YOLCUDUR ABBAS BAĞLASAN DURMAZ.

YOLCUDUR ABBAS BAĞLASAN DURMAZ.

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Milletvekili Seçim Kanunu’nda değişiklik yapılması amacıyla AKP-MHP tarafından hazırlanan ve TBMM Başkanlığı’na sunulan yasa teklifini değerlendirerek “Bir iktidar seçime giderken, normal seçimlere bir sene kala eğer seçim kanununu değiştiriyorsa, gidici olduğunu kendisi de anlamış demektir. Korkunun ecele faydası yok. Yolcudur Abbas bağlasan durmaz, milletimiz AKP’den kurtulacak. Az kaldı” dedi.

Milletvekili Seçim Kanunu’nda değişiklik yapılması amacıyla AKP-MHP tarafından hazırlanan ve TBMM Başkanlığı’na sunulan yasa teklifini değerlendiren CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin yaptığı açıklamada, “Muhalefet partileri olarak 2019’da birlik olarak yerel seçimlerde AKP’yi yendik ve İstanbul, Ankara, Antalya, Adana, Mersin gibi büyük şehirleri aldık. Bu milletin sandıkta kendilerini göndereceğini gören AKP ve küçük ortağı MHP, seçim yasasını değiştirerek Millet İttifakı’nın meclisteki milletvekili sayısını düşük çıkarmak için siyasi kurnazlık yapıyor.’’ dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, Milletvekili Seçim Kanunu’nda değişiklik yapılması amacıyla AKP-MHP tarafından hazırlanan ve TBMM Başkanlığı’na sunulan yasa teklifi için “İstedikleri kadar uğraşsınlar. Bu iş bitti, bu millet bu AKP ve MHP’yi sildi. Devlet eliyle istedikleri kadar yasa değiştirsinler, yolcudur Abbas bağlasan durmaz.” dedi.

Şahin açıklamasında, “Sandıkta kaybedeceğini anlayan AKP ve MHP bu teklif ile gün geçtikçe oylarının eridiğini, yenildiğini itiraf etmiştir. Allayıp pullasalar da algı yönetimi yaparak muhalefete saldırsalar da su alıp gemileri batıyor. Hem de öyle bir batış ki hiçbir stratejileri tutmuyor, bir ümit sandıkta kağıt üzerinde seçimi kazanırız diye seçim yasasını değiştirmek istiyorlar.” ifadelerini kullandı.

Yaşanan ekonomik kriz, dış politika, ülke içinde hukuk, eğitim, sağlık alanlarındaki başarısızlıklar ve devlet kaynaklarının yandaş ve yabancılara aktarımı konularında hükümetin karnesinin kırıklarla dolu olduğunu altını çizen CHP’li Şahin, sadece AKP’nin değil ittifak ortağı MHP’nin de oylarının eridiğini, bu yasa değişikliğinin de MHP’yi kurtarmak için yapıldığını söyledi. Tüm anketlerde MHP’nin baraj altında olduğunu belirten Şahin, ‘‘Yeni düzenleme ile seçim barajını % 10’dan % 7’ye düşürüyorlar. Böylece ittifakın aldığı oy toplamı seçim barajını geçmesi halinde ittifakta olan partilerin o seçim bölgesinde yer alan oyları sayılacak. Yani aslında sadece ittifaktaki partiler için % 7 barajını kaldırılmış oluyorlar. Genel baraj olan %10 kaldırılmış oluyorlar. Yani bir nevi “artık oy”ları dağıtma formülünü değiştiriyorlar. Verildikleri partiden milletvekili çıkarmaya yetmeyen oyları, kendi lehlerine

bölüştürecek, Millet İtttifakı’nın oylarını kendilerine yazmaya çalışacaklar. Mesela bir parti bir ilde küçük bir oy aldı ve ‘artık oy’ ile milletvekili çıkarabilecekken artık o milletvekilini çıkaramayacak. Oylar doğrudan partilere gidilecek. Her partinin oyu kendisi hesabına yazılacak. Böyle olunca da ittifakın bir anlamı kalmayacak. Ancak Cumhurbaşkanlığı seçimi için ittifak devam edecek. İl ve ilçe seçim kurulları kura ile belirlenecek. AKP kendi atadıkları, yandaş hakimlerin kuradan çıkmasını sağlayıp bağımsız yargıya baskı yapacak. Bu yasa değişikliğinin tek amacı seçimi kağıt üzerinde kazanma. Halkımızın bu siyasi kurnazlıklara karnı tok. Sandık namustur, sandıkları da vatandaşın oyuna da tüm ülke sahip çıkacak ve gerekli cevabı AKP ve küçük ortağına verecek.’’ ifadelerini kullandı.

MECLİSTE SANDELYE SAYISI İÇİN OYUN KURUYORLAR

AKP ve MHP’nin seçim yasasını değiştirmek için bir plan yaparak muhalefetin, parlamentoda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partisi AKP’den kontrolü almasını engellemeyi amaçladığını belirten Şahin, az oy alan siyasi partilerin oylarının ittifaka yansımasını engellemek için kanun düzenlemesine ihtiyaç duyulduğunu ve ittifaktaki partilerin aldığı oylar üzerinden vekil dağılımı hesaplanacağını söyledi.

En çok oy alan siyasi partinin daha fazla vekil çıkarmasını sağlayacak bir sistem getirmek istendiğini, böylece DEVA, Gelecek, Saadet, Demokrat Parti’nin getireceği oyların önüne geçileceğini ifade eden Suzan Şahin, ‘‘İttifak sistemi içinde diğer partilere göre az oy alan siyasi partilerin oylarının ittifaka yansımasını istemiyorlar. İttifak içindeki oy dağılımını da değiştiriyorlar. Toplam oylar üzerinden vekil dağılımı yapıldığı için, CHP’nin daha fazla vekil çıkardığını düşünüyorlar. Bu kanun değişliğiyle bunun da önüne geçmek istiyorlar. Tam bir siyasi kurnazlık. Ancak sonuç değişmeyecek, AKP ve küçük ortağı MHP’den bu ülke ilk seçimde kurtulacak. Korkunun ecele faydası yok, geliyor gelmekte olan.’’ dedi.

SEÇİM KURULU BAŞKANLARI YANDAŞLARDAN SEÇİLECEK!

Meclise sunulan kanun teklifinde seçim kurulu başkanlıklarına kıdemli hakimler yerine, birinci sınıf hakimler arasından kurayla belirlenmesinin teklif edilmesini de eleştiren CHP’li Şahin, ‘‘YSK tarafsız olması gereken bir yargı organıdır. AKP, yapmak istediği seçim kanunu değişikliğiyle seçim kurulu başkanlarını kendi atadığı yandaşlar arasından seçmek istemekte. Bir ildeki en kıdemli hakimin il seçim kurulu başkanlığı görevini yapması uygulamasını değiştirmek istiyorlar. Oy sayımı ve tasnifler sırasında kağıt üzerinde seçime hile katarak kazanma peşindeler. İstedikleri değişikliğe göre artık illerdeki en kıdemli seçim kurulunda başkanlık yapacak hakimler en kıdemliler arasından seçilmeyecek. AKP’nin son yıllarda kadrolaşmak için atadığı genç ve tecrübesiz birinci sınıfa ayrılmış hakimler arasından seçilecek. Unutmayın ki AKP iktidarı geldiğinde 7 bin olan hakim savcı sayısı -ki bu hakimlerin çok büyük çoğunluğu da emekli oldu- bugün 25 bin! Yıllarca kadrolaşarak devlet kadrolarına partizanlarını yerleştiren AKP, seçim günü FETÖ’nün 15 Temmuz’da yaptığı gibi bu partizanlarına talimat vererek harekete geçirecek, iktidarı bırakmamak için her yolu

deneyecek, hile ile seçime müdahale edecektir. Biz yurtseverler ise tüm bu adaletsiz ve anti-demokratik uygulamalara karşı mücadele edeceğiz.’’ dedi.

SADECE ERDOĞAN’A YASAK YOK

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyum” gerekçesiyle yapılan kanun düzenlemesi ile mevcut yasadaki, “Başbakan ve bakanlara ilişkin” seçim yasakları maddesinden “Başbakan” ibaresinin çıkarılarak yerine yeni sistemde yürütmenin başı olan “Cumhurbaşkanı” ibaresinin yazılmamasını eleştiren CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, bu düzenleme ile sadece bakanların seçim yasaklarına tabi olacağını, Cumhurbaşkanın seçim kampanyası boyunca devlet imkanlarını kullanacağını söyledi.

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin konuyla ilgili, ‘‘Yani teklifin yasalaşması halinde partili Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim propagandasının başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar hiçbir kısıtlamaya tabi olmayacak. Seçim gezilerinde tüm devlet imkanlarını kullanmasında hiçbir engelle karşılaşmayacak, makam araçlarını, uçakları, devletin parasını yani vatandaşın vergilerini rahatlıkla kullanabilecek. Devlet olanakları ile 81 mitingler, törenler düzenleyecek. Bu seçim eşitliğine aykırı bir durum. Bu adaletsizliğe hayır diyeceğiz.’’ dedi. Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.