YETKİLİLERDE UNUTTU

Tarihi geçmişiyle göz kamaştıran Antakya’da bir tarihi eser alanı yıllardır unutulmasına karşılık, üstelik birde kendini bilmezler tarafından yakıldı.

YETKİLİLERDE UNUTTU

Tarihi geçmişiyle göz kamaştıran Antakya’da bir tarihi eser alanı yıllardır unutulmasına karşılık, üstelik birde kendini bilmezler tarafından yakıldı. Yakılmasının üzerinden neredeyse 6 ay geçmesine rağmen tarihi alanla ilgili hiçbir çalışma yapılmadı. Antakya’da bulunan  ve Bankalar Caddesi’nin arka tarafında kalan alanda bulunan tarihi su kemeri Tabakhane sokakta isimsiz bir şekilde çürümeye bırakılması bir kenara, üstelik belirli alanların yakılmasıyla birlikte iyice unutuldu. Yıllardır, ilgisizliğin ve tarihi saygısızlığın görüntü olarak yenilenmeyen tarihi alan 6 ay öncesinde yakılmasına rağmen yetkililer tarafından hiçbir adım atılmıyor.Hatay’ın Antakya ilçesinden geçen Asi Nehri’nin hemen dibinde bulunan tarihi su kemeri yanmış bir şekilde kaderine terk edildi. Yapım tarihi net olarak bilinmeyen kemer, Antakya şehir merkezinde bulunan tarihi evlerden sonra yer üstünde en net olarak görülebilen eserler arasında yer alıyor. Şehirleşme ile birlikte şehrin orta yerinde bir başına kalan kemer, her gün bakımsızlık nedeniyle dökülürken, kendini bilmezler tarafından ateşe verilerek iyice kötü duruma geldi.  Su kemerinin kötü ve yanmış görüntüsünden rahatsız olan vatandaşlarda yetkililerin sessizliğinden şikâyetçi oldular. Tarihi yapı etrafında bulunan alanın çöplüğe dönmesi gözlerden kaçmazken vatandaşlar ise her gün kullanılan yol üzerinde Her Antakyalının mutlaka 1 kez gördüğü tarihi Su kemeriyle ilgili olarak “ Vatandaş olarak bizler bu yapının korunmasız olmasından şikâyetçiyiz. Yetkililerimiz sessiz. Tarihi yapı sahipsiz bir şekilde doğanın kendisini tahrip etmesini bekliyor. Antakya tarihi açıdan bu kadar saygısızlığı hak etmiyor. Üstelik burası birde yanmasına rağmen kimse umursamadı. 5-6 aydır bu şekilde duruyor ama kimsenin umurunda olmadı. Tarihimize sahip çıkalım” ifadelerini kullandı.

RESTORASYON VEYA KORUMA GÖZÜKMÜYOR

Tarihi alanın başıboş bırakılmasıyla birlikte etrafı araba lastiği ve çöplüğe dönen alanda ise henüz yenileme veya alanın korunmasıyla ilgili bir çalışma yapılmadı.  Tarihi Kemer hakkında en ufak bir bilgi notu bile bulunmazken, şehir dışından Antakya’da gördükleri manzara karşısında şaşkına dönüyorlar. Antakya’nın birçok noktasında tarihi alanların kimliği niteliğinde olan tanıtım alanları bulunmazken, tarihi yerlerinde koruma altına alınmaması da tepkilere neden oluyor. Daha önce birçok kez dile getirilen tarihi Su kemeriyle ilgili olarak yetkililerin ne zaman duyarlı davranacağı ise merak konusu.  CANSU DİLEK

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.