeytin ve zeytinle geçinen köylülerimizin zararlarının tazmini noktasında tavsiyelerde bulunduk. Mecliste olmayan bir şey oldu. Bu konuşmadan sonra AK Parti görüşlerimizi dikkate aldı. Geceyarısı kanun değişti ve tam istediğimiz gibi olmasa da önemli değişiklikler yapıldı
Komisyon Başkanı Sayın Mustafa Varank’da değişikliğin bizim talebimiz üzerine yapıldığını ifade etti
İYİ Parti yapıcıdır çözüm odaklıdır. Kendilerine teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
VEKİL ÇİRKİN NE DEMİŞTİ?
İYİ Parti Hatay Milletvekili Şefik Çirkin konuşmasında; “Maden kanununun ilgili maddesine yönelik İYİ Parti grubu adına söz aldım. Bu kanunun teknik açıdan birtakım mahsurları olduğu muhakkak. Ama kamuoyunu da en yakından ilgilendiren kesimi birincisi zeytin, diğeri de zeytinciler. Yani uzun yıllardan beri bu zeytinlere bakan, bu zeytinleri eken, büyüten ve buradan da geçimini sağlayan aileler. Az değil 70-80 bin ağaçtan bahsediliyor. Ve bu ailelerin geçimi ne olacak zaten kamuoyunda en büyük gürültü buradan çıkıyor. Buradan iktidar milletvekillerine ve komisyona sesleniyorum. Sayın Zeytin ağaçlarının heba edilmeyip taşınıp bir başka yere dikilmesi bu konunun profesörden görüş alınacak kadar muvazahalı bir konu. Benim zeytin ağacım yok. Ben bir çiftçiyim ama etrafımda dostlarımın yüzbinlerce zeytin ağacı var. Dolayısıyla zeytin ağacının bir yerden başka bir yere taşınması zar atmak gibi bir şey. Ya tutar ya tutmaz. Tutsa bile o zeytinden verim almanın yıllar alacağı ayrı bir gerçek. Ben burada eleştirmek yerine bir teklifte bulunacağım. Sayın bakan, sayın komisyonun ve sayın milletvekillerinin takdiridir. Zeytinci vatandaşlarımıza, yani oradaki zeytinlere bakan, geçimini oradan sağlayanlara bakanlık tarafından sıfırdan bir zeytin sahası dikilecek. Akabinde bunların zeytinleri 10, 50 ve 100 yıllık. Bu zeytinlerin büyüyene kadar bir ağacın büyüyüp meyve vermesi tam randımana girmesi en az 10 yıldır. Bu 10-15 yıllık gelirini bu vatandaşa peşin verin. Dolayısıyla bir geçim sıkıntısı kalmasın. Bu ihale kanunundaki bir madde ile başarılabilecek bir meseledir. Akabinde sıfır bir zeytin tarlası gösterin. Bunu müteahhidin kendisi de yapabilir. Bu madenlerin çalışması lazım. Türkiye’nin elektrik üretmesi lazım. Bu madenlerde çalışan işçilerin ekmeğini yemeye deva etmesi lazım. Ama bu da ayrı bir realite değil midir? Böyle bir maddeyi hemen bu meclis ihdas edebilir. Bakanlık yetkilileri, komisyon uygun görürse verilebilir. Bu kanunun en vicdani tarafı da halledilmiş olur. Ve ne siz bu kadar yorulursunuz, ne de zeytinciler mağdur olur” ifadelerini kullanmıştı.