Meşale Gazetesi

YAYLADAĞI SINIR KAPISI KAPALI OLDUĞU SÜRECE ARABİSTAN’A İHRACAT ARTMAZ

YAYLADAĞI SINIR KAPISI KAPALI OLDUĞU SÜRECE ARABİSTAN’A İHRACAT ARTMAZ

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, normalleşme adımlarına rağmen Suudi Arabistan’la ihracatın 560 milyon dolar gibi küçük bir rakamda kaldığını söyledi.

CHP’li Güzelmansur “Suudi Arabistan’a en pratik, en kısa sürede, en az maliyetli ihracat kara yoluyla yapılır, Hatay’dan yapılır, Yayladağı Sınır Kapısı’ndan yapılır. Bu kapı kapalı olduğu sürece normalleşme adımları ihracata yansımaz. Yayladağı Sınır kapısı açıkken Suudi Arabistan’a yapılan 2,7 milyar dolarlık ihracat rakamı yakalanamaz” dedi.

Güzelmansur, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı Bütçesi’nin görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmasında Suudi Arabistan ile ihracat rakamlarına ilişkin şu bilgileri ve değerlendirmeleri paylaştı: “Suudi Arabistan’la başlattığınız normalleşme süreci de ihracat rakamlarına beklenen ölçüde yansımıyor. Bu normalleşme sürecini başlatmanızın en büyük nedeni, uygulanan örtülü ambargo nedeniyle kaybettiğimiz 3 milyar dolarlık ihracat geliri olduğu herkesin malumu. Ama asıl amaç bu olmasına rağmen Suudi Arabistan’la ihracat beklendiği gibi artmadı. Rakamlarla bakalım:

1 Ocak 2022 ile 31 Ekim 2022 arasındaki on aylık sürede Suudi Arabistan’la olan ihracatımız toplam 561 milyon lira, 2021’in ilk on ayında ise bu rakam 162 milyon dolardı. Yüzde 246’lık bir artış görünüyor, sevinelim mi?

Elbette 561 milyon dolarlık bir ihracat sevinilecek bir rakam değil. Çünkü Yayladağı ve Cilvegözü Sınır Kapısı kapanmadan önceki 2013 yılına geri dönelim. 2013 yılının ilk on ayında Suudi Arabistan’a ihracatımız ne kadardı, biliyor musunuz Sayın Bakanım? 2,7 milyar dolardı.

2,7 milyar dolar nerede, bu seneki 500 milyon dolar nerede? Siz bu sınır kapılarını kapalı tuttuğunuz sürece, 2.7 milyar dolarlık ihracat rakamlarını göremeyiz. Çünkü Suudi Arabistan’a ve Orta Doğu’ya en pratik, en kısa sürede, en az maliyetli ihracat kara yoluyla yapılır, Hatay’dan yapılır, Yayladağı Sınır Kapısı’ndan yapılır.

Bakın, Yayladağı Sınır Kapısı açık olsa, Hatay’dan iki günde Riyad’a varacak olan yük, şimdi gemiyle ancak yirmi günde gidebiliyor. Ayrıca, kara yoluyla, tırla nakletmenin bedeli 1 ise gemiyle yollamanın bedeli 4, yani dört katı! Bunlardan dolayı çabuk bozulacak mallar Suudi Arabistan’a ihraç edilemiyor; nakliye bedeli ürünün bedelini aşan ürünler ihraç edilemiyor.

Dolayısıyla Suudi Arabistan’la başlattığınız normalleşme süreci de ihracat rakamlarına yansımıyor. Hâl böyle olunca, Hatay’ın 14 Orta Doğu ülkesine açılan sınır kapılarını açmak için neden ortaya bir irade koymuyorsunuz? Neden gerekli adımları atmıyorsunuz?” Haber Merekezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.